8 Şubat 2011 Salı

21.55 Mısır Parlementosu'nun önündeki gösteri büyüyor. Burada bulunan bir görgü tanığının geçtiği tweet: "Birisi biraz önce parlementonun ön kapısına tırmanıp kapının üzerine "rejimin çöküşüne kadar kapalıdır" yazılı bir döviz astı."

21.33 Parlemento'nun önündeki caddeyi işgal edenlerin başında öğretim görevlileri geliyor. Grubun en önünde üniversite rektörleri var.
21:15 Parlamento önündeki protesto gitgide büyüyor...
20:38 İşçiler gitgide hareketin aktif bir parçası olmaya başlıyorlar. Reuters'in haberine göre, Süveyş'teki bir çelik fabrikasında 1300 işçi ücretler nedeniyle süresiz grev ilan etti.
19:55 Protestocular, Tahrir Meydanı'yla Parlamento Binası arasını birleştirmeye çalışıyorlar. Bu gerçekleşirse, gerçek bir genişleme olur.
19:51 Mübarek, değişim için yol haritasını açıkladı. Reformlarla uğraşmaları için üç komite kurdu, ancak protestocular bunların yeterli olmadığını söylüyor. Hükümetin ve Mübarek'in derhal gitmesini, her şeye yeniden başlamayı istiyorlar.
19.30: Binlerce insan Tahrir Meydanı’na geliyor. Bugün maaşlarına yüzde 15 zam yapılan binlerce memur Tahrir’de. Meclis’in önünde binlerce insan oturma eylemi yapıyor. Böylece Tahrir Meydanı dışında ikinci bir yerde daha oturma eylemi yapılıyor. Grevler yaygınlaşıyor. İşçi sınıfı mücadelede daha öne çıkıyor.
Tahrir Meydanı, bugün:

18:55 Göstericiler, Tahrir Meydanı'ndan sonra Parlamento Binası önünde ikinci bir cephe daha açtılar. Binlerce kişi burada süresiz oturma eylemine başladı. Battaniyeler buraya transfer ediliyor...
18:30: El Cezire canlı yayında Tahrir meydanını gösteriyor, yüzbinlerce insan şu anda meydanda toplanmış durumda ve daha fazla insanın gelmesi bekleniyor.
18.19: Göstericiler cuma günü sembolik bir mahkeme düzenleyip Mübarek'i yargılayacaklarını duyurdular.
17.50: Başkan yardımcısı bu sabah 10.30da bir açıklama yaparak başbakanın anayasal reformlar yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
17.45 Mısır devlet televizyonu, Tahrir Meydanı'nın gösterildiği canlı yayını kesti. Onun yerine Ömer Süleyman'ın bakanlarla yaptığı toplantının görüntülerini ve Nil Nehri kıyısında yürüyen insanlardan kareler yayınlıyor.
17.31 Bir çok işçinin protestocularla dayanışmak için işlerinden erken çıktığı ve meydana doğru ilerlediği bildiriliyor. Daha önce belirtildiği üzere Kahire Üniversitesi çalışanları ve gazeteciler şu an grevde. Bunun yanında Port Sayid, İsmailya ve Süveyş'ten 6.000 kadar Süveyş Kanalı Şirketi çalışanının, bugün maaş ve çalışma koşullar üzerine bir oturma eylemi planladığından söz ediliyor. %10 maaş artışı ve genel müdürün görevden alınmasını talep eden Mısır Telekom personeli de, yönetimi greve gitmekle tehdit ediyor.
17.26 Mısır’da 34 siyasi mahkum serbest bırakıldı. Bu bir ilk. Mısır’da siyasi faaliyetleri nedeniyle kaç kişinin mahkum edildiği bilinmiyor, ama bu rakamın binlerce olduğu kabul ediliyor.
Binlerce insan Tahrir Meydanı'nda toplanmaya devam ediyor. Mısır'ın her yerinden insanlar Kahire'ye akın ediyor. Kalabalığa profesörler, öğrenciler, doktorlar ve işçiler de katılıyor. Meydanda son durum:


17.05 Tahrir Meydanı'nda bir kez daha binlerce insan gösteri yaptığı bu günde, Kahire'deki görüntülere paralel olarak İskenderiye, İsmailya, Mahalla ve El-Kübra'da da sokaktaki protestocuların yoğunluğu göze çarpıyor. Bir protestocunun tweetinden: "Meydanı bugün ilk kez ziyaret eden bir dolu insan var. İçlerinde iyi giyimli insanların da olması dikkat çekiyor. Çevrede çok fazla kamera var."
16.55 Guardian muhabiri Jack Schenkner, Tahrir Meydanı'ndan en yeni izlenimlerini bildirdi:

