27 Ocak 2011 Perşembe

22.50: Reuters’in günü özetleyen raporuna göre, gösterilerde beş kişi öldürüldü. Bunlardan biri de, Sina bölgesinde bir güvenlikçi tarafından vurulan Bedevi bir göstericiydi. 

Suez’de, Mübarek’in gitmesini isteyen yüzlerce göstericiye polis plastik mermilerle ateş açtı, basınçlı su ve biber gazıyla saldırdı. Göstericiler de polise taş ve petrol bombası fırlattı ve bir polis noktasını ateşe verdiler. 

Bir cam fabrikasında işçi olan 29 yaşındaki Muhammed Fahim, Reuters’e, bu eylemlerin, önceki eylemlerde üç göstericinin öldürülmesine tepki olduğunu söyledi.

"Bizim hükümetimiz tam bir diktatörlük. Hükümeti kendimizin seçmesi bizim hakkımız olmalı. 29 yıllık hayatım boyunca bir başbakanı seçme şansım olmadı"

İsmailiye’de yüzlerce gösterici polisle çatıştı. Polis kalabalığı biber gazıyla dağıttı. 

Görgü tanıkları Reuters’e, dövülmüş göstericilerin taşınarak, polis arabalarına sokulduklarını anlattılar. 

Yarınki gösteriler bugüne kadarkilerin en büyüğü olabilir. ElBaraday, göstericilerle sokakta olacağını açıkladı. Yarınki gösteriyi duyuran bir Facebook sayfası 24 saatten kısa bir sürede 55,000 üyeye ulaştı.

Facebook’ta bir eylemci, "Mısır’ın Müslüman ve Hıristiyanları yolsuzluğa, işsizliğe, baskıya ve özgürlüğün kısıtlanmasına karşı savaşacaklar” diye yazdı. 

