1 Şubat 2011 Salı

23:36 Mısır devlet televizyonundaki retrospektif ile Mübarek'in siyasi yaşamından önemli kareler gösteriliyor.
23:15 Mübarek'in konuşması devam ederken kalabalık "Defol! Defol!" diye bağırmaya başladı. Konuşma kalabalığı yatıştırmak bir yana, daha da öfkelendirmişe benziyor.
23:12 Hüsnü Mübarek: "Gösteriler güvenlik açığı yarattı, sokakları yağmacılar ve haydutlar ele geçirdi. Mısırlılar gelecekleri hakkında endişeli."
23:01 Mübarek yaptığı açıklamada gösterilerin siyasi gruplarca manipüle edildiğini söyledi. Bir dahaki seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Hüsnü Mübarek, seçimlere kadar iktidarı devretmeye hazırlandığını eklerken yoksulluk ve açlık ile savaşacağını söyleyerek reform sözü verdi.
22:50 Mısır devlet televizyonu Mübarek'in kısa bir açıklama yapacağını söyledi. Tahrir Meydanı'ndaki kalabalık protestoya devam ediyor.
22:35 Mısır eski devlet başkanı Gamal Abdel Nasser'in oğlu Khalid Abdel Nasser, Tahrir Meydanı'ndaki eyleme katıldı.
22:32 Mübarek Eylül'deki seçimlere katılmayacağını açıklarsa bunun yeterli olup olmayacağı sorulan göstericilerin hepsi bunun yeterli olmayacağı konusunda hemfikir. Böyle bir açıklamanın diktatörden büyük bir taviz kopardıkları anlamına geleceği ve gösterilere devam etmek için motive edici olacağını söylüyorlar. Hiç kimse Mübarek'in görevi derhal bırakmasından daha azıyla yetineceğe benzemiyor.
22:15 "Mübarek'in konuşma yapacağı söylentisi kalabalıkta hızla yayıldı. Herkes alandaki televizyon  ekranlarının etrafına toplandı. Kimse söylentiler doğru mu değil mi bilmiyor. Kahireli bir sosyalist olan Semih'e soruyorum: "Gidecek olsa bir açıklama yapmaz, sadece giderdi, değil mi?"
"Bilmiyorum" diyor. "Şimdiye kadar hep buralardaydı, daha önce hiç gittiğini görmedik ki!" Durumun tuhaflığına kendisi de gülüyor.

Son olaylarda başı çeken koalisyon gruplarının gün boyu yaptığı toplantılardan bahsediyor. Siyasi içerikli bildirilerin bir çırpıda dağıtıldığını söylüyor. İnsanlar her geçen gün daha da radikalleşiyorlar. Sonunda da insanlar meydandalar ve terketmiyorlar.

Semih bugünkü olayların boyutlarından bahsetti. Bazıları sokaklarda toplan 8 milyon kişinin olduğunu söylüyor. Bu, nüfusun onda biri demek.

Ama bugünün büyük kazanımlarının getirdiği mutluluğun yanı sıra biraz huzursuzluk da var.

Devrim ilerlemek zorunda. İnsanlar sabırsızlanıyorlar. Küçük esnaf sokağa çıkma yasağı yüzünden zarar ediyor. Malzemeler de tükenmeye başladı.

Mısırlı işçilerin çoğu günlük yevmiyeyle yaşıyor. Bir birikimleri yok. Birçoğu şu an yaşam mücadelesi veriyor. ATM'lerdeki paralar bitmek üzere ve bankalar da birçok şirket gibi kapalı.

Yarın kitlesel bir bildiri dağıtımı yapılıp "Sizi yaşamınızı kazanmaktan alıkoyan Mübarek'tir. Onu gitmeye zorlayın" denmesi planlanıyor.

Devlet televizyonu şehrin suçlular ve haydutlar tarafından yönetildiği propagandasını yaymaya çalışıyor. Fakat bu kimseyi etkilemiyor.

