4 Şubat 2011 Cuma


10. gün - Günün özeti

- Beklendiği gibi bugünkü gösteriler, bir önceki günkü çatışmalara rağmen çok büyük oldu. Göstericiler Mübarek istifa etmeden gösterilerden vazgeçmeyeceklerini ilan ettiler.
- Ordu Tahrir Meydanı etrafında bir güvenlik kuşağı oluşturdu. Ordu birlikleri ve tanklar daha çok resmi binaları, otelleri ve bankaları koruyordu.
- Karşı devrimciler gün boyu gösteriler yaptılar ama sayıca önceki güne göre çok azdılar.
- Mübarek Amerikan ABC televizyonuna yaptığı röportajda “iktidarda olmaktan bıktığını” söyledi, Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman aday olabileceğini ilan etti, El Baradey bir defalığına aday olabileceğini ilan ett.
- ABD ve Avrupa Birliği karşı devrimcilerin şiddetini kınarken hükümetin bir an önce çekilmesi gerektiğini vurguladılar.
- Dünyanın her yerinde dayanışma eylemleri yapıldı. İstanbul ve Ankara’da DSİP üyeleri gene eylem yaptı. Ankara’da Mısır Büyükelçiliği'nin önüne gidildi, İstanbul’da ise Taksim’den Tahrir’e selam denerek oturma eylemi yapıldı.

Tahrir meydanından gelen bir görüntü daha:

21.55: AP: ABD Başkanı Obama Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarını öngöremediği gerekçesiyle NSA (Ulusal Güvenlik Servisi)'yı eleştirdi.

21.48: Tahrir meydanı dışında kalan izole bölgelerde çatışmalar olduğu bildiriliyor.

21.22:
Beyaz Saray basın sözcüsü Robert Gibbs şu an açıklama yapıyor. Gibbs, Mübarek özgür ve adil seçimler için "somut adımlar" atmadığı sürece Mısır'daki direnişçilerin "hiç bir yere gitmeyeceğini" söyledi.
21.22: İskenderiye'de binlerce direnişçi oturma eylemine başladı.
Tahrir'de bu akşam şarkılar var:

20.50: El Cezire: Tunus'lu eylemciler Mısır devlet dairelerinin web sayfalarını siber saldırı başlattılar.
20.23: İskenderiye'de halâ çok sayıda protestocu var.
20.21 Mübarek'in Obama'nın Mısır kültürünü anlamadığına yönelik açıklamalarını takiben Mısır yönetimi öfkeli tepkilerini Birleşmiş Milletler'e yöneltmeye başladı.
20.16: Mısır başbakanı Ahmet Şefik el-Arabiya kanalında Mübarek'in görevde kalma hakkını savundu ve görevini başkan yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesinin "muhtemel olmadığını" söyledi.
19.49: Tunus'taki Mısır elçiliği önünde yaklaşık 100 protestocu toplandı. Mübarek karşıtı sloganlar atılıyor. Al Nahda lideri Raşid Gannuşi'nin dayanışmasını göstermek için gelmesiyle birlikte grupta bir hareketlenme oldu.
19.27: Kahire'den bir gösterici El Cezire'ye Mübarek gidinceye kadar gösterilerin devam edeceğini söyledi ve ekledi "ya özgürlük, ya ölüm!"

Bugünün kısa bir özeti:

Yüzbinlerce Mübarek karşıtı "gidiş günü" olarak adlandırdıkları bugünde başkanı istifaya davet etmek için yeniden Tahrir meydanında toplandı.

Mısır ordusu meydanın bütün girişlerinde kontrol noktaları kurarak direnişçilerin üstlerini aradı. Mübarek'in çeteleri alana alınmadı. Alandaki genel hava barışçıl ve sakindi ama ilerleyen saatlerde silah sesleri duyuldu.

Mısırdaki genç aktivistler taleplerinin olduğu 4 maddelik bir liste yayınladı:

  • Mübarek ve onun rejiminin tüm organlarının gitmesi.

  • Geçiş hükümeti atayacak bir komite oluşturulması.

  • Yeni bir anayasa yapacak bir komite ve bu anayasanın referandumda oylanması.

  • Yerel ve genel seçimler.

Avrupa birliği liderleri Brüksel'de buluşarak "bu geçiş hemen başlamalı" dedi.