Protestocuların istifasını istediği İçişleri Bakanı Habib al-Adli, Kuveyt gazetesi al-Rai’ye verdiği demeçte, gösterileri küçümsedi: “Mısır’ın sistemi marjinal veya zayıf değildir. Biz yönetiminin halk desteği olan büyük bir devletiz. Bu ulusun geleceğine, sayıları binleri bulsa da göstericiler değil, milyonlar karar verecekler. Ülkemiz istikrarlıdır ve bu tür eylemlerle sarsılmaz.”
18.38: Reuters’in son haberi:
    - Sina bölgesinde gösteri yapan bir köylü vurularak öldürüldü.
    - Süveyş: Polis ateş açıyor ve su püskürtüyor. Göstericiler taşlarla cevap veriyor.
    - İsmailiye: Yüzlerce gösterici polisle çatığıyor.
    - Kahire: Her yerde gösteriler var. Gazeteciler sendikasının önünde bir grup gösterici bekliyor. Büyük polis grupları göstericilere saldırıyor.
18.31: İtalya AB’nin Kuzey Afrika ülkelerine bir delegasyon yollamasını önerdi.
18.30: Halk arasında büyük bir dayanışma var. Küçük kentlerden insanlar daha büyük kentlere gelerek gösterilere katılıyorlar.
18.24: Mübarek rejiminin yıkılacağı kesinleştikçe El Baradei parlatılıyor ama halkın gözünde ElBaradei’nin itibarı yok.
18.03: Yabancı elçilikler Mısır’daki vatandaşlarını yarın, Cuma namazından sonra olacak gösteriler için uyardı.
18.01: El-Masry El Yorum gazetesine göre Mısır hükümeti yarınki gösterilerde camilerin kullanılmaması için cami imamlarını uyardı.
17.39: Khaled Said adlı Mısırlı’nın Twitter’ı: “Mısır’daki gösteriler geri dönülmez bir noktaya geldi. Eğer durursak hepimiz katlediliriz.”
17.13: Hüsnü Mübarek’in Ulusal Demokratik Partisi göstericilerle diyalog kurmak istediğini açıkladı ama artık çok geç
16.52: Süveyş’te itfaiye binası yanıyor
16.34: Gün boyu Kahire nispeten sakindi ama bir çok kentte ve özellikle Süveyş’te şiddetli çarpışmalar yaşandı.
16.13: Mısır’daki en büyük ve yasaklı muhalefet örgütlenmesi olan Müslüman Kardeşler yarınki gösteriyi desteklediklerini ve gerekirse eylemlere önderlik edebileceklerini açıkladı.
13.55: Süveyş’te polis ateş açıyor, göstericiler taşlarla ve Molotof kokteylleri ile cevap veriyor.
13.29: ElBaradei çağrıldığı takdirde yönetimi üstlenmek üzere Mısır’a geleceğini söyledi. Ne var ki Mısır’daki desteği çok zayıf.
13.27: Bir hükümet yetkilisi polisin çok sakin davrandığını iddia etti.
15.14: Süveyş’te polis ve zırhlı araçlar göstericilere saldırıyor. Göstericiler yan sokaklara çekildi. Polis ateş açıyor.
15.02: El Cezire televizyon buna göre Mısır hükümeti durumu görüşmek üzere toplanmaya karar verdi.
Bu arada bir İsrailli bakan Mübarek’in güçlü güvenlik örgütü sayesinde bu sorunu aşacağına inandığını söyledi.
14.59: İsmailiye’de polis göstericilere sarı bir kimyasal püskürtüyor ve göstericiler dengelerini kaybediyor, başları dönüyor ve hareket yetenekleri azalıyor.
14.58: Polis yeniden ateş açmaya başladı
22.15: İtalya, Mübarek Hükümetine desteğini açıkladı ve “olası bir rejim değişikliğinin Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde kaosa yol açacağı görüşünü belirtti.
22.03: Mübarek hükümetinin, gösterilerin kışkırtılması için kullanıldığı düşüncesiyle, sosyal medyayı çökerttiğinin göstergesi olarak, Facebook bugün Mısır'ın Facebook’daki trafiğinde bir düşüş göründüğünü açıkladı. Twitter ve Facebook gibi siteler dün Mısır’da engellendi.
21.55: Protestoların üçüncü gününün Mısır borasında düşüşe yol açması, Mübarek’in iktidarını daha da zora sokuyor. AP’nin raporuna göre, piyasalardaki % 10.5 düşüş sonucu, yatırımcıların yıl bazında güncel kaybı % 20’yi aştı. Eğer yarın (28 Ocak 2011 Cuma) protestolar yaygınlaşırsa, ekonomik kayıp daha da artacak.
Kahire merkezli yatırım bankası Beltone Financial’ın borsa simsarı Mustafa Abdel-Aziz, "yarın tetikleyici bir gün olacak" dedi. "Eğer işler sakin giderse, teknik bir esneklik yapılmalı ve borsa Pazar günü yeniden açılmalı ama genel havanın tersine döneceğini sanmıyorum”.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın eski başkanı ve reform yanlısı muhalif lider Muhammed El Baraday bugün, yaşadığı Viyana’dan Mısır’a gitmeden önce, Mübarek’i emekli olmaya davet etti. Al-Arabiya’ya verdiği demeçte, “eğer halk, özellikle de gençler demokratik bir geçiş sürecine liderlik etmemi isterse, onları yüz üstü bırakmam. Şu anda benim önceliğim, yeni bir rejimin gelmesi ve geçiş sürecinin barışçıl yürümesi” dedi.
Bu arada, Mısır’da büyük bir tabanı olan, yasaklanmış Müslüman Kardeşler Örgütü taraftarlarını yarınki Cuma namazını takiben yapılacak kitlesel gösteriye katılmaya çağırdı. Mısır’daki Batılı gazeteciler, bunun Mübarek için öldürücü darbe olacağı yorumunu yapıyor. Müslüman Kardeşler adına açıklama yapan, Muhammed Mursi “amacımız gösterileri yönlendirmek değil, onun bir parçası olmak” dedi. 
Göstericilerden biri Kahire’deki havayı şu sözlerle açıkladı: “Kahire’de heyecan dorukta. Herkes bunun, ‘o an’ olduğunun farkında. Eğer sen ve ben sokağın bu köşesinin gösteri yeri olmasına karar versek, sana garanti ederim ki, on dakika içinde yoldan geçen yüz kişi bize katılır. Öfke sokaklara taştı.”
14.32: Bahreyn Kralı  Tunus, Mısır ve Yemen gösterileri üzerine Arap Birliği toplantısı yapmak gerekir dedi.Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halifa Hüsnü Mübarek’i arayarak desteklediğini söyledi. Geçen sene Bahreyn’de çoğunlu olan Şiiler iktidardaki Suni azınlığa karşı gösteriler yapmıştı.
14.14: İskenderiye’de yeni gösteri. Göstericiler şehrin merkezi meydanı Mansheyya’da toplanıyor.
14.12: İsmailiye’de çatışmalar başladı Polis ateş açıyor.
13.14: Arap İnsan Hakları Ağı’ndan bir avukatın söylediğine göre Süveyş’te bazı askeri birlikler polisin göstericilere saldırmasını desteklemeyi reddediyor.
13.09: Reuters haber ajansı Süveyş’te bir polis karakolunun yakıldığını söylüyor, muhtemelen ikinci bir karakol daha yanıyor.
13.01: Polis gazetecileri, dövüyor ve tutukluyor.