Güvenlik hala halkın kontrolünde. Sivillerin sizin polis olmadığınızdan emin olmak için kimlik kontrolü yaptığı, polis olduğunuz anlaşılırsa geri çevirdiği nerede görülmüştür?

Meydan hala tıka basa dolu. Sokaklar halkın elinde. Ama Mübarek hala burada. Bu çelişki ne kadar sürebilir?" (Judith Orr, Socialist Worker)
22:00 Mübarek'in konuşması beklenirken, Tahrir Meydanı'nda 1 milyon kişi "Özgürlük" ve "Bu gece o gece" diye bağırıyor.
21:47 Mısır devlet televizyonunun Mübarek'in açıklama yapacağını bildirmesi üzerine, göstericiler kutlamalara hazırlanıyor.
21:45 Göstericilerden Tahrir Meydanı üzerinde dolaşan helikoptere: 'Mübarek'i de götürün'.
21:34 Göstericiler kendi eğlencelerini yaratıyor. Al Jazeera, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin kendi aralarında futbol turnuvası düzenlediğini bildirdi.
21:27 New York Times'ın haberine göre ABD Başkanı Barack Obama, Hüsnü Mübarek'in sonbaharda yapılacak seçimlerde aday olmaması gerektiğini dile getirdi. Böylece Mübarek en önemli batılı müttefikinin de desteğini yitirmiş oldu.
20:42 El Arabiya televizyonu, Hüsnü Mübarek'in bu akşamki konuşmasında, bir dahaki seçimlerde aday olmayacağını açıklayacağını öne sürdü. Ancak kalabalık Mübarek'in derhal çekilmesini istiyor; o çekilene kadar meydanda kalmaya kararlı görünüyorlar.
20:36 "Buraya geldiğim ilk gün doğru düzgün bir megafonu olan bile yoktu. Şimdi meydanın her köşesine dev ses sistemleri kurulmuş durumda. Bir tanesinde iki düzine hoparlör bir araya getirilmiş.
Bu hoparlörlerin önünde binlerce insan oturuyor veya ayakta duruyor. Şu an bir konuşma yapılmıyor, yalnızca sürekli slogan atılıyor.

Dört genç kadın beni durdurdu. Biri liseye, diğerleri üniversiteye gidiyorlarmış. Bana etraftaki kalabalığı gösterip bugün olanlar hakkında ne düşündüğümü, korkup korkmadığımı sordular. Korkmadığımı, aksine ilham verici bulduğumu söyledim.

