26 Ocak 2011 Çarşamba

23:23: Yetkililerin açıklamasına göre, akşam saatlerindeki çatışmalarda biri polis ve biri gösterici olmak üzere 2 kişi daha hayatını kaybetti. İki gündür devam eden ayaklanma sırasında ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Ölümlerin, başkent Kahire'nin merkezindeki yoksul bir mahallede göstericilerle polisin birbirlerini taşladığı bir çatışma sırasında yaşandığı duyuruldu.
22:54 Resmi olmayan bazı kaynaklara göre, Sina Yarımadası'nın kuzeyinde aktivistler bazı devlet binalarının kontrolünü ele geçirmiş durumda.
22:00 Arapça yayın yapan Ekber el-Arab sitesi, Mısır'da birçok kesim tarafından Hüsnü Mübarek'in yerine geçecek isim olarak gösterilen Cemal Mübarek'in dün eşi ve kızıyla birlikte İngiltere'nin başkenti Londra'ya kaçtığını iddia ediyor.
21:41: Polis, Ramses Hilton Otel'in önündeki bir gösterici grubunu dağıttı. Saatler ilerlemesine rağmen göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Gece boyunca protestocularla polis arasında köşe kapmaca oynanması bekleniyor. Kahire'de şehrin dört bir yanından siren ve gaz bombası patlama sesleri geliyor.
19:56: Zamalek'ten Abu El Ela Köprüsü'ne ilerleyen göstericilerle polis arasındaki çatışmalar sürüyor...
19:30: Hillary Clinton, Mısırlı yetkilileri barışçıl gösterilere müdahale etmemeye, sosyal medya siteleri dahil internete yasaklar koymamaya çağırdı. Clinton ayrıca, Mübarek'in ekonomik, sosyal ve politik reformlar yapmasının tam zamanı olduğunu söyledi.
18:57: Beyaz Saray, Mısır'daki olayları yakından izlediklerini, Mısır halkının ifade ve toplanma hakkının yanında olduklarını duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, olaylarda tüm tarafları şiddetten uzak durmaya çağırırken, gösteri yapmanın "evrensel bir hak" olduğunu belirtti. Mısır'ı hâlâ önemli ve yakın bir müttefik olarak gördüklerini ekledi.
18.56: Bir gösterici daha öldü. Ölü sayısı 5 oldu.
18.49: Kahire’nin merkezi savaş alanı gibi
18.47: El Cezire’ye göre bu gece saat 10.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilecek. Tunus’ta da aynı şey yapılmıştı.
Özgürlük için ayaklanan Mısır halkının yanında olduklarını belirten Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, dayanışma için 28 Ocak Cuma günü İstanbul ve Ankara'da Mısır konsolosluklarının önünde olarak, Mübarek rejiminin katlettiği özgürlük isteyen Mısırlıları anacak ve "Yaşasın devrim! Yaşasın ayaklanma!" diyecek.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.marksist.org/haberler/2884-dsip-ayaklanan-misir-halkinin-yanindayiz-yasasin-devrim
18:06: Hollanda'da Mısır Konsolosluğu önünde kendini yakmak isteyen bir gösterici son anda polis tarafından engellendi. Dünyanın dört bir yanından Mısır'daki ayaklanmaya destek yağıyor...
17.00: bugün 500 den fazla tutuklama olduğu söyleniyor
16.43: Şehir merkezinde toplanmaya çalışanlara polis büyük bir şiddetle saldırıyor. Polis ses bombası ve gaz bombası kullanıyor. Göstericiler telefon mesajları ve Twitte ile yardım istiyor.Gene yüzlerce yaralı ve tutuklama var.
Mısır'da dünkü gösterilerden bir sahne, Çin'de yıllar önce Tiananmen Meydanı'nda olanları hatırlattı...

16:31: Daha önce WikiLeaks'e destek olmak için PayPal ve MasterCard'ın internet sitelerinde saldıran "Anonim" adlı grup, gönüllülere Mısır hükümetinin internet sitelerine saldırmaları için çağrı yaptı.
16.23: Adliye önünde yeniden 1.000 kişi birikti. Gazeteciler sendikasının önünde de 100 kadar gösterici var.
15.11:  Twitter kapatıldı. Facebook’da ayaklanmanın örgütlenmesine yardımcı olan sayfalar kapatıldı.
15.00: Adliye binasının önünde ve işçi bölgesi Kubra Mahallesi’nde polis yaygın tutuklamalar yapıyor, buralarda toplanmaya çalışanlara saldırıldı.
15.11:  Twitter kapatıldı. Facebook’da ayaklanmanın örgütlenmesine yardımcı olan sayfalar kapatıldı.
15.14: Londra’da Mısır ile dayanışma gösterisi yapılıyor.
14.48: Herkes baroya doğru gidiyor
14.59: Güneydeki Assiut kentinde 100 gösterici tutuklandı. Nil nehri üzerindeki bütün köprülerde yüzlerce polis ve zırhlı araç bekliyor.
14.40: Birçok okul erken tatil oldu. Zaten okullara gelen öğrenci miktarı yüzde 60.
14.17: Monoufya’da 14 gösterici tutuklandı. Bu bölgede aileler dünkü gösteriler başladığından beri çocuklarından haber alamıyorlar. Polis Tahrir meydanı çevresinde gördüğü gençleri gelişigüzel tutukluyor.
Göstericiler polisin yakında tutuklular için yer bulamayacağını söylemeye başladılar.
14.38: Bir Twiter mesajına göre bir büyük grup genç Ramsis sokağından merkezi Kahire’ye doğru yürüyor.
13.45: Çok sayıda gösterici adliye binasının önünde toplanıyor. Göz altına alınanlar burada mahkemeye çıkarılacak.
13.57: Suudi Arabistan eski istihbarat şefi Prens Turki Tunus’taki gelişmelerin herkesi şaşırttığını söyledikten sonra Mübarek’in halkın isteklerine yanıt vermesinin daha doğru olacağını söyledi.
14.03: Tunus hükümeti eski Tunus devlet başkanı Bin Ali için arama kararı çıkarttı ve bunu interpole bildirdi. Bin Ali’nin ailesinden bazıları şu anda tutuklu.
15.14: Londra’da M ısır ile dayanışma gösterisi yapılıyor.
12.45: Borsa ilk 15 dakikada 200 milyon dolar değer kaybetti ve düşüş sürüyor.
12.17: Reuters’e göre dünkü çatışmaların sonucu olarak bir kişi daha öldü.
12.21: Mısır’ın en güçlü legal muhalefet partisi olan Wafd’a taleplerini yayınladı:
            1. Yeni bir ulusal hükmet kurulmalıdır
            2. Parlamento dağıtılmalıdır.
            3. Temsili sisteme göre yeni bir seçim yapılmalıdır.
Bazı yorumcular Wafd’ın bu açıklamasının hükümet ile danışıklı döğüş olduğunu ileri sürüyorlar. Çünkü Wafd cumhurbaşkanlığı sorununu dile getirmiyor.
12.30: Değişim için Ulusal Meclis kendi taleplerini ilan etti. Mübarek’in istifası, parlamentonun feshi isteniyor. Ancak bu grupta dün ve bugün sokaklarda olanlar değil.
12.41: Batılı gazeteciler göstericilerin “akşamüstü Tahrir Meydanı’na gelin” çağrısı yaptıklarını söylüyor. Her taraf polis dolu. Küçük genç gruplar polis tarafından topluca göz altına alınıyor. Hükümet gösterilerden dolayı Müslüman Kardeşleri suçluyor.
11.25: Tam onaylanmayan haberlere göre Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek karısı ile birlikte Londra’ya kaçmış. Cemal Mübarek’in babasının yerine geçmesi bekleniyordu.
11.42: Mısır borsası %4.63 geriledi.
11.48: Borsanın yanı sıra Mısır parası da değer kaybediyor. Reuters’s göre Mısır Lirası 2005’den bu yana ki en düşük düzeyine ulaştı.
11.58: Mısır İç İşleri Bakanı göstericilere hiçbir tolerans gösterilmeyeceğini ilan etti. Kahire’nin her yerine askeri araçlarla destekli çevik kuvvet yerleştirildi.
12.09: Mısır medyasında dün akşamki polis saldırısının resimleri ve videoları yayınlanmaya başlandı.
11.16: Twitter’dan: Öyle anlaşılıyor ki dün gösteri yapanlar bugün akşamüzeri asıl gösteriyi başlatacaklar.
Ve Cuma günü, Cuma namazından sonra mutlaka gösteriler olacak
Sokaklar boş. Bir çok yerde ordu tankları var.
11.03: Meydanın güneyinde askeri bir tank var. Topu toplanan kalabalığa dönük ve bir el kuru sıkı ateş etti. Göstericilerden kaçan olmadı.
Bir gösterici koşarak tankın üzerine çıktı ve orada tankın subayı ile çatıştı. Birlikte yere düştüler. Gösterici başka askerler tarafından tutuldu.
Gösterici ve subay tankın üzerinden yere düşünce en öndeki 200 kadar gösterici diz çöküp dua etmeye başladılar. Bu arada çevredeki binalardan yüzlerce insan onları seyrediyordu. Göstericiler onlara dönüp “bize katılın” diye slogan atmaya başladılar.
10.23: Bir gün önce sokaklara çıkan 10 binlerce gösterici yeniden toplanmaya başladı. Kahire’nin merkezi meydanı, Tahrir’de çok sayıda polis ve zırhlı araç var. Meydanın çevresinde çatışmalar oluyor.
Kahire, BBC: Tahrir Meydanı'ndaki gösteri polis tarafından dağıtıldı. Göstericiler gene toplanmak için haberleşiyor.
Kahire, 7.50: Tahrir Meydanı'nda oturanların yarısından çoğu kadın.
Kahire, 6.55: Tahrir Meydanı'nda en az 3 kişi öldü.
Salamander, Kahire, 6.49: Al Salam askeri kampına 20 yeni tutuklu.
Göstericilerin şiddete maruz kalması, tehdit edilmesi sadece rejimin çirkin yüzünü gösteriyor.
Ancak Müslüman Kardeşlerin yanı sıra sosyalist örgütlenmeler de var ve demokrasi gösterilerinde yer alıyorlar.
Müslüman Kardeşler örgütlenmesi Mısır’ın en güçlü muhalif örgütü. Büyük ölçüde yasaklı ama gösterilerde Müslüman Kardeşler çok zaman öne çıkıyor.
Öte yandan başta Kahire olmak üzere büyük kentlerde güçlü bir demokrasi hareketi var.
Mısır’da uzun bir süredir büyük ve sarsıcı işçi eylemleri yaşandı. Zaman zaman greve çıkan bir fabrikayı desteklemek için bütün bir bölge ayaklandı. Bir dizi başarılı, sonu kazanımla biten işçi hareketi var.
Tunus’un ardından Mısır’da bir devrim olasılığı bütün Ortadoğu’yu temellerinden sarsar. Tunus 10 milyon nüfuslu, küçük bir Kuzey Afrika ülkesiydi, Mısır ise Ortadoğu’nun merkezinde, gelişmiş bir sanayisi olan, büyük bir ülke.
En çok iki slogan atılıyor: “Tunus, Tunus” ve “git, git Mübarek git”.
Polis şiddeti çok fazla ama şiddet göstericileri yıldırmıyor.
Mısır’da gösterilere çok çeşitli güçler katılıyor. İslamcı Müslüman Kardeşler’in yanı sıra sosyalistler,i kadın örgütleri, LGBT bireyler gösterilerde yer alıyor.
Mısır Ortadoğu’nun ve Arap dünyasının en önemli ülkesi. En büyük ekonomiye, nüfusa ve politik etkiye sahip. 29 yıldır aynı diktatör tarafından yönetiliyor. Daha önce de gene diktatörler ve bir kral tarafından yönetiliyordu.
Mısır’ın bir çok kentinde (Kahire, İskenderiye, İsmailiye, Süez, Mansur, Tanta’da gösteriler olduğu biliniyor)  birden başlayan gösterilerde Tunus’un etkisi çok büyük.