18 Şubat 2011 Cuma

18 Şubat, Cuma

GÜNÜN NOTLARI

MISIR:

2 milyona yakın Mısır’lı Tahrir Meydanı’nda toplandı ve zaferi kutladı. Yapılan konuşmalarda ordu halkı dinlemesi için uyarıldı.

Yüksek Askeri Konsey grevleri yasakladığını ilan etti ve politik gösterilere karşı daha az tolerans göstereceğini ifade etti.

TUNUS:
Polis başkent’te göstericilerle çatıştı.

ÜRDÜN:
Cuma namazından çıkan göstericilerle (2.000 kişi) polisle ve hükümet yandaşı olduklarını söyleyen çetelerle çatıştı. En az 8 yaralı var.

IRAK:
Bir çok şehirde binlerce insan iş ve daha iyi kamu hizmeti isteyerek gösteriler yaptı. Bazı yerlerde göstericilerle polis çatıştı.

İRAN:
Cuma namazında okunan hutbelerde Karrubi ve Musavi için idam cezası istendi. Muhalefet Pazar günü için gösteri çağrısı yaptı ve hükümet gösteri olduğu takdirde hareketin liderlerini cezalandıracağını söyledi.

Hükümet meclis başkanı Rafsanjani’nin düşürülmesini istiyor.

BAHREYN:
Başkent Manamar’da çatışmalar devam etti. Önceki gün polis saldırısında ölenlerin cenazelerine katılım çok yüksekti ve Şii liderler hükümeti ve Emir’i ağır bir biçimde eleştirdiler.

Gelen haberlere göre polis gene ateş açtı ve polisin yanı sıra tanklar halka ateş açtı.

Manamar’daki Salmaniye Hastanesi yaralılarla dolup taşıyor ve sürekli kan isteniyor.

YEMEN:

Gösterilerin önü alınamıyor. Bir çok kentte gösteriler oldu. Aden’de 3 kişi öldü, Taiz kentinde ise göstericilere el bombası atıldı ve 1 ölü 24 yaralı var. Bugün toplam 5 kişi öldü.

LİBYA:
Libya’nın doğusunda yoğun gösteriler ve çatışmalar oldu. Göstericiler bazı kentlerin yönetimini el geçirdiklerini iddia ettiler.

Hükümet Çad’dan getirdiği askeri birliklerle Bingazi göstericilerine saldırıyor.

Bingazi’de 50 bin kişi gösteriye katıldı. Milli güvenlik binası yakıldı. Adliyenin önünde toplanan ve tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen göstericilere tanlardan ateş açıldı.

Göstericiler Bingazi Havalanı’na yeni askeri uçakların inerek asker getirmesini engellemeye çalışıyor.

Başkanlık Sarayı önünde çok yoğun çatışmalar ve çok sayıda ölü var.

Doğu Libya’da Janzar, El Zawia, Tobruk’ta büyük gösteriler oldu. El Zawia’da Devrim Muhafızları binası ve bir karakol yakıldı. Tobruk’ta Gaddafi’nin büssü yıkıldı.

Çeşitli kaynaklara göre bugün 27 ila 70 arasında ölü var. Sadece bugün Bingazi’de gösterilerde ölen 40 göstericinin toprağa verildiği söyleniyor.

Bingazi’de halk trafiği yönetiyor, mahallelerde savunma komiteleri kuruldu. Halk silahlanmaya çalışıyor.

Hükümet SMS mesajları ile halkı tehdit ederken Devrimci Komite “gösteriler devam ettiği takdirde şiddet kullanacaklarını” açıkladı!