Ben de onlara peki siz korkuyor musunuz diye sordum. Onlar da hayır dediler. Tahrir Meydanı Mısır'daki en güvenli yer." (Judith Orr, Socialist Worker)
20:31 Tahrir meydanında çadırlar kuruluyor, battaniyeler getiriliyor, bedavaya veya indirimli fiyata yiyecek dağıtılıyor ve her yerde müzik çalınıyor. Anlaşılan insanlar gerekirse meydanda daha uzun süre kalmayı kafalarına koymuşlar.
20:29 Al Arabiya, başkan yardımcısı Ömer Süleyman'ın Tahrir Meydanı'nda muhalefet partileriyle görüşmelere başladığını duyurdu.
20:19 Al Arabiya: Hüsnü Mübarek'in bu akşam ulusa seslenmesi muhtemel.
19:51 Mısır Televizyonu'nun haber dilinin değişmeye başladığına yönelik duyumlar alınıyor. Göstericilere daha şirin gözükmeye çalışıyorlar ve Tahrir Meydanı'na muhabirlerini yolluyorlar. Muhabirler "Büyük barışçıl gösteriler", "sorunsuz gösteriler" ve "Mısır yanlısı gösteriler"den bahsediyor.
19:50 Sokaklar tartışmalarla capcanlı. Şimdi ne olacak? Mübarek daha ne kadar dayanabilir? Başkanlık sarayına yürümekle ilgili tartışma bütün gün sürdü. Bazıları devrimin simgesi haline gelen Tahrir meydanını terketmek istemiyor. Ama birçok kişi de yürümekten yana. Belki saraya yapılacak bir yürüyüş bir dönüm noktası olabilir. Şimdilik Tahrir meydanında kimse yerinden kımıldayacak gibi gözükmüyor.
Giderek daha büyük pankartlar çeşitli binalardan sarkıtılıyor. Basitçe "GİT" diyorlar. Tepemizde helikopterler dolanıyor. Karanlık çökmekte ancak bu müthiş gün henüz bitmiş değil. (Judith Orr, Socialist Worker)
19:40 Socialist Worker'dan Judith Orr: İnsanlar hala gelmeye devam ediyor. Bazıları alana giremedi bile. Civardaki kafeler kepenk kapattı. Araba geçmediği için insanlar caddelere yayılmış durumdalar. Çay içip nargile tüttürüyor ve El Cezire izliyorlar. Bir yerde bir adam mest olmuş kalabalığa şiir okuyor. Bir başka yerde birileri mandolin çalıyor. Daha çok kutlama havası hakim, kimse sokağa çıkma yasağını umursamıyor.
19:39 Aynı anda Kahire, Süveyş, İskenderiye, Mahalla, Mansure ve Al-Arish'te gösteriler sürüyor.
19:32 AFP muhabiri Sara Hussein aktarıyor: "Tahrir'de inanılmaz bir kalabalık var. İnsanlar sloganlar eşliğinde dans ediyor, meydana ulaşan her girişte tanklar var. Çocuklar, kadınlar ve erkekler çok yaratıcı dövizler taşıyorlar. Kalabalık yalnız kadınları ve yabancıları koruyor. Mesajlarını iletmek için son derece hevesliler ve kesinlikle Mübarek gidene kadar orada kalacaklarını söylüyorlar."
19:26 BM insan hakları komisyonu Mısırlı göstericileri övdü ve Mısır hükümetinden reform taleplerini hayata geçirmesini istedi.
19:19 İsrail başbakanı Netanyahu Mısır'da olanlar hakkında oldukça endişeli. Yeni gelecek hükümetlerin 30 yıllık antlaşmalara uymasını beklediğini söyledi. Daha önce Mübarek'in protestoların üstesinden gelebileceğine güvendiklerini söylemişlerdi, ancak onların da bu güveni sarsılmışa benziyor.
19:15 El Cezire muhabiri Ahman Mohyeldin, sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan göstericilerin soğuktan ve yorgunluktan yavaş yavaş gitmeye başladığını, ancak buna rağmen Kahire sokaklarında hala bir milyon göstericinin olduğunu söyledi.
19:03 Sokaklarda yürümek çok zor, çok kalabalık. Hiç kimsenin unutamayacağı bir gün yaşanıyor. Sadece Kahire'de durum böyle değil. Süveyş’te 300.000 kişinin, Mansoura’da 250.000 kişinin ve İskenderiye de yarım milyon kişinin sokakta olduğu söyleniyor. Her şehirde gösteri var. İşte bir slogan: “İnsan bir kere yaşar, işte o da bu!”
Yürüyen öğrenciler, ellerinde “Git!” diye bir döviz taşıyorlar. Yerde dev gibi bir pankart boyanıyor: “Halk rejimin gitmesini istiyor!”, pankart kırmızı ve siyah.
Bazı dövizlerde “Devrim Mısır’ına Hoşgeldiniz” yazıyor.
Ahdaf Sourif bir köşede şarkı söylüyor. Askerler kurşun geçirmez yeleklerini giyiyorlar ama kimse onlara aldırış etmiyor.
18:59 Judith Orr (Socialist Worker editörü): Sanki bütün Mısır sokakta gibi bir hava var. Kahire’nin her tarafı insan dolu. Her köşesinde direniş var. Bir Mısırlı sosyalist “İnanamıyorum, sanki yeni bir ülkede yaşıyorum.” diyor ve ekliyor çok sayıda genç bizimle birlikte örgütleniyor. Devrime hergün yeni güçler katılıyor. Bugün gösterilere işçiler katıldı. Birçok fabrikada grev var. Bu devrimin bize öğrettiği şu: Dünyayı değiştirebiliriz. Mübarek hala istifa edip kaçmadı ama sokaktaki insanlar Mübarek’in devrildiğinden çok emin. Rejim durumu kaos olarak tarif ediyor. Oysa hareket kendi kendisini örgütlüyor, anlayışlı ve çok sakin. “Düzeni polis değil biz sağlıyoruz” diyorlar.
