19 Şubat 2011 Cumartesi

19 Şubat, Cumartesi

GÜNÜN ÖZETİ:

LİBYA:

Libya Devrim Muhafızları ve polis Bingazi’de bir önceki gün ölen göstericilerin cenaze törenine katılanlara saldırdı, ateş açtı. Ölü ve yaralı sayısı üzerine çeşitli tahminler var. Bazı kaynaklar ölü sayısını 20 diye gösterirken bazı kaynakları 700-750 ölü ve yaralı diyor. Bingazi’de hastanelerin dolup taştığı kan sıkıntısı çekildiği söyleniyor.

Bingazi Adliye binası önünde kamo kurmuş olan avukat ve hakimlere de saldırıldı. Burada da çok sayıda yaralı var ve polis ateş açtı.

Bingazi’den ülke dışına ulaşabilenler “imdat” çağrısı yapıyorlar ve şehirde bir katliam yaşandığını anlatıyorlar.

Bugün gösteriler başkent Trablusgarp, Bingazi, Baida, Mesrat, Darnah, Ajdabiya, Quba, Tobruk, Zeitan, Tajoura, Shahhrat, Ain Zara kentlerinde gerçekleşti. Bu kentlerin bazılarında karakollar ve Devrim Muhafızları binaları yanıyor.

Bazı kaynaklar Doğu Libya’daki bazı kentlerin göstericilerin kontrolünde olduğunu söylüyor. Bu kentlerden biri olan Baida’dan Bingazi’ye destek geldiği söyleniyor.

BAHREYN:
Geçen gece yarısı saldırıya uğrayarak İnci Meydanı’nı terk etmek zorunda kalan göstericiler bugün meydanı gene işgal ettiler. Bazı kaynaklara göre Bahreyn Ordusu başkentten çekilmeye başladı ve Emir oğluna göstericilerle görüşme talimatı verdi ama göstericiler ordu kentlerden tamamen çekilene kadar kimseyle görüşmeyeceklerini açıkladı.

Bu arada bir çok işkolunda grevler sürerken yarın için genel grev çağrısı yapıldı.

YEMEN:
Hükümet giderek kontrolü kaybediyor. Güney Yemen’de, Aden’de ayrılık rüzgarları esmeye başladı. Bu bölgede ayrılıkçı bir hareket 2007’den beri var.

Ordu, polis ve hükümet yanlısı çeteler göstericilere saldırıyor. Güvenlik güçleri sık sık ateş açıyor.

İktidar partisinin bir yetkilisi Mısır ve Tunus’ta Arap halklarının tarihinin bir kere daha yazıldığını söyleyerek bu devrimleri coşku ile karşıladığını açıkladı. Aynı yetki Yemen2de iktidar ve muhalefetin sokaktaki hareketten uzak olduğunu, onu anlamadığını söyledi, poltik tutukluların serbest bırakılmasının şart olduğunu da söyleyen yetkili değişim gerekli dedi.

Öyle görülüyor ki Yemen’de diktatörlüğün devrilmesi çok uzamayacak.

KATAR::

İlk gösteri gerçekleşti. Büyük çoğunluğu Katar vatandaşı olmayan Katar işçileri gösteriyi gerçekleştirdi. Göstericiler vatandaş olmak istiyorlar.

CEZAYİR:

Her cumartesi yapılacağı ilane dilen gösteriye katılanlar polisle karşılaştılar. Çatışmanın ardından gösteri dağıldı.

İRAN-FAS:
Bu iki ülkede yarın için gösteri çağrısı var!