19.10: Reuters:El Baradey tekrar aday olmayacağını açıkladı.
Tahrir meydanından gelen son görüntü:
18:55 Mısır'ın en büyük bağımsız gazetesi Al Masry Al Youm, güvenlik güçlerinin Müslüman Kardeşlerin merkezine baskın yaparak, oradaki 12 gazeteciyi tutukladırını yazdı. (Al Jazeera)
18:53 Tahrir Meydanı’ndan El Jezire’yi arayan bir gösterici Meydan’dabir festival ortamı olduğunu söyledi.
18:51 İnsanlar akın akın Tahrir’e geliyor.
18:50 Bugün Meydan’ın etrafında tankların çevresinde polis de görülüyor.
18:49 Ordu Tahrir Meydanı'na gelenleri sokağa çıkma yasağı var diyerek durduruyor
18:48 El Cezire'ye az önce gelen bir videoda beyaz bir araba Tahrir'in arka sokaklarında son hızla gidiyordu ve insanlara çarpıyordu. En az 10 yaralı var.
18:38 El Cezire: Karadağ basını Mübarek'in orayı sığınak olarak kullanabileceğini belirtti. Mübarek, oğlu, yardımcıları ve yakın arkadaşları gitmek için hazırlıklara başladı. Karadağ sürgün ve sığınak olmak için çok rağbet gören bir yer; eski Tayland başbakanı Thaksin Shinawatra'da buraya kaçmıştı.
18:17 Şu an Tahrir dışında, Mahalla, Giza, İskenderiye gibi birçok şehirde büyük kalabalıklar toplanmış durumda. Mübarek çetelerinin sayıları gittikçe azalıyor.
18:08 Mısır Sağlık Bakanlığının bildirdiğine göre gösteriler başladığından beri 5000 kişi yaralanmış.
17.46: İstanbul'daki "Taksim'den Tahrir'e selam!" oturma eylemi sona erdi. Eylemin bitiminde konuşan DSİP Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş: "Mısır halkının vereceği kararlara paralel olarak eylemlerimiz sürecek" dedi.
17.43: Kahire'de göstericilerle Mübarek yanlısı çeteler arasında taşlı çatışmalar başladı.
17.40: İstanbul'daki oturma eylemine katılan iki Mısırlı konuşmalarında sırasıyla "hem burada, hem de Tahrir de direniş devam edecek, diktatörlük devrilecek" ve "Mısır halkının bu direnişiyle Mübarek'in bütün pislikleri ortaya saçıldı" dediler.
17.37: Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin bir kısmı namaz kılarken, bir kısmı da onları gözlüyor.
17.33: Göstericiler Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçilmesi yönünde sloganlar atıyorlar. Kalabalık arasında  durumun tartışıldığı söyleniyor.
17.30: Mübarek'in Kahire'yi terk ettiği yönünde henüz doğrulanmamış söylentiler var. Söylentiler Tahrir Meydanı'ndaki kalabalık arasında büyük bir heyecan yaratmış durumda.
17.25: ABD'de senatörler John Kerry ve John McCain Mübarek'e istifa çağrısında bulundu. ABD'nin Mübarek'e görevi bırakması yönünde çağrıda bulunmaya hazırlandığı söyleniyor.
17:12 Mübarek üzerindeki istifa baskısı artıyor. Diktatöre durmadan "istifa et" telefonları geldiği söyleniyor.
17.06: AB liderleri Brüksel'deki zirvede ortak bir açıklama yaparak Mübarek'e derhal geçiş dönemini başlatma çağrısı yaptı. Açıklamada liderlerin Mısır'da gitgide kötüye giden durumu kaygıyla izledikleri ve daha fazla şiddeti önlemek için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği söylendi.
17:01 Eski Ticaret Bakanı'na seyahat yasağı getirildi ve Mısır'daki mal varlığı donduruldu.
16.58: İskenderiye'de bir sivil polis göstericiler tarafından yakalandı. Göstericiler, yakalanan polisin kesinlikle yaralanmadığını açıkladı.
16:55 El Cezire: Tahrir Meydanı'ndaki gösterilerde tıpkı salı günü olduğu gibi gencinden yaşlısına, Müslümanlardan Kıptilere onbinlerce insan var. Meydandakinden daha fazla insan Kasr el-Nil köprüsünden geçerek meydana doğru ilerliyorlar.