18:55 Başta Kahire olmak üzere, gösteriler tüm Mısır'a yayılmış durumda. Gösteriler, çok barışçıl ve kutlama tadında devam ediyor. Şu anki slogan ise; "BİZ GİTMİYORUZ! O GİDİYOR!"
18:53 Mısır halkının Mübarek'i desteklemekle suçladığı Birleşmiş Milletler, aciliyeti olmayan elçilik çalışanlarına ülkeyi terketmelerini emretti. Buna sebep olarak ise; ATM'lerde para kalmaması, yemeklerin bitmesi gibi şeyler gösteriliyor.
18:51 ABD Senatör John Kerry, Mübarek'e geri adım atmasını önerdi.
18:49 ABD Mısır büyükelçisi, Muhammed El Baradey ile tanıştı.
18:43 El Cezire, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın Mısır halkını destekler nitelikte açıklama yaptığını bildirdi.
18:39 Mısır halkının dayanışması uluslararası basın tarafından beklenmeyen ve destansı olarak adlandırılmaya başlandı.
18:20 El Cezire, bütün dünyada insanların Mübarek rejimini protesto eden ve Mısır halkını destekleyen gösteriler düzenlendiğini söylüyor.
17:42 Mısır'da gecenin karanlığı meydanlara çökerken, kimsenin dağılmaya niyeti yok gibi görünüyor. Erkek, kadın ve çocuklar Mübarek gidene kadar evlerine dönmeyeceklerini söylüyor. Gösteriler bir karnaval havasında, dayanışma içinde devam ediyor..
17:33 Müslüman Kardeşler örgütünün eski yöneticilerinden Muhammed Mehdi Akif, uluslararası kaygıları göz önüne alarak gösterilerde öne çıkmadıklarını, halkın bir parçası olarak hareket ettiklerini söyledi...
17:29 El Cezire, an itibariyle sekiz milyon Mısırlının sokaklarda olduğunu duyuruyor. Favori sloganlardan biri: "Utanıp gitmeni bekliyoruz!"
17:18 Euronews'ün haberine göre göstericiler başkanlık sarayına doğru yürüyüşe geçtiler..
16:56 Tahrir meydanı çevresindeki "güvenlik noktaları" saldırganlığı önlemek için kadınlar tarafından ele geçiriliyor. Normal zamanlarda yanyana görmeyeceğimiz insanlar omuz omuza kutlama yapıyorlar. El Cezire'nin aktardığına göre çarşaflı kadınlarla bira içerek kutlama yapan genç erkekleri yanyana görmek mümkün...
16:56 Tahrir Meydanından taşan iki milyon insan kalabalıklaşmaya devam ediyor. İskenderiye'de gösteri katlanarak büyüyor.. Meydanlarda, ekmeğin bile zor bulunur hale geldiği ülkede elde ne varsa bölüşülüyor..
16:49 Al Hewar televizyonu engellenen El Cezire'ye destek için kendi yayını yerine El Cezire Arapça'yı yayınlıyor. Dayanışma sokaklardan yayılıyor..
İskenderiye'deki gösterilerden...
16:07 ABD, aciliyeti olmayan elçilik çalışanları ve tüm diğer ABD yetkililerine Mısır'ı terk etmeleri emrini verdi. Uçuşların protestolar sebebiyle aksayabileceği belirtiliyor.
15:45 Tahrir Meydanı'nda Mısır'daki bir haftalık isyan dalgasının en büyük gösterisi yapılırken, 2 milyon protestocunun Mübarek'in başkanlık sarayına yürüyüp yürümeyeceği belirsizliğini koruyor...
15:23 Her şey sadece Kahire'de olmuyor. İskenderiye'de de göstericiler büyük bir yürüyüşe başladı. Süveyş, İsmailiye, Mansure, Dimyat ve Mahalls'ta da büyük gösterilerin olduğu bildiriliyor.
15:17 El Cezire'nin muhabiri Tahrir Meydanı'nda iki milyon insanın protestoda olduğunu bildirdi. Meydanı çevreleyen alanlar, caddeler, köprüler tıkabasa dolu. Ordu eski güvenlik personeli olduğu sanılan ve göstericilerin arasına girmek isteyen silahlı kişileri tutukluyor. Bir araba dolusu silah yakalandı ve arabanın sahipleri tutuklandı.
15:12 Mısır'daki isyan dalgası tüm Arap dünyasında şok etkisi yaratmaya devam ediyor. Ürdün Kralı Abdullah, Başbakan Samir al-Rifai'yi haftalar süren protestoların sonucunda görevden aldı.
14:45 Socialist Worker editörü Judith Orr'un bildirdiğine göre, meydana çıkan tüm yollarda, meydana ulaşmayı başaramayan ve olduğu yerde durmaya çalışan onbinlerce insan var. Bazı göstericilerin tankların üzerine yerleştirdiği çiçekler göze çarpıyor. Gıda ve içecek üzerine pankartlar var. "Daha kalabalık olamaz" diye düşündükçe kitle daha da büyüyor. İskenderiye'den gelen bir adam, niye yaşadığı yerde gösterilere katılmadığı sorulduğunda "Çünkü burası başkent, önemli olan burası. Bugün trenlerin çalışmayacağını bildiğimiz için bütün aile olarak dünden geldik. Bunu kaçırmak istemiyoruz" diyor. Kalabalıktan sürekli olarak dalgalar hâlinde Mübarek'e yönelik "Git" sloganları duyuluyor.