12.56: Mübarek’in kendi hükümetinin istifa etmesini istediği söylenmeye başladı.
12.53: Saat 13.00’de İsmailiye’de gösteri başladı. İsmailiye’de polis başka kentlere yollandığı için daha güçsüz.
12.48: Süveyş. El Geish Sokağı savaş alanı gibi. Polis karakolu yanıyor. Karakolun önünde 50 kadar gösterici var.
12.44: Borsa yüzde 9.93 daha düştü.
12.10: Binlerce Yemen’li başkent Sina’da sokaklara çıktı. Büyük bir kalabalık başkanlık sarayına doğru ilerliyor. Yemen’deki El Kaide örgütüne karşı savaşta ABD’nin yanında tutum alan ve 30 yıldır iktidarda olan Başkan Ali Abdullah Saleh’in istifası isteniyor. Sina Üniversitesi’nde en az 10.000 kişi toplandı. Göstericiler eşitsizliğe, yolsuzluğa karşı sloganlar da atıyorlar. Polis henüz müdahale etmedi.
12.01: Süveyş’te sokağa çıkma yasağı.
11.47: Borsa yeniden açıldı ve yüze 2 daha düştü.
11.36: Süveyş’te iktidar partisinin binası yakıldı.
11.35: Bütün Mısır yarın ki gösteriye hazırlanıyor.
11.20: Haberleşmenin tamamen kesildiği Süveyş kentinden endişe ediliyor.
11.11: Borsa yüzde 6.2 daha düştü. Çarşamba günü de yüzde 6.1 düşmüştü.
10.43: İsrail, hükümetin gösterileri bastırmakta başarılı olacağını umduklarını söyledi.
10.36: İktidardaki Ulusal Demokratik Parti’nin bir sözcüsü El Jezire’ye yaptığı açıklamada “değişim gerekiyor” diyerek rejimin geri adım atmayahazır olduğunu gösterdi.
10.03: Muhammed ElBaradei Mısır’a dönme kararı aldı.

GAME OVER!

3.21: İki gazete kapatıldı.
2.36: Bazı haberlere göre Suez’de bir polis karakolu ile bir kimya fabrikası ateşe verildi.
2.22 Suze’de ayaklanmayı büyük ölçüde “Hepimiz Halid Said’iz” adlı grup yönlendiriyor. Halid Said 2010 yılında İskenderiye’de polis gözaltında işkence ile öldürülmüştü.
2.20: Suez’den gelen haberlere göre polis şehirden çekildi yeriğne ordu birlikleri şehre girdi.Bu haber tam onaylanmadı.
2.01: 2 gündür Suez kentinde büyük gösteriler ve çatışmalar var. Bu kentte gösterilerde 3 kişi öldü. Şehrin bütün ulaşım araçları kapatıldı. Cep telefonları, ev telefonları çalışmıyor. İnternet kesik.