16.54: Sokağa çıkma yasağının başlamasına 6 dakika kala, meydanda yüzbinlerce gösterici protestolara devam ediyor.
16.52: Ordu Kahire'de Tahrir Meydanı dışındaki göstericileri durduruyor.
16.46: Mısır Sağlık Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre gösterilerde ölenlerin sayısı 8'e yükseldi. Yine resmi olan rakamlara göre 915 yaralı bulunuyor, yaralıların 86'sı hastanelerde tedavi ediliyor.
16.40: Tahrir Meydanı'nda 2000'den fazla göstericiyle 50 civarında Mübarek yanlısı karşı karşıya geldi. Karşılıklı sloganlar atılıyor, henüz herhangi bir saldırı olmuş değil.
16.37: Resmi olmayan kaynaklara göre Mustafa Mahmud Meydanı Mübarek çeteleri tarafından ele geçirilmiş.
16.30: Al Jazeera'ye göre yüksek rütbeli komutanlar Tahrir Meydanı'nın girişinde askerlerin konuşlanışını yerinde izliyor.
16:29 Müslüman Kardeşler (Muslim Brothers); Bizim adımız "müslüman erkek kardeşler anlamına gelebiliyor ama biz yalnızca erkek kardeşler değiliz, biz halkız" açıklamasını yaptı.
16.21: DSİP tarafından düzenlenen İstanbul'daki oturma eylemi devam ediyor. Eylemde konuşan Hilal Kaplan Mısır'da ayaklanan halkı desteklediğini söyledi.
16.18: Her zamankinden fazla sayıda asker Tahrir Meydanı girişlerinde bekliyor. Göstericiler üzerinde helikopterler görülüyor.
16.16: Mübarek güdümündeki çeteler 6 Ekim köprüsü civarında toplanmaya başladı. Ordu iki grup arasında çatışma çıkmasını önlemeye çalışıyor.
16.12: Pek çok tanınmış Mısırlı aktör, sanatçı ve müzisyen alanda halkla beraber gösterilerde yer alıyor.
16.07: Guardian'a konuşan Simon Hardy, Tahrir Meydanı'na girişin polis ve silahlı sivil kıyafetli insanlar tarafından engellendiğini söyledi. "Tahrir Meydanı'na 10 dakika mesafedeyiz ancak alana giriş yapamıyoruz. Meydanda gösteri yapan 1 milyon kadar Mısırlı bulunuyor. Eğer Mısırlı değilseniz, herhangi bir yere kıpırdayabilmeniz mümkün değil"
16.05 “Taksim’den Tahrir’e selam!” eylemi coşkuyla devam ediyor. DSİP, DÖH, Yeşiller Partisi, Genç Siviller, HasParti üyeleri Taksim’de oturuyor, sloganlar atıyor. Yoldan geçen bir çok kişi eyleme katılıyor. Arap turistler Arapça atılan Mübarek karşıtı sloganlara katılıyor.
16.03: Al Jazeera Kahire bürosunun kapatıldığı yönündeki haberleri yalanladı.
16.00: Göstericiler kameralara kontrol noktalarında ele geçirdikleri polis kimliklerini gösteriyor. Tahrir Meydanı'ndaki kalabalık her geçen dakika artıyor.
15.48: Ankara'daki Mısır dostları bugün 13.00'te Mısır Büyükelçiliği önünde toplanıp direnen Mısır halkını selamladı. Eylemde konuşan DSİP Ankara İl Başkanı Zeynep Mun: “Bugün umarım burada son kez toplanmış oluruz. Mübarek diktatörlüğü de Ortadoğu’daki bütün diktatörlükler de kısa süre içinde tarih olur. Biz bu mücadeleyi kazanacağız, Mısır halkı kazanacak. Diktatörler ve yardakçıları bir avuç, bizse milyonlarcayız. Mısır halkının özgürlük mücadelesi hepimizi özgürleştiriyor”
15.36 "Taksim Tahrir Selam!" oturma eylemi devam ediyor. "Mübarek git artık", "Mısır halkı yalnız değildir", "Dün Tunus'ta, bugun Mısır'da, yaşasın küresel intifada", "Diktatör Mübarek devrilecek" sloganları atılıyor.
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyelerinin Taksim'de Mısır halkıyla dayanışmak için başlattığı oturma eyleminden ilk görüntüler...