14.29:İskenderiye'den Harriet Sherwood bildiriyor; "İnsanlar kalabalığı daha iyi görebilmek için yanmış ve ters çevrilmiş arabaların tepesine çıkıyorlar. İnsanlar etraflarınd aolup bitenleri kontrol etmeye çalışıyorlar. Yollar trafiğin devam edebilmesi için açılıyor. Her nasılsa bazı insanlar namaz kılmak için yer bulabiliyor. Bir dövizde ingilizce "Kusura bakma, Bitti!" yazıyor. Kalabalıktaki bir İmam göstericilere "Gücünüz birliğinizden geliyor. Allah sizinle beraberdir"diyor. Kalabalık "Uyan Mübarek, bugün son gün!" sloganları atıyor."

14.03 "Mübarek daha fazla kan dökülmesine neden olmadan gitmeli" diyor Muhammed El-Baradey. "Şimdiden Mübarek-sonrası dönemi tartışıyoruz.Diyalog olabilir ancak bu süreç halkın talepleri karşılandıktan sonra başlamalı ve bu taleplerden ilki Başkan Mübarek'in görevini bırakması."

13.55 Mısırlı aktör Ömer Şerif göstericilere destek verdiğini açıkladı ve "Bay Mübarek'in görevini bırakmamakla çok küstah davrandığını düşünüyorum" dedi.

