20 Şubat 2011 Pazar

20 Şubat, Pazar

GÜNÜN ÖZETİ:

TUNUS:

Eski rejimin yöneticilerini içeren hükümetin çekilmesini isteyen göstericilere polis ateş açtı. Tunus halkı Bin Ali rejiminden bütünüyle kurtulmak için mücadele diyor.

Hükümet Bin Ali’nin Tunus’a iadesini istedi.

BAHREYN:
Göstericiler İnci Meydanı’na yeniden yerleştiler. Çadırlar kuruldu. Ordu kısmen başkentten çekildi.

FAS:
Fas Ortadoğu gösterileri kervanına katıldı.

Başkent Rabat’ta büyük bir gösteri oldu. Göstericiler Kral Muhammet’in bazı yetkilerini bırakmasını istiyor.

Rabat’ın yanı sıra Kasablanka ve Marakesh’de de büyük gösteriler oldu. Göstericiler “halk rejimin yıkılmasını istiyor” ve “halk köleler için yapılmış anayasayı reddediyor” sloganları atıyor.

Ortadoğu’da ayaklanan bütün ülkelerde anayasa değişikliği ilk ve temel talepler arasında yer alıyor.

Fas gösterilerini Değişim İçin 20 Şubat Hareketi ve Baraka (Yeter) adlı örgütler çağırdı. Değişim için 20 Şubat Hareketi’nin internetteki Facebook sayfasının 22 bin taraftarı var.

İRAN:

Tahran’da gösteriler oldu. Göstericiler devlet televizyonu IRIB’ın önünde toplandılar.

İtalya’da İranlı bir diplomat görevinden istifa ederek göstericilerden yana olduğunu açıkladı.

Musavi ile 15 Şubat’tan beri görüşülemiyor. Muhalefetin diğer lideri ve ev hapsinde olan Karrubi’nin evinin önünde rejim yandaşları gösteriler yapıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Rafsanjani’nin kızı tutuklandı.

KÜRDİSTAN:

Güney Kürdistan’da bugün genel grev vardı.

Güney Kürdistan’da Süleymaniye’de 5 gündür gösteriler var. Çoğunluğu üniversite ve lise gençlerinden oluşan göstericiler kendilerini ilk gösteri yapılan gün öldürülen Rizwan Ali grubu olarak tanımlıyor.

Göstericilerle Kürdistan güvenlik güçleri arasında sert çatışmalar oluyor. Göstericiler Bardarky Sara adlı bölgeyi Süleymaniye’nin Tahrir meydanı yapmaya çlışıyor ama buna müsaade edilmiyor.

Kürdistan’ın etkili üniversite öğretim üyelerinden Faruk Rafik göstericilere hitaben konuştuğu için hakkında tutuklama kararı çıktı. Güvenlik güçleri çok sayıda göstericiyi tutukluyor. Göstericilerin üzerine polisin yanı sıra KDP’nin Zerivan Birliği’de saldırıyor.

Gösterilerde Goran (Değişim Partisi) etkili.

LİBYA:

Libya’da Bingazi’de çatışmalar sürüyor. Güvenlik güçleri halka acımasızca saldırıyor. Akşamüzeri devlet radyosu Bingazi’nin anti Gaddafi güçlerden temizlendiğini açıkladı.

Bingazi’den gelen haberlere göre göstericiler bazı askeri binaları kuşattı ve direniş devam ediyor. Gene göstericilere göre bazı askeri birlikler göstericilerin yanına geçti.

Başkent Trablusgarp’ta Gaddafi yandaşları sürekli gösteri yapıyor ve muhalefetin sokağa çıkmasına engel olmaya çalışıyordu ama bugün göstericiler Yeşil Meydana.gelerek gösteri yapmaya başladılar. Göstericiler kendilerine Gaddafi yandaşları diyenlerle ve polisle çatışıyor.

Bazı haberlere göre Batı Libya’dan Bingazi’ye çok sayıda genç göstericilere yardımcı olmak üzere gidiyor.

Milli Güvenli Bakanı Yunus El Oblide istifa ederk göstericilerden yana olduğunu açıkladı.

Libya’nın en büyük aşireti olan Warfala ve Güney Libya’nın Obari ve Ginat kenlerinde Tanareg aşireti göstericilerden yana ve Gaddfi’ye karşı mücadele edeceğini açıkladı.

Shahat’ta 5’i Çadlı, biri Tunuslu 6 yabancı asker göstericiler tarafından tutuklandı.

Song Jumaa kentinde polis kaçmaya başladı.

Libya’da rejim aşırı şiddet kullanarak hareketi durdurmayı planlıyoır ama göstericilerin kararlılığı giderek hükümet saflarının güven kaybına neden oluyor. Libya’da Gaddafi’nin sonu yakın.


* Ortadoğu’nun yanı sıra Ermenistan ve Fildişi Sahillerinde de gösteriler oldu. Zimbabwe’de Mısır gösterileri seyreden 52 kişi göz altına alındı.