1 Şubat 2011 Salı
"Bilmiyorum" diyor. "Şimdiye kadar hep buralardaydı, daha önce hiç gittiğini görmedik ki!" Durumun tuhaflığına kendisi de gülüyor.
Son olaylarda başı çeken koalisyon gruplarının gün boyu yaptığı toplantılardan bahsediyor. Siyasi içerikli bildirilerin bir çırpıda dağıtıldığını söylüyor. İnsanlar her geçen gün daha da radikalleşiyorlar. Sonunda da insanlar meydandalar ve terketmiyorlar.
Semih bugünkü olayların boyutlarından bahsetti. Bazıları sokaklarda toplan 8 milyon kişinin olduğunu söylüyor. Bu, nüfusun onda biri demek.
Ama bugünün büyük kazanımlarının getirdiği mutluluğun yanı sıra biraz huzursuzluk da var.
Devrim ilerlemek zorunda. İnsanlar sabırsızlanıyorlar. Küçük esnaf sokağa çıkma yasağı yüzünden zarar ediyor. Malzemeler de tükenmeye başladı.
Mısırlı işçilerin çoğu günlük yevmiyeyle yaşıyor. Bir birikimleri yok. Birçoğu şu an yaşam mücadelesi veriyor. ATM'lerdeki paralar bitmek üzere ve bankalar da birçok şirket gibi kapalı.
Yarın kitlesel bir bildiri dağıtımı yapılıp "Sizi yaşamınızı kazanmaktan alıkoyan Mübarek'tir. Onu gitmeye zorlayın" denmesi planlanıyor.
Devlet televizyonu şehrin suçlular ve haydutlar tarafından yönetildiği propagandasını yaymaya çalışıyor. Fakat bu kimseyi etkilemiyor.
Güvenlik hala halkın kontrolünde. Sivillerin sizin polis olmadığınızdan emin olmak için kimlik kontrolü yaptığı, polis olduğunuz anlaşılırsa geri çevirdiği nerede görülmüştür?
Meydan hala tıka basa dolu. Sokaklar halkın elinde. Ama Mübarek hala burada. Bu çelişki ne kadar sürebilir?" (Judith Orr, Socialist Worker)
Bu hoparlörlerin önünde binlerce insan oturuyor veya ayakta duruyor. Şu an bir konuşma yapılmıyor, yalnızca sürekli slogan atılıyor.
Dört genç kadın beni durdurdu. Biri liseye, diğerleri üniversiteye gidiyorlarmış. Bana etraftaki kalabalığı gösterip bugün olanlar hakkında ne düşündüğümü, korkup korkmadığımı sordular. Korkmadığımı, aksine ilham verici bulduğumu söyledim.
Ben de onlara peki siz korkuyor musunuz diye sordum. Onlar da hayır dediler. Tahrir Meydanı Mısır'daki en güvenli yer." (Judith Orr, Socialist Worker)
Giderek daha büyük pankartlar çeşitli binalardan sarkıtılıyor. Basitçe "GİT" diyorlar. Tepemizde helikopterler dolanıyor. Karanlık çökmekte ancak bu müthiş gün henüz bitmiş değil. (Judith Orr, Socialist Worker)
14.29:İskenderiye'den Harriet Sherwood bildiriyor; "İnsanlar kalabalığı daha iyi görebilmek için yanmış ve ters çevrilmiş arabaların tepesine çıkıyorlar. İnsanlar etraflarınd aolup bitenleri kontrol etmeye çalışıyorlar. Yollar trafiğin devam edebilmesi için açılıyor. Her nasılsa bazı insanlar namaz kılmak için yer bulabiliyor. Bir dövizde ingilizce "Kusura bakma, Bitti!" yazıyor. Kalabalıktaki bir İmam göstericilere "Gücünüz birliğinizden geliyor. Allah sizinle beraberdir"diyor. Kalabalık "Uyan Mübarek, bugün son gün!" sloganları atıyor."
13.46 Jack Shenter bildiriyor: "Bir milyon kişi toplanmış gibi gözüküyor. Ancak bundna sonra ne yapılması gerektiğine dair kafa karışıklığı var. Korku bariyeri aşılmış gibi gözüküyor. Ancak şimdi her yerde bundan sonra ne yapılacağı ile ilgili tartışmalar var. Başkanlık Sarayı'na kadar-10 millik bir yol- yürüme fikri var. Yol çok uzun olduğu için bu fikre karşı çıkan bir sürü insan var. Ayrıca meydandan ayrılınırsa polisin yeniden meydanı işgal edeceğine dair korkular da var.
Kimse lider değil, başından beri lidersiz bir hareketti ve şimdi meydanda da lidersiz bir hareket. Muazzam bir enerji var ancak ne yapılacağına dair bir karar verilebilmiş değil."
13.18 Binlerce kişi İskenderiye'nin ana meydanında toplanmış durumda. Meydanı çevreleyen alanlarda bir çok tank ve çok miktarda asker var ancak meydanın içinde asker varlığı yok.