13.53 Hamas Gazze Şeridinde Mısır'daki göstericilerle dayanışma eylemi yapmak isteyen 20 kişiyi engelledi.


13.46 Jack Shenter bildiriyor: "Bir milyon kişi toplanmış gibi gözüküyor. Ancak bundna sonra ne yapılması gerektiğine dair kafa karışıklığı var. Korku bariyeri aşılmış gibi gözüküyor. Ancak şimdi her yerde bundan sonra ne yapılacağı ile ilgili tartışmalar var. Başkanlık Sarayı'na kadar-10 millik bir yol- yürüme fikri var. Yol çok uzun olduğu için bu fikre karşı çıkan bir sürü insan var. Ayrıca meydandan ayrılınırsa polisin yeniden meydanı işgal edeceğine dair korkular da var.

Kimse lider değil, başından beri lidersiz bir hareketti ve şimdi meydanda da lidersiz bir hareket. Muazzam bir enerji var ancak ne yapılacağına dair bir karar verilebilmiş değil."

13.18 Binlerce kişi İskenderiye'nin ana meydanında toplanmış durumda. Meydanı çevreleyen alanlarda bir çok tank ve çok miktarda asker var ancak meydanın içinde asker varlığı yok.

"İnsanlar Mübarek'in gideceği konusunda rahatlar. İnsanlar tek isteklerinin batıda olduğu gibi özgür ve adil seçimler olduğunu söylüyorlar." Seçmenlerin sadece %30'u Müslüman Kardeşler'i destekliyor.

12.57 Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Mübarek'i acilen harekete geçmeye ve "olaylardan faydalananların karanlık emelleri olanların insiyatifi ele geçirmesini engellemeye" çağırdı. Mübarek'in halkın isteklerine ve tamamen insani olan taleplere kulak vermesini istedi.

Erdoğan ayrıca göstericilere de şiddet kullanmamalarını ve ülkenin kültürel mirasına saygılı olmalarını önerdi.

Bölgedeki diğer devlet başkanları gibi Erdoğan 'da bir yandan hareketin geri döndürülemez noktaya geldiğinin farkında olduğu için hareketle iyi geçinmeye çalışıyor, ancak bir yandan da kitlesel hareketin burjuva demokrasisi sınırlarını aşacağından çekiniyor.

12.51 Tahrir Meydanı'ndan bildiren Heba Morayef'e göre hakimler de göstericilere katılıyor. "Bir grup üst düzey hakim "Hakimler ve halk tek yumruk" yazılı bir pankartla gösterilere katıldılar. Bir yüksek hakim konuşma yaptı ve yaşananlardan İçişleir Bakanlığını sorumlu tutarak sıkıyönetimin sona ermesi ve özgür seçimler çağrısında bulundu.

12.43: Eylemi örgütleyenler Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere bir milyon kişinin katıldığını iddia ediyorlar. Meydan gösterilerin başlamasındna bu yana görülen en kalabalık haline ulaşmış durumda. Aşağıdaki resim toplananların sadece üçte birini gösteriyor.
million-march

12.37: "Mübarek'in gitmesi gerektiğine katılıyorum, ancak o gitmeden yerine bir sistem konulması gerekiyor." diyor Kahire'de yaşayan Dana Mousa. Ancak bu görüşünü çoğunluğun paylaşmadığını belirtiyor. "Kaosa ve anarşiye inamıyorum. Göstericileirn ne yapacaklarına dair bir fikirleri olduğunu sanmıyorum"


12.30: Eğer Mübarek hala gitmemişse Cuma günü daha da büyük bir gösteri planlanıyor.


12.28: BM İnsan Hakları sözcüsü mısır’da olaylar başladığından bu yana 300 kişinin ölmüş olabileceğini söylüyor.


12.23 Mısır'dan internete ulaşabilen bir yorumcu kocasının arandıktan sonra Tahrir Meydanı'ndaki gösteriye katıldığını söylüyor. Şunları iletiyor: "Devlet televizyonu ve polis çalışanlarına Mübarek yanlısı gösteriler yapmalarını emrediyorlar ve birkaç yüz kişi şimdi devlet televizyonunun önünde böyle bir gösteri yapıyor."


