9 Şubat 2011 Çarşamba

GÜNÜN ÖZETİ:


Bütün Mısır çapında grevler yaygınlaşıyor. Her yerde yeni fabrikalar greve çıkıyor. Artık Batılı gazeteciler de grevlerin yaygınlığını ve grevci işçilerin gösterilerdeki rolünü kabul etmeye başladı.

Grevlerin yaygınlaşması ve Mısır işçi sınıfının mücadeleye atılması Mısır Devrimi açısından çok önemli bir gelişme.

Kahire’de demokrasi göstericileri Tahrir Meydanı’ndan sonra Mısır Parlamentosu’nun çevresinde de oturma eylemi başlattılar. Tahrir’de ve bu alanda on binlerce insan var.

Gösteriler Kahire dışına da yayılıyor. İsmailiye’de polis ile göstericiler arasında büyük çatışmalar oldu.

Mısır’ın Güneyi’nde büyük bir bölgeyi kapsayan vadiel-jedid’de 3 gündür çok sert çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor. ElCezire, BBC ve Guardiam gazetesi muhabirlerine göre bölgede 2 kişi öldü, 100’e yakın yaralı var. Göstericiler 3 karakol, 1 adliye ve 7 resmi binayı yaktılar. Ayrıca iktidar partisi UDP’nin binası da yakıldı. Polis bütün bölgede su ve elektriği kesti.

Bazı Batılı gazeteler Mısır ordusunun yüzlerce göstericiyi gizlice tutukladığını ve işkence yaptığını iddia ettiler. Gazetelere göre bu bilgi tutuklanan ve işkence gören bazı göstericilerden geldi.

Müslüman Kardeşler örgütü Mübarek ve hükümete çekilmeleri için bir hafta süre verdi. Cuma gününe büyük bir gösteri çağrısı var.