29 Ocak 2011 Cumartesi

23.32: Mısırlı gazeteci Mona Eltahawy medyaya, Mübarek’in, gösterileri ‘tehlikeli anarşi’ olarak gösterme çabalarına kanmamaları için uyardı. "Sizi ‘kaos’ ve ‘huzursuzluk’ sözcükleri yerine, ‘isyan’, ‘ayaklanma’ ve ‘devrim’ sözcüklerini kullanmaya davet ediyorum. Tarihi bir andan söz ediyoruz. Mısırlılar ülkeyi düzeltmek istiyor, yıkmak değil” dedi. Eltahawy Mısır Müzesindeki yağma ve tahribatın Mübarek’in gizli polisinin işi olduğunu söyledikten dakikalar sonra, Mısır devlet televizyonunda müzedeki tahribat görüntüleri ve ekranının altında “Mısır Kaosta” yazısı görüldü.

22.24: Her sokakta evlerini ve dükkânlarını korumak için sopa ve bıçaklarla silahlanmış insanlar bekçilik yapıyor. Yabancılara, güvenlik olmadığı için yoksul semtlerden uzak durmaları söyleniyor. Tunus’takine benzer biçimde, Mısırlılar da, başka ülkeler tarafından dayatılanlar yerine, kendi geleceklerini belirlemek istediklerini söylüyorlar. İskenderiye’de çok sayıda mahkûmun kaçtığı ya da serbest bırakıldıklarına dair haberler geliyor. Bu durumun yağmacılık ve suçu arttırabileceğinden korkuluyordu ancak İskenderiye’de, halk komiteleri üyelerinin mahalleleri korumaları sayesinde, yağmacılığın azaldığı bildiriliyor.

22.07: AFP, Kahire’nin 100 km güneyindeki Beni Suef’de göstericilerle polisin çatışmasında 12 kişinin öldüğünü bildirdi.

21.06: Batı ile Mısır’daki durumu karşılaştırması istenen bir göstericinin çarpıcı sözleri: “Biz de güzel bir hayat istiyoruz”.

20.12: Al Jazeera, son 24 saatte yüzden fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Kahire’de 25, Süveyş’de 38 ve İskenderiye’de 36…

19.58: CNN’in haberine göre, Kahireliler Mübarek’in polisi sokaktan kasten çektiğini, böylece oluşacak kaos sonucu, halkın yeniden güçlü bir lider istemesini amaçladığını düşünüyorlar.

19.55 Nobel ödüllü El Baradei, Al Jazeera’ya verdiği demeçte, “rejimin değişmesini istiyoruz. Mübarek iktidardan inmeli. Yeni bir hükümet ve demokratik seçimlerle demokratik bir devlete doğru gitmeliyiz. Dünya anlamalı ki, Mısırlılar istekleri yerine getirilene kadar evlerine dönmeyecek. Firavunî bir diktatörlüğü alaşağı etmekten söz ediyoruz” dedi.
17:25 Mısır istihbaratının başındaki isim olan Omar Suleyman, Başkan Yardımcısı olarak atandı. Süleyman, Husnü Mabarek'in 30 yıllık diktatörlüğünde atadığı ilk başkan yardımcısı oldu.
17:00 Bazı protestocular sloganlarla orduyu kendi yanlarında tutum almaya çağırıyor. Ordu ile göstericiler arasında herhangi bir çatışma yaşanmıyor ancak askerler halen tanklarından inmiş değiller
16:55 Kahire'de Merkez Bankası'nın önünden silah sesleri duyuluyor. Göstericiler Merkez Bankası'na girmeye çalışıyor.
16:38 İçişleri Bakanlığı'na girmeye çalışan en az 3 göstericinin öldürüldüğü haberleri ajanslara düştü.
16:00 Sokağa çıkma yasağının başladığı dakikalarda binlerce gösterici İçişleri Bakanlığı'na girmeye çalışıyor.
15:55 NDP'nin önde gelen isimlerinden Ahmed Ezz istifa etti
Kahire'de bugünkü gösterilerden görüntüler...