12.14: Kahire’nin yanı sıra İskenderiye’de de büyük bir gösteri olacak. Toplanan kalabalığı kollarını pazıbent takmış siviller yönlendiriyor.


12.07 Jack Shenker yürüyüşün başından kalabalığın ve heyecanın arttığını bildiriyor. "İnsanlar mümkün olan her noktadan meydana giriyorlar. Hareketlerini dünyanın görmesini istiyorlar" diyor Jack
Geçen hafta oğlu öldürülen bir adamla henüz konuştuğunu ve adamın oğlunu gömdükten beri sürekli meydanda olduğunu aktarıyor. "O başkanlık sarayına yürüyecek ve eğer yapabilirse Mübarek'i kendi elleriyle öldürecek"
Jack Shenker ayrıca Uluslararası Sosyalizm Akımı(IST)'nin Mısır'lı aktivistlerinden olan Hüssam Hamalawy ile de görüştü. Hamalawy Mübarek'in kesinlikle devrileceğini söylüyor.
"Çeyrek milyon insan çoktan meydanda toplanmış durumda. Protestomuzun amacı Mübarek'in ülkeden gitmesini sağlamak. Sorun sadece Mübarek değil bir yeni bir rejim istiyoruz. Devrileceğinden kuşkum yok, sadece an meselesi"

11.46 Observer gazetesinin Dış İlişkiler editörü Peter Beaumont şu an Tahrir Meydanında bulunuyor. Bir kaç dakika önce şu tweetleri gönderdi.

Meydanda muazzam bir kalabalık var. Cep telefonu şebekesinin yeniden çökebileceğini duydum.

Meydana gelene kadar ordu ve gönüllüler tarafından 12 kez arandım. Ordu şiddet uygulanmaması çağrısı yapan bildiler dağıtıyor.

Ordu meydana gelen herkezin üstünü arıyor, polis ortada yok. Ordu dün yayınladığı mesajlarda Mısır'la birlikte haydutlara ve hırsızlara karşı olduğunu açıkladı.

Meydana doğru insanlar yavaşça akmaya devam ediyor. Havaalanı yolunda tanklar var.

11.10 İsrail Mısır'da olanlar konusunda endişeli. Günlük Maariv gazetesi yazarı Aviad Pohoryles'in yaptığı bir yorumda Obama yönetiminin tavrını "Sam Amca'dan sırtımıza sıkılan bir kurşun" olarak nitelendirilirken yazar başkanın danışmanlarını "daha dün ABD'nin bölgedeki liderlerinden olan birinin kellesini isteyen öfkeli yığınlara cesaret vermekle" suçladı. Yazar ayrıca Mübarek'in Ortadoğu'daki neredeyse tek aklı başında lider olduğunu iddia etti. İsrail Mısır siyonizme sesini çıkarmayan ABD kuklalarının devrilmesinden çok korkuyor.

11.03 El-Cezire onbinlerce insanın Tahrir Meydanı'nda toplanmasını canlı olarak yayınlıyor.

10.54 İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Peter Bouckaert ordunun gösterilere izin verme sözünden geri adım atacağındna endişeleniyor. "Cuma günü ordunun sokaklara çıkmasından beri ilk kez ordu gösterileri sınırlandırmaya çalışıyor. Kahire'nin çevre yolu trafiğe kapatıldı."
10.39: Mübarek taraftarları da İsmailiye'de gösteriye hazırlanıyor.
10:23 El Cezire muhabiri Nolan'ın söylediğine göre cep telefonu ağları da yakında kesilecekmiş.
10:11 Kahire'ye giden ana yollarda geçişlerin polis destekli kimliği bilinmeyen kişilerce engellendiği bildiriliyor. Bir blogcuya göre Kahire'ye gelmek isteyen insanlar durduruluyor ve geldikleri yere geri dönmeleri isteniyor.
10.10: CEZAYİR: Grevler başladı. Cezayir’in büyük eylem günü 12 Şubat. Bugün sağlık ve eğitim işçileri sokakta.
10:04 Mısır'da geriye kalan son faal internet servis sağlayıcısı Noor da engellendi.
10:00 Demokratik Parti Lideri Dr. Usama Gazali Harb: Artık söz bitmiştir. Mübarek gitmeden önce hiçkimseyle müzakereye girmeyeceğiz. Biz, meydana inmeden önce, bizimle diyaloga gireceklerdi. Tüm muhalifler, bu rejimi değiştirmeye kararlı. İslamcılar, nasırcılar, komünistler, gençler hepimiz biriz. Hiç kimse bizi ayıramaz. (israhaber.com)
10:00 Tahrir'de her zamankinden daha fazla insan var
9.50: 50 Mısırlı STK kan akmasını engellemek için Mübarekten istifa etmesini istedi
09:45 Judith Orr- Socialist Worker

