13 Şubat 2011 Pazar

GÜNÜN ÖZETİ
- Sabah erken saatlerde polis ve ordu birlikleri Tahrir Meydanı'nı boşaltmak için harekete geçti. Birkaç yüz gösterici Meydanı terk etmedi. Onların direnişini duyan çok sayıda başkaları meydana gelmeye başladı.
- Yüksek Askeri Komisyon parlamentoyu ve anayasayı fesh etti. Kurulacak bir komisyon yeni anayasayı hazırlayacak. Eylül ayında yeni seçimler yapılacak ve Askeri Komisyon, o tarihe kadar iktidarda olacağını ilan etti.
- Hareketin bazı unsurları "Tahrir'den fabrikalara" sloganını öne çıkarmaya başladı.
- Grev hareketi yaygınlığını sürdürdü ve yeni fabrikalar ve işyerleri grev hareketine katıldı.
- YEMEN: Başkentte binlerce gösterici 3 gündür polisle çatışıyor. Göstericiler, her gün sokakta olacaklarını söylüyor.
- CEZAYİR: 30 bin polise karşı binlerce Cezayirli gösteri yaptı. Polis göstericilere saldırdı, çok sayıda gözaltı ve yaralı var. Cezayirli göstericiler, gelecek Cumartesi günü (19 Şubat) yine eylem planlıyorlar.
19.00 Yemen polisi 3 gündür göstericilerle çatışıyor ama gösteriler devam ediyor. Bugün halk, başkanlık sarayına doğru yürüdü ama polis duruma hakim oldu.
17.50 Grevciler, duvarlara Mübarek resimleri asmaya devam eden bakanlık yetkililerine saldırdı.
16.30 Mısır Yüksek Askeri Konsey, yaptığı açıklama ile parlamentoyu ve anayasayı fesh etti. Yeni kurulacak bir komisyon yeni anayasayı yapacak ve bu anayasa oylanacak. Konsey ayrıca Eylül ayında, seçimlerin yapılacağını ilan etti. O zamana kadar yönetimde kalacağını da belirtti.
16.00 Yemen'in başkentinde göstericiler ile polis arasında çatışmalar oldu. Çok sayıda yaralı ve tutuklu var.
15.40 Tahrir Meydanı'nda yüzlerce gösterici talepleri karşılanıncaya kadar Meydan'da kalacaklarını söyleyerek oturuyorlar. Bu arada mücadele Tahrir'den fabrikalar ve işyerlerine kaymış durumda. Önceki grev ve direnişlere ek olarak:
- Telekom işçileri Ramses Sokağını tamamen kapatmış durumda. İşçiler politik taleplerin yanı sıra ücret artışı istiyor.
- Devlet medyasında çalışan gazeteciler ve basın işçileri aranbmış editörlere karşı grevde.
- Helwan Tekstil fabrikasında grev var.
- Menoufiya'da tekstil işçileri grevde.
- Damietta'da Petrojet işçileri grevde.
11.00: Mısır ordusu Tahrir'deki göstericileri boşaltıyor ama gidenlerin yerine binlerce yeni insan Tahrir Meydanı'nı dolduruyor. Mısır Devrimi sürüyor. Devrimciler orduya boyun eğmeyecek

10.00: Mısır Ordusu Tahrir Meydanı’na bazı çadırları ve barikatları sökerek girmeye başladı.