22 Şubat 2011 Salı

22 Şubat, Salı
GÜNÜN NOTLARI

LİBYA:

Kaddafi rejimi giderek köşeye sıkışıyor. Yurtdışında birçok diplomat göstericilerin yanına geçti. Malta’ya sığınan iki pilot ve Bingazi’den konuşanlar yabancı paralı askerlerin varlığını onaylıyorlar.

“Halk Komiteleri” sözcüsü olayların yabancı güçlerce çıkarıldığını ve Kaddafi’nin duruma hakim olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca Kaddafi’nin 40 yıllık iktidarında yapılmayan reformlar yapılacağını anlattı. Kısacası Kaddafi rejimi ilk tavizlerini veriyor. Sonu daha da yakınlaştı.

Bingazi’de 5.000 kişlik bir güç Trablusgarp’a gelerek göstericilere yardım etmeye hazırlanıyor.

Bingazi’de kurulan bir komite şehrin yönetimini üstlendi. Mahalle savunma komiteleri, ulaşım, gıda gibi konularda alt komiteler var.

Trablusgarp yakınlarında Sabratah ve Azzawiya kentlerinde gösteriler ve ordu birlikleri ile çatışmalar yaşandı.

BAHREYN:

Wefaq, Waad ve gençlik gruplarının çağrısı ve önderliğinde büyük bir yürüyüş yapıldı. Göstericiler iş merkezlerinin çevresinde yürüdüler ve İnci Meydanı’nda toplandılar. Önceki günlerde öldürülen bir göstericinin eşinin okuduğu basın açıklaması gösterilerde öldürülenlerin sorumlularının bulunmasını, anayasal bir monarşinin kurulmasını, hükümetin derhal istifasını, seçim ve ulusal gelirin adil dağıtımını talep ediyordu.

CEZAYİR:
Hükümet Olağanüstü Halin kaldırılacağını ilan etti. Cezayir yönetimi diğer ülkelerdeki gelişmelerden ders almaya çalışıyor.

YEMEN:
Gösterilerin 12. gününde yeni gösteriler oldu.

Başkentte çok büyük bir gösteri gerçekleşti ve göstericiler büyük bir meydanda oturma eylemi başlattılar.

Ülkenin ikinci büyük kenti Taiz’de de büyük bir gösteri oldu ve göstericiler Safir Meydanı’nda oturma eylemi başlattılar.

Aden’de ise okullar ve dükkanlar kapalı. Bazı fabrikalar grevde. Devlet daireleri çalışmıyor. Başkentte gerçekleşen büyük öğrenci yürüyüşü Başkan Saleh taraftarları ile çatıştı ve püskürttü.

Kentlerde resmi kıyafetli polis görülmüyor.


21 Şubat 2011 Pazartesi

21 Şubat, Pazartesi

GÜNÜN NOTLARI

LİBYA:

Libya’da Kaddafi rejiminin sonuna yaklaşılıyor.

Bingazi dahil doğu Libya kentlerinde göstericilerin hakim olduğu haberleri var.

Baştan beri Kaddafi taraftarlarının sokaklara hakim olduğu başkent Trablusgarp’ta da gösteriler başladı. Çok büyük kalabalıklar sokaklara çıktı.

Birçok kentte ve Trablusgarp’ta polis karakolları ve başka devlet binaları yanıyor.

Birçok Libya diplomatı görevinden istifa ederek göstericilere katılıyor.

Kaddafi havadan göstericilere ateş açıyor. 2 pilot ateş açma emrine karşı çıkarak Malta’ya sığındı.

Kaddafi TV’de görünerek Libya’da olduğunu ve durumun kontrol altına alınacağını söyledi.

MISIR:

Mısır’da işçi hareketi sürüyor ve giderek örgütleniyor. 40 büyük işyerinin temsilcileri bir bildiri yayınladılar.

Ayrıntılı bilgi için:

http://www.marksist.org/dunya/afrika/3058-misirli-bagimsiz-sendikacilar-devrim-ozgurluk-sosyal-adalet

BAHREYN

Göstericiler İnci Meydanı’ndaki oturma eylemlerini sürdürüyorlar.

FAS:

İç İşleri bakanı Pazar günkü eyleme 37 bin kişinin katıldığını ve 5 kişinin gösteriler sırasında öldüğünü söyledi. Ancak Rabat, Marekesh ve Kazablanka’daki gösterilerin çok daha büyük olduğu biliniyor. Ayrıca birçok başka kenttede gösteriler oldu.

IRAK:
Irak’ın birçok kentinde grevler var.

20 Şubat 2011 Pazar

20 Şubat, Pazar

GÜNÜN ÖZETİ:

TUNUS:

Eski rejimin yöneticilerini içeren hükümetin çekilmesini isteyen göstericilere polis ateş açtı. Tunus halkı Bin Ali rejiminden bütünüyle kurtulmak için mücadele diyor.

Hükümet Bin Ali’nin Tunus’a iadesini istedi.

BAHREYN:
Göstericiler İnci Meydanı’na yeniden yerleştiler. Çadırlar kuruldu. Ordu kısmen başkentten çekildi.

FAS:
Fas Ortadoğu gösterileri kervanına katıldı.

Başkent Rabat’ta büyük bir gösteri oldu. Göstericiler Kral Muhammet’in bazı yetkilerini bırakmasını istiyor.