"Bugün Tahrir'de neredeyse daha önce gördüklerime hiç benzemeyecek derecede büyük bir enerji ve iyimserlik hakim. Buradaki atmosferi kelimelerle ifade edebilmek çok zor. Piknik yapan aileler, çeşit çeşit bayraklar sallayan protestocular, çay dağıtan gönüllüler, protestocuların çevresini sarmış gülümseyen korumalar... Kendimi burada onlardan biri gibi hissediyorum."
16.43 Mısır devlet televizyonunun, yapılan gösterilerin büyüklüğüne rağmen, gösterilere yayınlarında yer vermemesi dikkat çekiyor. Mübarek'in sansürü nafile bir çabayı sergiliyor.
16.37 Tahrir Meydanı'nda göstericiler yanlarında getirdikleri yiyecekleri ve tıbbi malzemeyi paylaşıyor. Ayrıca meydana tıbbi bakım için çadırlar kurulmuş durumda.
16.08 Hükümet yanlısı Rosalyusif gazetesi çalılşanları editörü protesto etme kararı aldı.
15:10 Mısır'daki hareketin momentumunu kaybettiğini düşünenler yanılıyor. 25 Ocak'ta başlayan isyan dalgası ikinci haftasını doldururken, Kahire ve İskenderiye'ye yüzbinlerce kişi meydanları doldurmaya devam ediyor...

YAŞASIN DEVRİM!


Devrim, "ezilenlerin şöleni" olmaya devam ediyor. Dün akşam Tahrir Meydanı'ndan görüntüler...

14.49: Mısırlı 20 avukat Mübarek ve ailesinin devlet fonlarını çaldığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. 15 gün önce düşünülemeyecek bir eylemdi bu.
14:44 Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın göstericilere daha çok ödün vermeye yönelik adımlarına rağmen, gösterilerin 2. haftasının doldurulduğu günde yüzbinlerce insan sokaklara çıkmaya devam ediyor. Aktivistler, bunun, hareketin ivme kaybetmediğini ispatladığını vurguluyor...
14.30: Hüsnü Mübarek ile yaptığı toplantıdan çıkan başkan yardımcısı Ömer Süleyman “rejimin iktidarın barışçı geçişi için bir plana ve zamanlamaya sahip olduklarını söyledi.
14:30 Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "halkın demokrasi umutlarına" destek verdiğini göstermek için bugün Tunus'a geldi. "Politik şeffaflığı" desteklemek için yapacağı turda, daha birçok Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesini gezecek, ancak Mısır'ı değil.
14:21 Ankara'da, aralarında SES, Yol-İş, Genel-İş'in bulunduğu bazı sendika üyelerinden oluşan bir grup, Mısır'da yaşanan halk protestosuna eylemle destek verdi.
Mübarek karşıtı gösterilerden bir kare...

14.18 El Cezire televizyonu, bir grup göstericinin parlamento binasına ve İçişleri Bakanlığı'na yürüme planı yaptığını duyurdu. Bu bilgi henüz doğrulanmış değil.
14:05 El Cezire'nin haberine göre, Tahrir Meydanı'na dört bir yandan gösterici yağıyor. Mısır'da 25 Ocak'tan beri toplanan en büyük kalabalıklardan biri Kahire'nin merkezine geliyor...
13:55 Göstericiler, Mübarek yanlısı karşıdevrimcilerle çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgenin yakınındaki bir apartmanda toplanarak, son 2 haftada olanları, motivasyonlarını ve demokrasi hareketinin bundan sonraki doğrultusunu tartışıyorlar...
13.45: Müslüman Kardeşler örgütü göstericilerin talepleri karşılanmadıkça görüşmelerden çekileceğini bir kere daha açıkladı.
10:58 Gösterilere bugün Kahire'deki üniversite profesörleri de sendikalarıyla yapacakları yürüyüşle destek verecek...
09:58 Alman gazetesi Der Spiegel'in haberine göre, Mübarek bugün "sağlık kontrolünden geçmek üzere" Almanya'ya gidebilir...
9.54 AA: WikiLeaks'in ele geçirdiği ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından Washington'a gönderilen 2008 tarihli kriptoda, "Hacham'ın, Soliman'a övgüler yağdırdığı ve İsrail Savunma Bakanlığı ile Mısır istihbaratı arasında kurulan kırmızı hattın hergün kullanıldığı" kaydediliyor. "Soliman" Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcılığına getirilen Ömer Süleyman. David Hacham ise İsrail Savunma Bakanlığı'nın danışmanı. Kriptoda, "görev değişikliği senaryosunun analizi için Kahire Büyükelçiliğimizi görevlendirebiliriz, ancak Soliman seçeneği için İsrail'in ortaya koyduğu tercih tartışılmaz" deniliyor.
9.24: Tahrir Meydanı’ndaki muhalefet Mübarek’in yıkılması için yeni gösteri çağrısı yaptı. Meydan’da oturanlar Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman ile muhalefetin yaptığı görüşmeleri dikkate almıyor.
9.08: Dün gece Tahrir Meydanı gene festival havasındaydı. Müzik, şiir, tartışmalar. Devrim halk yığınları için kaos ve kargaşalık değil, mutluluk, neşe ve eğlence...
8.00: Hükümet devlet memurlarının maaşlarına %15 zam yaptı.
6.21: Tahrir Meydanı’ndan gelen haberlere göre meydan kalabalık ve sabah çok daha fazla insanın gelmesi bekleniyor.
Tahrir Meydanı'nda son durum: