31 Ocak 2011 Pazartesi

            Artık git. Kolum yoruldu!
22:52 Kahire sokaklarında, yarın saat 9.00'da Tahrir Meydanı'nda toplanıp devlet televizyonu önünde iletişim bakanının "protesto edileceği", ardından Mübarek'in evine misafir olunacağı konuşuluyor..
22:44 Ömer Süleyman: "Geçen sene yapılan seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddia edilen bazı bölgelerde seçimler yenilecek."
22:42 Yarın gerçekleştirilecek dev gösteriler için hazırlıklar şimdiden başladı. Protestoların simgesi haline gelen Tahrir Meydanı tıka basa dolu.
22:20 Ömer Süleyman yaptığı açıklamada, Mübarek'i kendisine tüm partilerle görüşmesini söylediğini ifade etti.
22:15 Yarın yapılacak gösterilerde ordunun güce başvurmayacağı resmi olarak açıklandı.
21:05 Başkan Yardımcısı şu an devlet televizyonunda bir açıklama yapıyor.
21:45 Tahrir Meydanı'nda kurulan dev ekranlarda Mısır'da yayını yasaklanan El-Cezire izleniyor.
20:50 Bugün Kahire'de yüz binlerce insan sokaklardaydı. En kötü tahminlere göre 250 bin kişi Tahrir Meydanı'nda buluştu bir kez daha. Hüsnü Mübarek, başbakanı Ahmed Şefik'e eylemcilerle görüşmesi için çağrı yaptı.
20:35 Tahrir Meydanı'ndaki gösterici sayısı dün akşam ile az çok aynı sayıda. Göstericiler tüm yasaklara rağmen sokaklardan çekilmiyor. Ancak meydanda bulunan tank ve asker sayısı ile düne göre oldukça az seviyede.
20:17 Mısır Genelkurmayı: "Halkın taleplerini meşru olarak görüyoruz"
20:15 Üst düzey komutanlar: "zorunda kalsak da halkımıza ateş etmeyeceğiz".. Mübarek'in bileti kesildi....
Mısır sosyalistlerinin foto günlüğü
Gazeteci Sarah Carr'ın Kahire foto günlüğü
19:33 An itibariyle bir grup erkek, kadın ve çocuk Mübarek'in evinin önünde "terket" yazacak şekilde oturuyorlar....
19:26 Mahalleler, güvenlik koordinasyonu için cami hoparlörlerini ve minareleri kullanıyor. Güvenliği kılıçlı ve sopalı göstericiler sağlıyor..
19:23 İsrail-Mübarek elele.. İsrail, Mübarek'e Sinai bölgesinde 800 asker bulundurması için izin verdi..
19:22 AFP: Hizbullah, Mısır'daki göstericileri "savaştıkları ve direndikleri için" selamladığını açıkladı.
19:16 Göstericiler, Tahrir Meydanı'na getirdikleri büyük boy televizyonda "yasak" El Cezire yayınlarını izlemeye başladılar..
19:10 Mısır feminist hareketinin önderlerinden, 80 yaşını geçkin Nawal El Saadawi, "kadınlar ve kızlar oğlanlarla beraber sokaklarda"
19:05 Kahire ve İskenderiye'nin ardından Mansur'da da 1 milyon kişi yürüyüşü çağrıları dolaşıyor..
19:01 Tahrir Meydanı'ndaki geçici hastanesinde tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanıyor..
17:53 NPR kadınların sözlerini aktarıyor: "Yedi gündür bu işin içindeyiz ve hiçbirşey değişmedi. Yarın, hepimiz, hep bilrlikte Mübarek'in evine yürümeyi deneyeceğiz.."
17:47 El Cezire- Mübarek'in eski polis müdürü: "Başkan Mısırlılar'ın iyiliğine yönelik raporları kaale almıyor"
17:42 Tahrir (Özgürlük) Meydanı'ndan bir kare...


17:29 1 Milyon insan yürüyüşü için Kahire'den sonra İskenderiye de çağrı yaptı..
17:28 İnsanlar akın akın Tahrir Meydanı'na gidiyor. Çocuklarıyla aileler, devrimci gençlerle yanyana...
17:19 Maadi'de her yandan silah sesleri yükseliyor...
17:13 Kahire'deki onlarca gösteriden birine ev sahipliği yapan Tahrir Meydanı'nda 250 bin kişi var..
17:06 Kahire'nin 100 km kadar kuzeyindeki 500 bin kişilik Mahalla El-Kubra'da 100 bin kişi rejime karşı sokaklarda..
Mısır'da mücadele içinde kadınlar... 

Mısırlı kadınlar sokakları özgürleştirirken, devrim onları özgür kılıyor...