15:42 Kahire'deki halk komiteleri bazı bölgelerde protestoların yeniden örgütlenmesine yardımcı oluyor.
15:03 El Cezire muhabiri İskenderiye'de 36 ölümün gerçekleştiğinin doğrulandırdığını bildirdi. Bir sahil kenti olan İskenderiye'de bir dizi polis istasyonu yakıldı. Protestocular toplanmaya devam ediyorlar ancak dünkü kadar kalabalık değiller.
14:56 Amr Musa (Arap Birliği Genel Sekreteri) Mısırlıların öfkesini anladığını söyledi. Muhammed el Baradey Mısır'daki protesto hareketiyle gurur duyduğunu söyledi. Müslüman Kardeşler, iktidarın barışçıl yoldan değişmesi çağrısı yapıyor.
14:32 Mübarek tehdit etmeye devam ediyor. Devlet TV'sinde "Bu gece sokağa çıkma yasağına uymayanlara sert davranacağız" anonsu yapıldı.
14:00 Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda 50.000 kadar eylemci toplandı. Polis eylemcilerin etrafında kalkan oluşturdu.
13:40 İskenderiye ve İsmailiye'deki okullarda sınavlar iptal edildi. Öğrenciler sokakta gösterilere katılıyor.
13:31 BBC Tel-Aviv temsilcisi, İsrail hükümetinin sessizliğinin altında "derin bir tedirginlik var" dedi.
13:28 Mısır devlet televizyonu, aslında kimsenin pek de umrunda olmayan sokağa çıkma yasağının uzatıldığını duyurdu. Yeni yasak öğlen 4:00 ile sabah 8:00 arasıdna geçerli olacak
13:20 Şu an Tahrir Meydanı'nda en az 50 bin kişi var.
13:20 Suudi Kralı Abdullah, Hüsnü Mabarak'e destek açıklaması yaptı. Abdullah aynı açıklamasında göstericilerin şiddetini de kınadı.
12:50 Reuters'in haberine göre İskenderiye'den silah sesleri geliyor. Görgü tanıkları çatışmaların başladığını ve polisin gerçek mermi kullandığını döylüyor.
12:38 Mısır devlet televizyonu hükümetin istifa ettiğini resmen açıkladı.
12:30 NDP üyesi Maged Reda Boutro, yaptığı açıklamada İskenderiye morgunda bulunan cesetlerin yarısının güvenlik güçlerine ait olduğunu ileri sürdü
11:35 Protestocular Mübarek görevini bırakana kadar eylemlere devam edeceklerini açıkladı. Resmi ölü sayısı ise 50'nin üzerine çıktı.
12:29 Süveyş'te işçi sınıfının Mübarek gidene kadar grev kararı aldığı iddia ediliyor. İşçiler bazı patronların yargılanmasını da istiyorlar.
8:41 Protestocular yeniden Kahire sokaklarında. Tahrir Meydanı'nda ise tanklar geziyor.
8:30 Yerel muhabirler sadece İskenderiye'de ehn az 20 kişinin öldüğünü söylüyor. Resmi olarak açıklanan sayının aksine ölü sayısının 100'ün üzerinde olduğu söyleniyor.
7:07 Gelen haberlere göre polis Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere ateş açtı
07:05 Mısır'da GSM operatörlerinin kısmen hizmet vermeye başladığı söyleniyor...
Mübarek diktatörlüğüne son! Mısır halkının yanındayız!

Bugün 19:00'da Galatasaray Meydanı'nda yapılacak yürüyüşle Türkiye'den Mısır halkına dayanışma mesajı yollanacak. Eyleme DSİP, DÖH, BDP, EDP ve Mazlum-Der destek veriyor

Ankara ve İzmir'de de DSİP üyeleri sokağa çıkarak Mısır'la dayanışacaklar.

Yaşasın devrim! Yaşasın enternasyonal dayanışma!

http://www.marksist.org/haberler/2899-yarin-eylem-var-mubarek-diktatorlugune-son-misir-halkinin-yanindayiz
El Cezire Arapça televizyonuna konuşan Müslüman Kardeşler üyesi Mübarek'in geri çekilmesini ve ordunun olaylara müdahil olmasını istediklerini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Hillary Clinton'ın açıklamalarını tekrarlayarak Mısırda ekonomik ve sosyal reformlar yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca yaptığı televizyon konuşmasının ardından Hüsnü Mübarek'le görüştüğünü belirten Obama, Mübarek'in verdiği sözleri tutma sorumluluğunun olduğunu söyledi.
01:49 Tahrir Meydanı'nın kontrolünü ordunun ele geçirdiği, göstericilerin ara sokaklara dağılmaya başladığı iddia ediliyor
00.31: Mübarek hükümeti değiştirmekle sorunu çözeceğini sanıyor ama konuşması biter bitmez binlerce insan sokaklara çıkarak Mübarek aleyhinde sloganlar atmaya başladı.
Mübarek'in önceden haber verilmeksizin, bir anda televizyonda görünerek yaptığı konuşmanın canlı mı olduğu, banttan mı verildiği bilinmiyor...
30 yıllık diktatör ayrıca, değişimin kaos ile değil "diyalog" yoluyla gerçekleşeceğini savundu. Reform çalışmalarını hızlandıracaklarını, ekonomik ve sosyal reformlarda adımlar atacaklarını, işsizlikle mücadele edeceklerini, eğitim ve sağlık hizmetlerini iyileştireceklerini söyledi...
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada milletin bir bütün olduğunu vurgulayan Mübarek, bu durumu aşmalarının yolunun kaostan değil diyalogdan geçtiğini söyledi. Halkın acılarına karşı daima duyarlı olduğunu ve her zaman yoksulların yanında olduğunu iddia eden Mübarek, Hillary Clinton'ın da konuşmasında vurguladığı sosyal reformlar ve işsizliğin azaltılması gibi önlemlerin alınacağından bahsetti. Mısır'ın diktatörü, sokaklardaki gösterilere karşı "halkın güvenliği" için her türlü önlemi alacağını, hükümeti istifa ettireceğini ve yarın yeni bir hükümet oluşturacağını duyurdu
Mübarek televizyondan bir açıklama yaptı... Detaylar az sonra...