12 Şubat 2011 Cumartesi

GÜNÜN ÖZETİ

Mısır halkı bütün gün Mübarek’in gidişini kutladı. Tahrir Meydanı doluydu, halk eğleniyordu ama bir yandan da tartışmalar vardı. Göstericilerin önemli bir kısmı yeni talepleri şekillendiriyordu: Mübarek’in yargılanması, Mübarek kalıntılarının da (Ömer Süleyman, Tantawi gibi) yargılanması, olağanüstü durumun tamamen ve derhal kaldırılması, parlamentonun dağıtılması, derhal seçim, örgütlenme ve sendikal örgütlenme özgürlüğü, basın özgürlüğü, asgari ücretin 1200 Mısır lirası olması…

20.56 Mısır'da grev dalgası devam ediyor. İskenderiye'de şoförler  de greve çıkarak Kahire'de grev yapan meslektaşlarına katıldı. El Hawamdiya Şeker Fabrikası'nda yaklaşık 5 bin işçi greve devam ediyor. 2008'deki büyük grev dalgası sırasında bu fabrikada yine grev vardı. Petrol işçileri yarın greve çıkıyor.
20.31 Guardian: Mısır ordusu yönetimi sivillere terk etmediği için aktivistler Tahrir Meydanı'ndan ayrılmıyor,
20.19 Siyonist İsrail'in Başbakanı Netanyahu, Mısır ordusundan "askeri güvence" aldığını söyledi ve "memnuniyetini" dile getirdi.
20.08 Mısır'da gösteriler her yerde devam ediyor. Halk "Mübarek yargılansın" sloganları atıyor. Mısır Genelkurmay'ı ise geceyarısından sabah 6'ya dek sokağa çıkma yasağı ilan etti.
17.22 Mübarek'in istifasının ardından dün gece Yemen'in başkenti Sanaa'nın merkezinde buluşan 4 bin genç aktivist ''Mübarek'ten sonra sıra Ali'de'' sloganıya Diktatör Ali Abdullah Salih'e karşı gösteri yaptı. 'Defol Ali'' ve ''Halk rejimin düşmesini istiyor'' sloganlarının da atıldığı Yemen'deki protesto Mısır Devrmi'nin dalga dalga yayıldığını gösteriyor.
15.51 Mısır ordusu, “bölgesel ve uluslararası tüm anlaşmalara sadığız"  açıklamasını yaptı. Bu anlaşmalar küresel kapitalist kurumlar olduğu kadar siyonist İsrail devletiyle yapılan ve Gazze'deki katliamı devam ettiren Mübarek'in ABD emperyalizmi yanlısı politikalarını içeriyor.
15.37 Cezayir polisi demokrasi isteyen göstericilere saldırıyor. Polis saldırısı sonucu bir kaç göstericinin yaralandığı haberleri geliyor. Bu aybaşında, Tunus'taki ayaklanmayla aynı anda gerçekleşen, Buteflika diktatörlüğünü protesto gösterilerinde en az 5 kişi ölmüştü.
15.30 Cezayir'de yasağa ve tutuklamalara rağmen yüzlerce göstericinin toplandığı ve yer yer polisle çatıştığı haberleri geliyor. Ülkede 1992'den beri Olağanüstü Hal'in yürürlükte olması nedeniyle, gösteri yapmak yasak...
15.20 Yüksek Askeri Konsey, yeni kabine kurulana kadar, Mübarek'in bakanlarının görevlerini sürdüreceklerini açıkladı. Devrimi yapan halk ise Mübarek, Süleyman ve diktatörlüğün tüm temsilcilerinin siyasetten çekilmesini 19 gündür süren gösteriler boyunca talep etmişti.
13.33 Cezayir'in başkentinde polis yüzlerce kişiyi tutukladı. Diktatörleri, Afrika'nın ve Ortadoğu'nun egemen sınıflarını devrim korkusu sardı.
12.30: Cezayir kent merkezine 30 bin polis ve sayısız polis aracı, panzer yığıldı. Cezayir diktatörlüğü dün Cezayirlilerin Mısır'da Mübarek'in istifa etmesini kutlamalarına izin vermedi.
11:40 El Cezire: Cezayir’de demokrasi yanlıları devlet başkanı Buteflika’ya karşı bugün büyük bir gösteri yapmaya hazırlanıyor. Ancak yetkililer muhalif Kültür ve Demokrasi Partisi’inin başkent Cezayir’de yapmayı planladığı yürüyüşü yasakladı.  Güvenlik güçleri başkente tüm girişleri kapattı. Aktivist ve blogger Elias Filali, durumun gergin olduğunu, ancak halkın protestoları sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor. Protestocular, hükümetin değişmesini, daha geniş demokratik özgürlük ve daha fazla iş istiyor.
9.30: Tahrir Meydanı’ndaki kalabalık arasında tartışmalar var. Kalabalığın önemlibir kısmı “yetmez, yargılanmalı”, bir kısmı ise “hayır” bekleyelim diyor.

9.01: Ordu Tahrir Meydanı çevresindeki barikatları kaldırıyor

8.36: Tahrir Meydanı’nda halkın bir kısmı dans ediyor, bir kısmı Meydanı temizliyor.