"İnsanlar Mübarek'in gideceği konusunda rahatlar. İnsanlar tek isteklerinin batıda olduğu gibi özgür ve adil seçimler olduğunu söylüyorlar." Seçmenlerin sadece %30'u Müslüman Kardeşler'i destekliyor.
12.57 Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Mübarek'i acilen harekete geçmeye ve "olaylardan faydalananların karanlık emelleri olanların insiyatifi ele geçirmesini engellemeye" çağırdı. Mübarek'in halkın isteklerine ve tamamen insani olan taleplere kulak vermesini istedi.Erdoğan ayrıca göstericilere de şiddet kullanmamalarını ve ülkenin kültürel mirasına saygılı olmalarını önerdi.
Bölgedeki diğer devlet başkanları gibi Erdoğan 'da bir yandan hareketin geri döndürülemez noktaya geldiğinin farkında olduğu için hareketle iyi geçinmeye çalışıyor, ancak bir yandan da kitlesel hareketin burjuva demokrasisi sınırlarını aşacağından çekiniyor.
12.51 Tahrir Meydanı'ndan bildiren Heba Morayef'e göre hakimler de göstericilere katılıyor. "Bir grup üst düzey hakim "Hakimler ve halk tek yumruk" yazılı bir pankartla gösterilere katıldılar. Bir yüksek hakim konuşma yaptı ve yaşananlardan İçişleir Bakanlığını sorumlu tutarak sıkıyönetimin sona ermesi ve özgür seçimler çağrısında bulundu.
12.43: Eylemi örgütleyenler Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere bir milyon kişinin katıldığını iddia ediyorlar. Meydan gösterilerin başlamasındna bu yana görülen en kalabalık haline ulaşmış durumda. Aşağıdaki resim toplananların sadece üçte birini gösteriyor.
12.37: "Mübarek'in gitmesi gerektiğine katılıyorum, ancak o gitmeden yerine bir sistem konulması gerekiyor." diyor Kahire'de yaşayan Dana Mousa. Ancak bu görüşünü çoğunluğun paylaşmadığını belirtiyor. "Kaosa ve anarşiye inamıyorum. Göstericileirn ne yapacaklarına dair bir fikirleri olduğunu sanmıyorum"
12.30: Eğer Mübarek hala gitmemişse Cuma günü daha da büyük bir gösteri planlanıyor.
12.28: BM İnsan Hakları sözcüsü mısır’da olaylar başladığından bu yana 300 kişinin ölmüş olabileceğini söylüyor.
12.14: Kahire’nin yanı sıra İskenderiye’de de büyük bir gösteri olacak. Toplanan kalabalığı kollarını pazıbent takmış siviller yönlendiriyor.
Jack Shenker ayrıca Uluslararası Sosyalizm Akımı(IST)'nin Mısır'lı aktivistlerinden olan Hüssam Hamalawy ile de görüştü. Hamalawy Mübarek'in kesinlikle devrileceğini söylüyor.
"Çeyrek milyon insan çoktan meydanda toplanmış durumda. Protestomuzun amacı Mübarek'in ülkeden gitmesini sağlamak. Sorun sadece Mübarek değil bir yeni bir rejim istiyoruz. Devrileceğinden kuşkum yok, sadece an meselesi"
11.46 Observer gazetesinin Dış İlişkiler editörü Peter Beaumont şu an Tahrir Meydanında bulunuyor. Bir kaç dakika önce şu tweetleri gönderdi.
Meydanda muazzam bir kalabalık var. Cep telefonu şebekesinin yeniden çökebileceğini duydum.
Meydana gelene kadar ordu ve gönüllüler tarafından 12 kez arandım. Ordu şiddet uygulanmaması çağrısı yapan bildiler dağıtıyor.
Ordu meydana gelen herkezin üstünü arıyor, polis ortada yok. Ordu dün yayınladığı mesajlarda Mısır'la birlikte haydutlara ve hırsızlara karşı olduğunu açıkladı.
Meydana doğru insanlar yavaşça akmaya devam ediyor. Havaalanı yolunda tanklar var.
Şu an her yerde ucundan "Mübarekler" sarkan ilmikler var. Su şişelerini keserek boya kabı yapan bir adamın etrafında bir insan kalabalığı var. Sloganlarını öneriyorlar ve adam onların yüzlerini, çenelerini, kollarını Mısır bayrağı renginde boyuyor.
Kalabalık büyüyok fakat Trafalgar Meydanı'ndaki bir eyleme hiç benzemiyor (Tahrir çok daha büyük). Sadece bir gösteri yok. İrili ufaklı pek çok eylem sürekli devam ederken, pek çok insan da arkadaşları ve aileleri ile geziniyor ve sohbet ediyor.
Hiçbir parti afişi yok. Ev yapımı pankartlardaki yaratıcılık bana öğrenci eylemlerini hatırlatıyor. Bazı karikatürler var, bazıları saf öfkeyi yansıtıyor. Burada fikirlerin çokluğu var.
Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman TV’de yaptığı konuşmada yeni hükümetin önceliklerinin işsizlikle ve yoksullukla mücadele olduğunu söyledi.