5 Şubat 2011 Cumartesi

12. GÜN
Günün özeti:
Büyük bir kalabalık giderek kötüleşen hava koşullarına rağmen Tahrir Meydanı’nı oturmaya devam ediyor.Göstericilere açık bir taviz olarak iktidardaki Ulusal Demokratik Parti (UDP) liderliği istifa etti ve yerlerine bir liberal olduğu söylenen Hossam Badrawi Mübarek tarafından atandı. Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek’de UDP liderliğinden ayrıldı.Başkan yardımcısı Ömer Süleyman bütün muhalefet gruplarını görüşmelere katılmaya çağırdı. En Büyük muhalefet örgütlenmesi olan Müslüman Kardeşler Mübarek istifa etmeden hiçbir görüşmeye katılmayacağını tekrarladı.ABD Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Washington’dan yaptığı açıklama ile Obama’nın Mısır Özel temsilcisi Frank Wisner’in “Mübarek görevinde kalmalıdır” şeklindeki açıklamasının kendi kişisel görüşü olduğunu belirtti.
20.50 ABD Dış İşleri sözcüsü PJ Crowley Washington’da yaptığı açıklamada Mübarek’in işbaşında kalmasını isteyen Frank Wisner’in bu ifadelerinin bireysel olduğunu, zaten Wisner’in Mısır’a resmi bir görevi olmadan, kendi inisiyatifi ile gittiğini açıkladı.
20.42 Obama’nın Mısır özel temsilcisi Frank Wisner “ulusal bir uzlaşmaya ihtiyacımız var. Bugünkü koşullarda Başkan görevinde kalmalı” dedi.
20.33 General Hassan El-Rawani Tahrir Meydanı’ndaki kalabalığa bir konuşma yaparak meydanı terk etmelerini istedi. Göstericiler ise “Biz gitmiyoruz, O (Mübarek) gidiyor” diye slogan attı.
20.29 Ulusal Demokrasi Partisi (NDP) siyasi büro üyesi Maged Botros, BBC'ye demeç verdi: "Partiden istifa etmiyorum. Bu partinin üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Eğer tüm gemiciler gemiyi tek ederse gemi batar. Prensiplerimize bağlı kalmalıyız. Bazı hatalar yaptık, itiraf ediyorum. Halkın taleplerine uygun reformlar yapma çabalarımıza hız vereceğiz."
20.21 Binlerce Mübarek karşıtı meydanda toplanıyor. Ordunun meydanı boşaltabileceğine dair bilgiler geliyor.
19.47 Bir Obama yönetimi yetkilisi, Cemal Mübarek'in partiden istifasının pozitif bir adım olacağına yönelik açıklamalarda bulundu. "Bu, politik açıdan, sonraki adımları da etkileyebilecek olan önemli bir adım olacaktır.", dedi.
19.33 El Cezire: Meydanın çevresinde halâ nöbet tutmakta olan ordu, Tahrir Meydanı'ndaki direnişçileri uzaklaştırma çabasından vazgeçti. Protestocular soğuğa ve yağmura rağmen gösterileri sürdürüyor.
19.32 Guardian muhabiri Jack Shenker'ın aldığı bilgiye göre, BBC için çalışan Tamer Wageeh, Kahire'nin merkezinde bulunan Rivoli Sineması'nda ordu tarafından tutuklandı.
19.27 Mısır devlet televizyonu, Mübarek'in parti başkanlığından istifasına dair haberini geri çekti.
19.20 Bir Ulusal Demokrasi Partisi (NDP) yetkilisi, Mübarek'in parti başkanlığından istifasını şu an için doğrulayamadığını ancak böyle bir durum varsa bile Mübarek'in başkanlık pozisyonunu etkilemeyeceğini, bu ikisinin birbirinden farklı şeyler olduğunu söyledi.
19.00 Meydanda bulunan direnişçilerin tivitlerinden gelen bilgilere göre; Mübarek'in istifa haberinin de yayılmasıyla birlikte, ordunun uyarılarına cevap niteliği taşıyan şarkılar coşkuyla söylenmeye devam ediliyor. "Hepimiz el ele verdik/ senden tek bir şey istiyoruz/ git Mübarek/ buradaki insanlar artık sistemi değiştirmek istiyor."
18.28 Refah'taki patlamayla ilgili yeni bilgiler geliyor. Mısırlı güvenlik görevlileri patlamanın bombadan kaynaklandığını, ama kilisenin boş olduğunu ve herhangi bir hasar meydana gelmediğini söyledi.
18.08 Mısır televizyonu, Mübarek'in Ulusal Demokrasi Partisi (NDP) başkanlığından istifa ettiğini bildirdi. Ayrıntılar az sonra.