16:42 Mısır'ın ardından Suudi Arabistan El Cezire İngilizce'ye tüm erişimi kesti. Çin'de Mısır (egypt) kelimesini aramak yasak.. Diktatörlükler korkmakta haksız değiller...
16:40 İsmailiye'de göstericiler sağanak yağışa rağmen sayılarını arttırmaya devam ediyorlar..
16:27 İki polis memuru İskenderiye'de banka soymaya çalışırken göstericiler tarafından yakalandılar... İskenderiye kütüphanesi göstericiler tarafından yağmaya karşı koruma altına alındı..
16:24 Mübarek tarafından Başkan Yardımcısı olarak atanan Ömer Süleyman, diktatörlüğün istihbarat şefi olarak işkenceyle nam salmış bir katil..
16:16 İskenderiye'den ordunun ağır makineli tüfeklerle kalabalığın üzerine ateş açtığına dair duyumlar geliyor..
16:08 Ordu, Mısır Ulusal Müzesi'nde 50 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Müzenin tepesine keskin nişancılar yerleştirildi.
"Artık Mısır bize ait.. Bu ülkeyi temizleyeceğiz." Çöp toplama ve sağlık hizmetleri gönüllüler tarafından yürütülmeye başlandı...

Video: http://www.youtube.com/user/TheDailyNewsEgypt?feature=mhum#p/u/0/h5GSfSRY2PQ
16.00 Sokağa çıkma yasağı ilan edileli bir saat geçmiş durumda. Yasağı delme konusundaki kararlılığının sebep olduğu ironilerden biri, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği zaman sokakta gün içinde olduğundan daha fazla sayıda insanın çıkması.

Kesinlikle dünden daha fazla kişi var. Küçük,yerel ve gürültücü yürüyüşler meydandaki kalabalığı besliyor. Profesyonelce yapılmış pankartlar taşıyan insanlar görüyorum.

Her tarafta sokak toplantıları oluyor. Yarın bu saatlerde başkanlık sarayına bir yürüyüş yapılacak. Her günün kritik olduğu söyleniyor, ki gerçekten de öyle.

Polisin şehrin bazı bölgeleirnde göreve geri döndüğüne dair haberler gelse de hareket hala dinamik durumda.
15:49 El Arabiye'nin verdiği habere göre, ABD'nin baskısı üzerine El Cezire muhabirleri serbest bırakıldılar.
15:48 Mübarek yeni kabinesiyle toplantı hâlinde... Birkaç yüz metre ileride yüzbinlerce Mısırlı rejime karşı gösteride... Tahrir Meydanı gittikçe kalabalıklaşıyor..
15:33 Mübarek yanlısı karşı devrimciler, Ramses Caddesi'nden Tahir Meydanı'na doğru ilerliyorlar. Ordu yolları kapatıyor, meydandakiler çatışma ihtimalinden bahsediyorlar..
15:30 El Cezire'nin iki yapımcısı hâlâ yayına devam ediyor. Altı muhabir tutuklu, ekipmanlarına da el konuldu..
15:20 Mısır'da demiryolları tamamiyle durdu...
14:40 El Cezire'nin 6 muhabiri Kahire'de Hilton Oteli yakınlarında tutuklandı. Mısır'da basın üzerindeki baskılar da sürüyor...
Mısır Halkı isyanın birinci haftasında herkesi dayanışmaya çağırıyor.
1 Şubat Salı günü saat 19.00'da Mısır Konsolosluğu önündeyiz.
Geçen hafta başlayan gösteriler, Mübarek'in açıklamalarının üstüne hız kesmeden devam ediyor. Mısır halkı, diktatör Mübarek'ten kurtulmak üzere.
Yarın Kahire'de göstericilerin çağrısıyla toplanacak "1 milyon kişi" Mübarek diktatörlüğüne son ölümcül darbeyi vurmak için yürüyecek. Bizler dünyanın dört bir yanında mücadelelerini desteklemek ve Mısır halkının yanında olduğumuzu göstermek için yarın İstanbul'da yürüyeceğiz.
Mısır halkının yanındayız!
Saat 19.00'da 4. Levent metro çıkışında buluşuyoruz.
(Mısır Konsolosluk'u Taksim Levent Metrosu Yeni Levent çıkışından 250 metre ileride)
DSİP
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

14:00 Mısırlı ünlü aktör Ömer Şerif, Kahire'deki evinden bir radyoya yaptığı açıklamada, halkın büyük çoğunluğunun 30 yıldır devlet başkanı olan Mübarek'i istemediğini ve başkanın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

