6 Şubat 2011 Pazar

22.18 El Cezire canlı yayın muhabiri Ayman Mohyeldin serbest bırakıldı.
Günün özeti:
Müslüman Kardeşler dahil muhalefet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman ile görüştü, ama görüşmelerin sonucu açıklanmadı.
Hükümet ile bir kısım muhalefet arasında yapılan görüşmelerde Öner Süleyman reformlara hemen başlamayı kabul etti. Sıkıyönetim kaldırılacak, basın özgürlüğü tanınacak.
Bu arada muhalefet liderlerinden ElBaradei ve Ayman Nour görüşmeleri ve sonuçlarını tanımadıklarını ifade ettiler.
Muhalefet liderleri Mübarek gitmeden anlaşma olamayacağını söylüyor.
Muhalefet liderlerinden ElBaradei Mübarek’in yerine aralarında ordudan bir kişinin de olduğu üç kişilik bir komitenin oluşturulmasını savunuyor.
Tahrir Meydanı’nda hala çok büyük bir kalabalık var. Her tarafta çadırlar var.
Ülkenin bir çok kentinde, özellikle işçi kentlerinde, gün boyu büyük gösteriler yapıldı.
Göstericilerin iki temel talebi var: 1) Mübarek gitmeli, 2) Mübarek ve diğer sorumlular yargılanmalı. Rejim değişmeli.
19.39 Meydan’dan gelen haberlere göre ordu Tahrir Meydanı’nın bazı kısımlarına tank yerleştirerek meydanı daraltmaya çalışıyor.
19.13 Tutuklanan El Cezire muhabirlerinden Sherine Tadros serbest bırakıldı ancak Ayman Mohyeldin halâ gözaltında tutuluyor. Sherine Tadros twitterdan bildirdi: "Destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Sadece ordu tarafından sorguya maruz kaldım. İşini yaptığı için tutuklanan arkadaşımız Ayman serbest bırakılmalıdır."
18.19 El Cezire, Mansur'da şu an 250 bin protestocunun olduğunu onayladı.
18.16 Protestocu ve İngiliz aktör Khalid Abadalla, Tahrir Meydanı'nda, tüm protestoculara sesleniyor: "Bugünkü imtiyazlar yeterli değil ve yeterli oluncaya kadar buradan ayrılmayacağız!"
17.52 Tahrir Meydanı'na gece için binlerce battaniye getirildi.
17.43 BBC: Tanta ve Mahalla'da büyük protestolar başladı.
17.30 El Cezire, canlı yayın muhabiri Ayman Mohyeldin'in serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor ve haberin yaygınlaştırılmasını istiyor. Çok sayıda protestocu, Ayman Mohyeldin'in tutuklandığı haberini twitterdan birbirine göndererek bir an önce yayılmasını sağlamaya çalışıyor.
16.59 CNN: Şu anda Kahire'de Müslümanlar ile Hristiyanlar el ele. Kimisi hac, kimisi Kuran ayetleri taşıyor.
16.54 Ahmet ve Mona isimli bir çift, Tahrir Meydanı'nda coşkulu kalabalığın söylediği şarkılar eşliğinde evlendi. Mona: "Günlerdir burada yaşıyorum, burası benim evim, buradakiler de ailem. Evlenmek için daha güzel bir yer düşünemezdim."
16.53 AJE muhabiri Heather Blake: Gazeteciler otel odalarından alınıp götürülüyor.
16.47 Mısır halkı, özgürlük için verilen mücadelede hayatını feda edenleri anıyor:
http://1000memories.com/egypt
16.28 Tahrir Meydanı'nda protestoların içinden anlık haberler ulaştıran El Cezire muhabirleri Ayman Mohyeldin ve Sherine Tadros, ordu tarafından tutuklandı.
15.50 Mısır'ın dört bir yanındaki şehirlerde demokrasi yanlısı gösteriler devam ediyor. Bu arada, başkan yardımcısı Ömer Süleyman da cumhurbaşkanı yetkilerini kabul etmeyeceğini söyledi.
15.28 Binlerce protestocu Mansura'da Mübarek'i istifaya çağırmaya devam ediyor. Tüm ülke çapında göstericiler, bugün ilerleyen saatlerde Müslüman Kardeşler üyesi İssam El-Aryan'dan, Ömer Süleyman'la yapılan görüşmelerin sonuçlarını açıklayacağı bir basın toplantısı bekliyor.
15.20 Bir Müslüman Kardeşler üyesi müzakereler için çağrıda bulunmadıklarını, görüşmelere kesin bir şart ile gittiklerini, bu şartlarının da yakın zamanda olması gerekenin Mübarek'in de içinde bulunduğu demokratik bir değişim değil, Mübarek'in geri adım atması olacağını söyledi.
14.33 AFP, bir hükümet yetkilisinden aldığı haberi bildiriyor: Mısır Hükümeti ve Müslüman Kardeşler gibi muhalif gruplar arasındaki görüşmelere katılanlar, anayasal bir reform komitesi oluşturmaya karar verdiler.
13.33 Müslüman Kardeşler'in açıklamasına göre görüşmeler yoksayılmış grupların ve hükümetin de katılımıyla ikinci bir turda daha devam edecek.
13.11 MENA: Başkan yardımcısı Ömer Süleyman ve Müslüman Kardeşler, liberal Wafd partisi, sol eğilimli Tagammu ve Mısır'da gösterileri düzenleyen genç gruplar arasından seçilen temsilciler arasında görüşmeler başladı.
12.58 El Cezire'nin Kahire'deki muhabirinin bildirdiğine göre, Tahrir Meydanı'ndaki kalabalıklar arasında "yenilenmiş bir enerjinin" varlığı hissediliyor. Şehrin her yerinden kalabalık gruplar yönlerini Tahrir Meydanı'na çeviriyorlar. Müzik çalıyor ve insanlar müzik eşliğinde sloganlar atıyorlar. Kalabalıktan "git" anlamına gelen "irhal, irhal" sesleri yükseliyor.
12.52 Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Sudan, El Cezire'ye, başkan yardımcısı Süleyman'la Mısır için nasıl bir demokratik çözümün bulunabileceğini tartışmaya hazır olduklarını söyledi. Müslüman Kardeşler'in hükümet içinde herhangi bir pozisyon istemediğini belirtti.
Mısır'daki Devrimci Sosyalistler, devrimin zafere ulaşması için genel grev çağrısı yaptı.

Detaylar için: http://www.marksist.org/dunya/afrika/2971-misirdaki-devrimci-sosyalistler-seref-sehitlerindir-zafer-devrimindir
12.51 Mısırlı devrimci sosyalistler Mübarek diktasını yıkmak için genel grev çağrısı yapıyor.
11.50: Mısır Hıristiyanları Tahrir’de Pazar ayini yaptı, Müslüman göstericiler Hıristiyanları selamladı.
10.34: Ordu Tahrir Meydanı’na yiyecek maddesi sokulmasını engellemeye çalışıyor.
10.24: ABD eski Dışişleri Bakanı Dick Cheney Mübarek için “iyi bir dost ve ABD’nin müttefiki” diye nitelendirdi.
10.20: Muhammed Ghanem Tahrir Meydanı’ndan bu mesajı yolladı: “Bu mesajı Mısır’ın kalbinden, Tahrir Meydanı’ndan yazıyorum. Suratımdan yaralandım. Yüzümde bir bant var. Şimdi halk yönetiyor. Hiçbir partinin burada yönetimi yok, hepimiz Mısırlıyız. Bu olayı bitirecek bir tek senaryo biliyoruz: Mübarek gitmeli, partisi iktidarı terk etmeli sonra onlarla mahkemelerde onları yargılamak için buluşuruz. Her şeye en baştan başlamaya hazırız. Bu rejim yıkılmalı.”
10.15: Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler “Mübarek gitmeden biz gitmeyiz” demeye devam ediyor. Sabah Meydan’daki göstericilere yenileri katılıyor. Kalabalık büyüyor. Meydan’da sürekli bir festival havası var.
10.00 Müslüman Kardeşler Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman ile sonucu Mübarek’in titmesi olacaksa konuşabileceklerini söylediler. Mısır’daki diğer muhalif grup ve örgütler Ömer Süleyman ile görüşmeyi reddetmeye devam ediyor.