15.09 El Cezire: Özgürlük yanlıları önümüzdeki haftayı "direniş haftası" ilan etti.
15.00 Bugün Mısır'ın 29 şehrinin 28'inde çeşitli boyutlarda gösteriler gerçekleşiyor. Mısır halkı özgürlük için ayakta!
Mısırlı bir devrimci sosyalist anlatıyor: "Bundan sonra hiçbirimiz eskisi gibi olmayacağız"
14.50 Tahrir Meydanı'nda her yaştan kadınlar erkekler yumruklarını kaldırmış slogan atıyor, "Mübarek defol" diyor...
14.28 "Taksim'den Tahrir'e selam!" oturma eylemi saat 15.00'te başlıyor. DSİP, İstanbul'daki tüm özgürlük yanlılarını Taksim'e çağırıyor.
14.22 Ankara'da DSİP ve Mazlum-Der'in düzenlediği Mısır halkıyla dayanışma yürüyüşü az önce bitti. Kocatepe'den Mısır Büyükelçiliği'ne giden uzun güzergahta yürüyen özgürlük yanlıları Tahrir'e selam gönderdi. Polis sabahın erken saatlerinden itibaren yürüyüşü engellemeye çalıştı ve yürüyüş sırasında da engelleme çabaları sürdü, sık sık gerginlik yaşandı.
14.18 Tahrir Meydanı'ndaki halk hep bir ağızdan "özgürlük" sloganları atıyor.
13.56 Arap Birliği Başkanı Amr Musa, Tahrir'e girdi.
13.53 El Baradey konuşuyor: Mübarek, yanlış doğru, yapacağını yaptı. Artık gitme zamanı geldi. Şimdi giderse güvenli bir geçiş sağlanabilir ülke dışına. Hükümetten kimse bizle konuşmadı. Bunlar iktidarın taktikleri. Muhalefeti bölmek istiyorlar.
13.12 An itibariyle Tahrir Meydanı'nda 500.000 kişi olduğu tahmin ediliyor. Göstericiler kitleler halinde meydana giriş yapıyor. "O gider, biz gitmeyiz!" sloganları atılıyor.
13.11 Twitter'dan gelen mesajlara göre on binlerce insan Kahire dışında bekliyor, Tahrir harekete geçince onlar da geçecek...
13.09 4 milyon kişinin yaşadığı İskenderiye'de 600 bin kişi özgürlük için sokakta.
12.49 AA: Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı. Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.
12.44 Ve gösteri başladı... Sloganlarda diktatör Mübarek istifaya çağrılıyor.
12.42 Namaz bitti. Yumruklar havada sloganlar atılıyor.
12.36 Tahrir’de okunan Cuma hutbesinden: "Rejim değişikliği, anayasal reform ve tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz." "Bu devrim ideolojik veya dini amaçlı değildir."
12.26 Meydandakiler toplu halde dua ettikten sonra ayağa kalkıyor.
12.23 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Mısır güvenlik güçlerinden bugünkü gösterilerin serbest ve barışçıl geçmesini teminat altına almalarını talep etti. Devrime kadar Mübarek rejimine destek veren Avrupa devletleri, şimdi desteği kesiyor.
12.22 İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır yönetimini "haydutları kiralayarak protestoculara saldırtmaması" konusunda uyardı.
12.16 El Cezire Tahrir Meydanı'nı gösteriyor, müthiş bir kalabalık var.
11.56 Mübarek'in haydut sürüsü, özgürlük isteyen halkın meydana girmesini engellemeye çalışıyor.
11.54 Mübarek'in çeteleri de Tahrir Meydanı etrafında birikmeye başladı.
11.45 Mısır'daki Cuma gösterilerine paralel olarak, Kudüs'te de namaz sonrasında Mübarek karşıtı gösteri düzenlenebileceğinden korkan İsrail polisi, Eski Kent ile Haremüşşerif çevresini kuşattı. Haremüşşerif'te Cuma namazına girişlerde 50 yaş altındakilere yasak getirildi, ayrıca Cuma’ya geleceklerin İsrail kimliklerine sahip olmaları istendi. Mısır'daki gösteriler nedeniyle Haremüşerif'e girişlere uzunca bir süredir ilk kez kısıtlama getirilmiş oldu.
11.37 Mübarek’in çeteleri henüz ortalıkta yok. Tahrir Meydanı'nda gerilimden uzak bir atmosfer hakim...
11.31 Şimdiden Meydan dolu. Cuma namazından sonra çok sayıda insanın gelmesi bekleniyor.
11.28 Göstericiler Tahrir Meydanı’na giren herkesin kimliklerini kontrol ediyor. (Mısır’da nüfus cüzdanlarında insanların mesleği belirtiyor)
11:10 Tahrir Meydanı'ndaki kalablık gittikçe büyüyor. 