Şu an her yerde ucundan "Mübarekler" sarkan ilmikler var. Su şişelerini keserek boya kabı yapan bir adamın etrafında bir insan kalabalığı var. Sloganlarını öneriyorlar ve adam onların yüzlerini, çenelerini, kollarını Mısır bayrağı renginde boyuyor.

Kalabalık büyüyok fakat Trafalgar Meydanı'ndaki bir eyleme hiç benzemiyor (Tahrir çok daha büyük). Sadece bir gösteri yok. İrili ufaklı pek çok eylem sürekli devam ederken, pek çok insan da arkadaşları ve aileleri ile geziniyor ve sohbet ediyor.

Hiçbir parti afişi yok. Ev yapımı pankartlardaki yaratıcılık bana öğrenci eylemlerini hatırlatıyor. Bazı karikatürler var, bazıları saf öfkeyi yansıtıyor. Burada fikirlerin çokluğu var.
9.21: Sokaklarda gösteriye katılacak çok sayıda genç kadın var.
9.18: 1 milyonluk yürüyüş için göstericiler Kahire meydanlarında toplanmaya başladı.
9.16: BBC muhabirleri artık Mübarek’in birkaç sat içinde devrileceğini, bunun en fazla bir-kaç gün süreceğini söylüyorlar.
1.50: Judith Orr (SW editörü) Tahrir Meydanı gergin. Askerlerle halk karşı karşıya oturuyorlar. Bir grup şarkılar söylüyor. Cep telefonlarının kesileceği söyleniyor. Meydana gelen yollar kapatılmış durumda.
1.28: Fidel Castro Obama yönetimini krizi yönetmedeki başarısızlığından eleştirdi.
1.20: Mısır hükümeti Salı günkü büyük yürüyüş öncesinde cep telefonlarını kapatacağını söyledi.
0.49: Generaller halkın taleplerinin haklı olduğunu ve bu nedenle halka ateş açma emrine uymayacaklarını söylüyorlar. Ordudan gelen bu açıklama Salı günkü gösteriye katılacaklar için çok cesaretlendirici.

Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman TV’de yaptığı konuşmada yeni hükümetin önceliklerinin işsizlikle ve yoksullukla mücadele olduğunu söyledi.
0.15: Judith Orr (SW editörü) Kahire’ye gelen trenler durduruldu. Hükümet bir milyonluk yürüyüşü engellemeye çalışıyor.
0.05: Judith Orr (SW editörü) Meydanın her tarafında dövizler ve pankartlar var. Biri şöyle yazıyor: “İsrail tankları için değil, Mısır halkı için benzin,” oldukça profesyonel bir biçimde yapılmış bir başkası: “Mısırlı mühendisler Mısır halkının mücadelesini destekler ve bu politik düzeni yıkmasını ister. Mısır için hep birlikte.” Bir başkası: “Oyun bitti.” Bir yaşlı kadın ve genç çocuklar kendi elleri ile yazdıkları bir dövizin etrafına oturmuşlar: “Mübarek, siktir git!”