11 Şubat 2011 Cuma

18. günün (10 Şubat Perşembe) özeti:
Demokrasi isteyen göstericiler bütün gün Tahrir (Kurtuluş) Meydanı’na gelmeye devam etti. Büyükçe bir grup gösterici ise Parlamento binasının önünde oturmaya başladı. Bugün (11 Şubat Cuma) 20 milyon kişinin sokağa çıkması isteniyor/bekleniyor.

Grevler yayılıyor. Henüz bir genel grev çağrısı yok ama çok sayıda kentte birçok fabrika grevde.
Grevci işçiler Mübarek rejiminin devrilmesini, özgürce sendika kurma hakkı ve ücret artışı istiyor. Bu grevci işçiler Mübarek gitse bile kolay kolay geri dönmezler.

Akşam Mübarek TV’de konuştu. Bazı yetkilerini Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini söyledi ve istifa etmeyeceğini belirtti. Daha sonra Ömer Süleyman konuştu ve 5 ay içinde değişimi gerçekleştireceklerini anlattı.

Mübarek ve Süleyman konuşurken Tahrir Meydanı’nda 3 milyon kişi vardı ve büyük bir öfke ile slogan atıyorlardı.

Mübarek ve Süleyman konuşmadan hemen önce Ordu Komutanlığı yayınladığı “1 Numaralı Bildiri” “Mısır halkını korumak için” ile sürekli toplantı haline olduğunu ilan etti. “Mısır halkını korumak” terimini Mübarek ve Süleyman da kullandı.

El Baradei “şimdi Mısır infilak edecek” dedi. İngiltere Dış İşleri Bakanı Mübarek’in konuşmasını “yardımcısına ne bıraktığı belli değil” diye
değerlendirdi.

Slavoj Zizek, Guardian gazetesine “Uzlaşma için artık hiç bir olanak yok. Ya bütün Mübarek takımı gidecek ya da ayaklanma ihanete uğrayacak” dedi

ABD başkanı Barak Obama ise “Mısırlılara yönetimin değişmekte olduğu söylendi ama bu değişimin şimdi mi olacağı, anlamlı ve yeterli mi olacağı belli değil” derken Mübarek ve Süleyman’ın konuşmalarının yetersizliğine vurgu yaptı.

Mübarek ve Süleyman’ın konuşmalarından sonra göstericiler Tahrir ve Parlamento önündeki oturma eylemlerini yaydılar. Göstericiler gece boyunca Devlet Radyo ve Televizyonu ve Başkanlık Sarayı’nın da önünde oturmaya başladılar. Radyo-Televizyon binasının önünde 10 bine yakın insan oturmaktaydı.

İskenderiye’de de gece büyük bir gösteri yapıldı.

Bugün, Cuma, Mısır’da 20 milyon insanın yürüyeceği söyleniyor.



Doğan Tarkan: Devrim gelişiyor