9 Şubat 2011 Çarşamba

GÜNÜN ÖZETİ:


Bütün Mısır çapında grevler yaygınlaşıyor. Her yerde yeni fabrikalar greve çıkıyor. Artık Batılı gazeteciler de grevlerin yaygınlığını ve grevci işçilerin gösterilerdeki rolünü kabul etmeye başladı.

Grevlerin yaygınlaşması ve Mısır işçi sınıfının mücadeleye atılması Mısır Devrimi açısından çok önemli bir gelişme.

Kahire’de demokrasi göstericileri Tahrir Meydanı’ndan sonra Mısır Parlamentosu’nun çevresinde de oturma eylemi başlattılar. Tahrir’de ve bu alanda on binlerce insan var.

Gösteriler Kahire dışına da yayılıyor. İsmailiye’de polis ile göstericiler arasında büyük çatışmalar oldu.

Mısır’ın Güneyi’nde büyük bir bölgeyi kapsayan vadiel-jedid’de 3 gündür çok sert çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor. ElCezire, BBC ve Guardiam gazetesi muhabirlerine göre bölgede 2 kişi öldü, 100’e yakın yaralı var. Göstericiler 3 karakol, 1 adliye ve 7 resmi binayı yaktılar. Ayrıca iktidar partisi UDP’nin binası da yakıldı. Polis bütün bölgede su ve elektriği kesti.

Bazı Batılı gazeteler Mısır ordusunun yüzlerce göstericiyi gizlice tutukladığını ve işkence yaptığını iddia ettiler. Gazetelere göre bu bilgi tutuklanan ve işkence gören bazı göstericilerden geldi.

Müslüman Kardeşler örgütü Mübarek ve hükümete çekilmeleri için bir hafta süre verdi. Cuma gününe büyük bir gösteri çağrısı var.

16.20 Mısır'ın her yerinden grev haberleri geliyor. Devrim bitti diyenler fena halde yanılıyor. Cuma günü Mübarek ve karşı devrimci çetesinin gitmesi için yine büyük bir gösteri gerçekleşecek. Hareket, Kahire'den Mısır'ın tüm kentlerine yayılmış durumda.
14.00 El-Cezire muhabiri Ayman: "Şu an da Mahalla, Süveyş ve Helwan'da binlerce fabrika işçisi greve başladı."
GÜNÜN ÖZETİ:

Dün gece Tahrir Meydanı en kalabalık gecesini yaşadı. Binlerce insan ilk kez Meydana geldi. Tahrir tam bir çadır kent durumunda. Her tarafta tartışma var. Herkes kendisine çok güvenli. "Mübarek ve çetesi gitmeden gitmeyiz" diyorlar.

Kimileri "devrim bitti" dese de Mısır’da devrim bütün heyecanı ile sürüyor. Batı medyası Tahrir’deki kalabalığı “devasa bir kalabalık” olarak tanımlıyor.

Kahire’de göstericiler Parlamento’nun önünde de oturmaya başladı. Parlamentonun feshini istiyorlar. Devrimci göstericiler Tahrir Meydanı ile Parlamento’nun önünde oturanların arasını  doldurmaya, protesto alanını genişletmeye çalışıyor.

Kahire dışında başka kentlerde de gösteriler sürüyor. İskenderiye’de çok büyük bir gösteri gerçekleşti.

20 avukat Mübarek’in yargılanmasını talep etti.

ABD sürekli olarak değişimin barışçı ve hızla olmasını öneriyor. Bazıları bunu Mısır devriminin ABD tarafından yönlendirilmesi olarak algılıyor. Oysa ABD korkuyor. Mısır Devrimi’nden korkuyor. Emekçilerin, yoksulların her şeyi kendi ellerine almasından korkuyor.


TUNUS:
Gösterileri kontrol etmek için yedekler askere çağrılıyor

SURİYE:
Beşir Esad gene reformların gerekliliğinden bahsetti ve internet yasakları kalktı.

İRAN: Muhalefet sokak gösterileri çağrısı yaptı.
02:05 Kahire'deki parlamento binasının önünden bu akşam çekilmiş bir fotoğraf.