18.04 Kahire'de sağnak yağışa rağmen insanlar meydanda toplanmaya devam ediyor.
18.00 El Cezire editörü Osama El Aziz, serbest bırakıldı.
17:45 El Cezire'nin bildirdiğine göre yönetimdeki Mübarek'in Ulusal Demokrat Parti'sinin (NDP) yönetim kadrosu istifa etti. İstifaların Hüsnü Mübarek'in isteğiyle olduğu söyleniyor. İstifa edenler arasında Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek ve parti sekreteri Saffet El-Şerif de bulunuyor. Genel sekreterlik görevine Cemal Mübarek'in yerine Hüssam Badravi atandı.
17:40 Askeri birliklerin Tahrir Meydanı'na giriş ve çıkışlara izin vermediği bildiriliyor. Direnişçilerin meydandan çıkmasına izin verilmediği gibi yeni gelenlerin meydana girmesi de askerler tarafından engellenmeye çalışılıyor.
17.30 Reuters, muhalif grupların ortak bir tutum üzerinde anlaştıklarına dair haberler geldiğini bildirdi.
17.16 Gazze şeridinin Mısır sınırına yakın olan Refah bölgesindeki bir klisede patlama meydana geldi.
17.00 Ordu merkez komutanlığı şefi Abdel Meneem Kalil, Tahrir Meydanı'ndaki kitlelere, meydanı terk etmeleri konusunda uyaran bir konuşma yapıyor. Direnişciler de ona, "Biz gitmiyoruz, o (Mübarek) gidiyor" diye şarkılar söyleyerek karşılık veriyorlar.
16.47 Süveyş kentinden gelen 500 direnişçi Tahrir Meydanı'na ulaştı. Direnişçiler yarın için "şehit günü" olarak adlandırdıkları yeni bir günün çağrısını yapıyor. Mısır asıllı Hristiyanlar da Pazar ayini için insanları Tahrir Meydanı'nda yerlerini almaya davet etti.
16.21 İngilizce yazılmış bir pankart taşıyan bir grup yabancı, Tahrir Meydanı'ndaki protestoculara katıldı. Dayanışmalarının bir sembolü olarak meydandakilere çiçek dağıtıyorlar.
15.56 Birleşik Devletler Sekreteri Hillary Clinton, yaptığı açıklamada Orta Doğu'nun engebeli bir demokrasiye geçiş süreci yaşadığı konusunda uyarıda bulundu. Sürecin çok riskli olduğunu, değişimin geri tepebileceğini ve başka bir otoriter rejime geçişle sonlanabileceğini söyledi.
15.33 Yüzlerce insan Batı Şeria'daki Ramallah kentinde Mısır halkıyla dayanışmak için yürüyor.
15.12 Binlerce insan İskenderiye şehir merkezinde Halit İbrahim Camii'nde toplandı.
14.52 Tahrir Meydanı'ndaki aktivistler ordunun meydandaki barikatların kaldırılması konusunda müzakerelerde bulunduğunu söylüyor.
13.45 Mısırlı güvenlik güçleri Kahire Havalimanında bir El Cezire muhabirini tutukladı.
13.13 Tahrir meydanında düne göre az insan var ve Mübarek'in çetesi ile göstericiler arasındaki tansiyon geriliyor.
13.05 Mübarek çetesinin yayın kanalı Mısır Devlet televizyonu patlama için "terörist"leri suçluyor.
11:51 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mısır’da acil bir seçimin yanlış olacağını söyledi. Merkel’e göre Mısır halkı sabırlı davranmalı ve geçişin düzenli olmasına olanak sağlamalı.
11:12 Bir El Cezire muhabiri, subayların kendisine bu geceden itibaren sokağa çıkma yasağının daha sıkı bir biçimde uygulanacağını aktardığını söylüyor.


10:56 Sina çölünde El Arish’de petrol boru hattına yapılan saldırıyı kimin yaptığı bilinmiyor.
10:23 Saldırıya uğrayan petrol borusu İsrail’e giden değil, Ürdün’e giden hat üzerine oldu.
09:30 Sina Çölü'nde İsrail ve Ürdün’e Mısır doğal gazını nakleden boru hattında patlama oldu.
9:03 Demokrasi ve değişim isteyen göstericiler Tahrir Meydanı çevresine metallerden oluşan barikatlar kurmaya çalışıyorlar.
08:40 Tahrir Meydanı’nda durum gerginleşiyor. Meydandaki göstericiler bir saldırıya karşı örgütleniyor. Polis, Mübarek’in karşı devrimci çetelerinden sonra ordu birliklerinin saldırması bekleniyor.
07:49 Birleşmiş Milletler, 25 Ocak’tan bu yana 300 kişinin ölmüş olabileceğini ifade ediyor.
04:00 Tahrir'den son gelen haberler meydanın sakin bir atmosferde sabahı beklediği yönünde.
02:11 Meydandan gelen son bilgiler, Al-Falki Meydanı'nda toplanan Müberek'in çetelerinin Tahrir Meydanı'na saldırmaya çalıştığı ve silah seslerinin onları püskürtmeye çalışan askerlerden geldiği yönünde.
01:42 Meydanda bulunan direnişçilerin Twitter hesaplarında, Tahrir Meydanı'na "Al-Falki" meydanından ateş açıldığı haberleri iletiliyor.