22 Şubat 2011 Salı

22 Şubat, Salı
GÜNÜN NOTLARI

LİBYA:

Kaddafi rejimi giderek köşeye sıkışıyor. Yurtdışında birçok diplomat göstericilerin yanına geçti. Malta’ya sığınan iki pilot ve Bingazi’den konuşanlar yabancı paralı askerlerin varlığını onaylıyorlar.

“Halk Komiteleri” sözcüsü olayların yabancı güçlerce çıkarıldığını ve Kaddafi’nin duruma hakim olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca Kaddafi’nin 40 yıllık iktidarında yapılmayan reformlar yapılacağını anlattı. Kısacası Kaddafi rejimi ilk tavizlerini veriyor. Sonu daha da yakınlaştı.

Bingazi’de 5.000 kişlik bir güç Trablusgarp’a gelerek göstericilere yardım etmeye hazırlanıyor.

Bingazi’de kurulan bir komite şehrin yönetimini üstlendi. Mahalle savunma komiteleri, ulaşım, gıda gibi konularda alt komiteler var.

Trablusgarp yakınlarında Sabratah ve Azzawiya kentlerinde gösteriler ve ordu birlikleri ile çatışmalar yaşandı.

BAHREYN:

Wefaq, Waad ve gençlik gruplarının çağrısı ve önderliğinde büyük bir yürüyüş yapıldı. Göstericiler iş merkezlerinin çevresinde yürüdüler ve İnci Meydanı’nda toplandılar. Önceki günlerde öldürülen bir göstericinin eşinin okuduğu basın açıklaması gösterilerde öldürülenlerin sorumlularının bulunmasını, anayasal bir monarşinin kurulmasını, hükümetin derhal istifasını, seçim ve ulusal gelirin adil dağıtımını talep ediyordu.

CEZAYİR:
Hükümet Olağanüstü Halin kaldırılacağını ilan etti. Cezayir yönetimi diğer ülkelerdeki gelişmelerden ders almaya çalışıyor.

YEMEN:
Gösterilerin 12. gününde yeni gösteriler oldu.

Başkentte çok büyük bir gösteri gerçekleşti ve göstericiler büyük bir meydanda oturma eylemi başlattılar.

Ülkenin ikinci büyük kenti Taiz’de de büyük bir gösteri oldu ve göstericiler Safir Meydanı’nda oturma eylemi başlattılar.

Aden’de ise okullar ve dükkanlar kapalı. Bazı fabrikalar grevde. Devlet daireleri çalışmıyor. Başkentte gerçekleşen büyük öğrenci yürüyüşü Başkan Saleh taraftarları ile çatıştı ve püskürttü.

Kentlerde resmi kıyafetli polis görülmüyor.