Saat 11:10 itibariyle El-Cezire'nin meydandan geçtiği görüntü.
11.01 Mısır Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tentavi ve üst düzey askeri yetkililer, Tahrir Meydanı’na geldi.
10.50 Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek’e yanıt olarak “cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetine katılmaya hevesli olmadıklarını” açıkladı.
09:26 Bugün Cuma namazının ardından başlayacak gösteriler ve yürüyüş için, köylerden ve kasabalardan büyük şehirlere insan akını olduğu gelen bilgiler arasında.
09:08 Tahrir Meydanı, bir önceki geceye nispeten daha sakin ve can kaybı olmadan geçen gecenin ardından güne başlıyor. Kalabalıklar Tahrir'e akın akın gelmeye devam ederken, Tahrir'deki göstericiler de bütün halkı meydana çağırmaya devam ediyor. Tahrir'den El-Cezire televizyonuna bağlanan direnişçiler şu anda meydanda bir festival havası olduğunu, morallerin son derece yüksek olduğunu bildiriyor. Öte yandan meydanın etrafında hem polisin hem de askeri güçlerin barikatlar kurduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra El-Cezire televizyonu muhabirlerinin can güvenliğini korumak amacıyla canlı yayın kameralarını kapatmış durumda ve can güvenliği garanti altına alınana dek canlı yayına geçmeyeceğini bildirdi. El-Cezire bugünkü gelişmeleri, uydu aracılığıyla sokaktaki göstericilerin amatör çekimleriyle iletmeyi planlıyor. Direnişçilerin "Day of Departure - Ayrılış Günü" olarak adlandırdığı bugün, Cuma namazından sonra başkanlık sarayına yürünmesi bekleniyor. Gerek askeri gerekse polis gücünün başkanlık sarayı etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve sarayın etrafını dikenli tellerle çevirdiği gelen bilgiler arasında.
03.05 El Cezire: Tahrir Meydanı'nda basına yapılan darbenin ardından protestocular, ortaya çıkacakların korkusu içinde kameralardan kaçıyor.
03.01 Kahire sokaklarında çatışmalar büyüyor. Hükümet, gazetecilerin koruma altında olduğunun garantisini verdi.
02.21 CNN, Kahire'nin merkezinden bir grafiti yayınladı. Spreyle bir binanın duvarına büyük harfler yazılmış yazı, tek bir kelimeden oluşuyor: Twitter
01.27 El Cezire ve CNN, Tahrir'deki durumun çok tehlikeli olduğu gerekçesiyle muhabirlerini riske atmamak için yayını durdurdu.
01.07 CNN muhabiri Ivan Watson, kamyonlar içinde gelenlerin asker veya polis olup olmadıklarının söylenemeyeceğini, fakat başlık giydiklerini bildirdi.
00.50 Göstericilerden biri, El Cezire'ye yaptığı açıklamada Tahrir Meydanı'ndaki insanların kendi güvenlikleri hakkında Mısır'ın siyasi geleceğini düşünemeyecek derecede korku duyduklarını söyledi.
00.47 Askerlerle yüklü en az altı kamyonun protestocularla karşı karşıya gelecek şekilde sıralandığı söyleniyor.
00.43 Mısır Halkı, bölgelerini korumak isteyen herkese sesleniyor: Kimseden yiyecek kabul etmeyin, zehirli.
00.41 Bugün İskenderiye'de çok büyük gösterilerin düzenleneceği konuşuluyor.
00.38: Protestolarda ölen Mısırlıların isimleri Google aracılığıyla duyurulmaya çalışılıyor. 28 Ocak'ta vurulup 3 Şubat günü Al Azhar Hastanesi'nde ölen Ahmad Ahab Mostafa isimli göstericinin ailesine, oğullarının trafik kazasında öldüğüne dair belge imzalamazlarsa göstericinin ölü bedeninin kendilerine teslim edilmeyeceği söylenmiş.
00.27 Mısır'daki Uluslararası Af Örgütü üyeleri polis tarafından tehdit ediliyor.
00.25: AP: Gösteriler Yemen'e de sıçradı. Daha önce görülmemiş boyutlardaki gösterilerde on binler rejimin son bulmasını, başkan Ali Abdullah Salih'in istifa etmesini talep ediyorlar. Protestocularla hükümet yanlıları arasındaki küçük çaplı çatışmalara polis müdahale etti. Bir gösterici yaralandı.
00.17 20'den fazla polis arabası, protestocuların üstüne yürümek için hazırda bekliyor.
00.14 Çeteler, polisin de yardımıyla Tahrir'deki insanlara saldırmaya hazırlanıyor.
00.11 Mübarek'in çetesi, dalgalar halinde Tahrir Meydanı'na giriyor
00.09 Meydandaki Hristiyanlar, Müslümanlar ibadet ederken onları koruyor.
00.00 Mısır Başbakanlığı, İçişleri Bakanı'nı cuma günü gerçekleşecek olan barışçıl yürüyüşü engellememesi konusunda uyardı.