13:25 İçişleri Bakanı olarak cezaevlerinden sorumlu emekli polis şefi Mahmoud Wagdy'nin atandığı söyleniyor.
12:43 El Cezire muhabiri: "Gıda fiyatları hızla yükseliyor. Petrol ve telefon kartı fiyatları da. Ama Kahire'de içinde para olan bir ATM bulmak imkansız."
12.00: Tanklar sokaklarda dolaşmaya devam ediyor, helikopterler de şehirlerin üstünde.
11:36 Meydandan gelen haberlere göre ordu Tahrir Meydanı'na girişi engellemek üzere dikenli tellerle bariktalar kuruyor..
11.04: Kahire’nin merkezinde yoğun ordu birlikleri ve polis var.
10.26: Yarın (1 Şubat Salı) 1 milyon kişilik gösteri çağrısı yapılıyor.
İsrail yetkilileri Batılıların Mübarek eleştirilerinin haksız ve Batının çıkarlarını gözetmeden yapıldığını söyledi.
10.09: Mübarek televizyona çıkarak göstericilerin genç insanlar olduğun ve masum olduklarını ama Müslüman Kardeşlerin gösterilere müdahale ettiğini söyledi.
9.44: Göstericiler genel grev çağrısı yapıyor.
8.00: Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Kahire'deki El-Cezire muhabiri ordu'nun yollarda barikat kurduğunu söylüyor.
Meydan’da herkes tartışıyor, ne olacağını kavramaya çalışıyor ve herkes ne yapılması gerektiği konusunda fikrini söylüyor.
Tahrir Meydanı’nda geçici bir hastane var. Yaralılara bakılıyor, durumu daha kötü alanlar yakındaki bir hastaneye taşınıyor.
Tahrir Meydanı çevresindeki konutlar meydandakilere yardım malzemesi yolluyor.
Polis Kahire’de yeniden ortaya çıktı. Şehrin bazı bölgelerinden ateş sesleri geliyor. Tahrir Meydanı çevresinde polis yok.Mahalla’da büyük çaplı bir yangın var. Mahalla daha önce büyük tekstil grevlerinin yaşandığı yer. Şimdi tekstil işçileri Mübarek’e karşı grevde. Mısır çapında kamyon şoförlerinin de grevde olduğu söyleniyor.
Mısır konsolosluğu önü, İstanbul

30 Ocak 2011 Özeti:

  • Göstericiler Kahire'nin merkezindeki Tahrir meydanında toplanıp gece sokağa çıkma yasağını umursamıyor. "Muhalefet lideri" Muhammed El-Baradey devlet başkanı Mübarek'in bir an önce geri adım atmasını istedi. El-Baradey değişimin "önümüzdeki bir kaç gün" gün içinde geleceği öngörüsünde bulundu. Baradey ayrıca "Mısır halkının bir parçası olan" bir orduya sahip olacak yeni bir hükümet konusunda müzakere etmek istediğini vurguladı.
  • Protestoları yayınladığı için El-Cezire'nin uydu kanalının kapanması emri verildi. Kanal bu hareketi basın özgürlüğüne yönelik bir "susturma ve bastırma" girşimi olarak gördüğünü açıkladı.
  • İçlerinde Müslüman Kardeşler örgütünün üyelerinin de bulunduğu binlerce mahkum dört hapishaneden kaçtı. Yetkililer silahlı çeteler Kahire'de ve diğer şehirlerde kaostan yararlanarak mahkumları serbest bıraktığını, yangın çıkarttığını ve hapishane görevlileri ile silahlı çatışmalara girdiklerini iddia ediyor.
  • Toplam ölüm sayısı 102'ye yükseldi.
  • Mısır'ın en büyük ikinci şehri olan İskenderiye'de gösterilerde öldürülenlerin cenazelerinin ardından kitlesel gösteriler yapıldı.
  • İngiltere; Kahire, İskenderiye ve Süveyş'deki vatandaşlarına bu kentleri terketme çağrısı yaptı.
  • ABD ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için uçuşlar düzenlediğini açıkladı ve Mısır'daki tüm Amerikalılara ülkeyi terketmelerini önerdi.


00.51: Al Jazeera'nin haberine göre üst düzey yargıçlar ile Al-Azhar Üniversitesi'nden öğretim görevlileri Tahrir Meydanı'ndaki gece gösterilerine destek verenler arasında.
00.26: Mısır Devlet televizyonuna göre Başkan Hüsnü Mübarek, yeni hükümetin yardımları sürdüreceğinin, enflasyonu kontrol edeceğinin ve iş olanakları sağlayacağının sözünü verdi.
Mübarek yeni başbakana yazdığı mektupta; “Sizden ekonomimize olan güveni geri getirmenizi talep ediyorum.”
“İnsanların dertleriyle en yüksek derecede bağdaşacak ekonomi politikalarını uygulama noktasında, yeteneklerinize güveniyorum” dedi.
00.04: Associated Press Mısırlı ve Arap işadamlarını taşıyan yaklaşık 19 jetin Kahire Havaliman'ından çıkış yaptığını duyurdu. Onlarca Mısırlı işadamının çoğunlukla Dubai'ye doğru yola çıktığı söyleniyor.