Rabat’ın yanı sıra Kasablanka ve Marakesh’de de büyük gösteriler oldu. Göstericiler “halk rejimin yıkılmasını istiyor” ve “halk köleler için yapılmış anayasayı reddediyor” sloganları atıyor.

Ortadoğu’da ayaklanan bütün ülkelerde anayasa değişikliği ilk ve temel talepler arasında yer alıyor.

Fas gösterilerini Değişim İçin 20 Şubat Hareketi ve Baraka (Yeter) adlı örgütler çağırdı. Değişim için 20 Şubat Hareketi’nin internetteki Facebook sayfasının 22 bin taraftarı var.

İRAN:

Tahran’da gösteriler oldu. Göstericiler devlet televizyonu IRIB’ın önünde toplandılar.

İtalya’da İranlı bir diplomat görevinden istifa ederek göstericilerden yana olduğunu açıkladı.

Musavi ile 15 Şubat’tan beri görüşülemiyor. Muhalefetin diğer lideri ve ev hapsinde olan Karrubi’nin evinin önünde rejim yandaşları gösteriler yapıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Rafsanjani’nin kızı tutuklandı.

KÜRDİSTAN:

Güney Kürdistan’da bugün genel grev vardı.

Güney Kürdistan’da Süleymaniye’de 5 gündür gösteriler var. Çoğunluğu üniversite ve lise gençlerinden oluşan göstericiler kendilerini ilk gösteri yapılan gün öldürülen Rizwan Ali grubu olarak tanımlıyor.

Göstericilerle Kürdistan güvenlik güçleri arasında sert çatışmalar oluyor. Göstericiler Bardarky Sara adlı bölgeyi Süleymaniye’nin Tahrir meydanı yapmaya çlışıyor ama buna müsaade edilmiyor.

Kürdistan’ın etkili üniversite öğretim üyelerinden Faruk Rafik göstericilere hitaben konuştuğu için hakkında tutuklama kararı çıktı. Güvenlik güçleri çok sayıda göstericiyi tutukluyor. Göstericilerin üzerine polisin yanı sıra KDP’nin Zerivan Birliği’de saldırıyor.

Gösterilerde Goran (Değişim Partisi) etkili.

LİBYA:

Libya’da Bingazi’de çatışmalar sürüyor. Güvenlik güçleri halka acımasızca saldırıyor. Akşamüzeri devlet radyosu Bingazi’nin anti Gaddafi güçlerden temizlendiğini açıkladı.

Bingazi’den gelen haberlere göre göstericiler bazı askeri binaları kuşattı ve direniş devam ediyor. Gene göstericilere göre bazı askeri birlikler göstericilerin yanına geçti.

Başkent Trablusgarp’ta Gaddafi yandaşları sürekli gösteri yapıyor ve muhalefetin sokağa çıkmasına engel olmaya çalışıyordu ama bugün göstericiler Yeşil Meydana.gelerek gösteri yapmaya başladılar. Göstericiler kendilerine Gaddafi yandaşları diyenlerle ve polisle çatışıyor.

Bazı haberlere göre Batı Libya’dan Bingazi’ye çok sayıda genç göstericilere yardımcı olmak üzere gidiyor.

Milli Güvenli Bakanı Yunus El Oblide istifa ederk göstericilerden yana olduğunu açıkladı.

Libya’nın en büyük aşireti olan Warfala ve Güney Libya’nın Obari ve Ginat kenlerinde Tanareg aşireti göstericilerden yana ve Gaddfi’ye karşı mücadele edeceğini açıkladı.

Shahat’ta 5’i Çadlı, biri Tunuslu 6 yabancı asker göstericiler tarafından tutuklandı.

Song Jumaa kentinde polis kaçmaya başladı.

Libya’da rejim aşırı şiddet kullanarak hareketi durdurmayı planlıyoır ama göstericilerin kararlılığı giderek hükümet saflarının güven kaybına neden oluyor. Libya’da Gaddafi’nin sonu yakın.


* Ortadoğu’nun yanı sıra Ermenistan ve Fildişi Sahillerinde de gösteriler oldu. Zimbabwe’de Mısır gösterileri seyreden 52 kişi göz altına alındı.



19 Şubat 2011 Cumartesi

19 Şubat, Cumartesi

GÜNÜN ÖZETİ:

LİBYA:

Libya Devrim Muhafızları ve polis Bingazi’de bir önceki gün ölen göstericilerin cenaze törenine katılanlara saldırdı, ateş açtı. Ölü ve yaralı sayısı üzerine çeşitli tahminler var. Bazı kaynaklar ölü sayısını 20 diye gösterirken bazı kaynakları 700-750 ölü ve yaralı diyor. Bingazi’de hastanelerin dolup taştığı kan sıkıntısı çekildiği söyleniyor.

Bingazi Adliye binası önünde kamo kurmuş olan avukat ve hakimlere de saldırıldı. Burada da çok sayıda yaralı var ve polis ateş açtı.

Bingazi’den ülke dışına ulaşabilenler “imdat” çağrısı yapıyorlar ve şehirde bir katliam yaşandığını anlatıyorlar.

Bugün gösteriler başkent Trablusgarp, Bingazi, Baida, Mesrat, Darnah, Ajdabiya, Quba, Tobruk, Zeitan, Tajoura, Shahhrat, Ain Zara kentlerinde gerçekleşti. Bu kentlerin bazılarında karakollar ve Devrim Muhafızları binaları yanıyor.

Bazı kaynaklar Doğu Libya’daki bazı kentlerin göstericilerin kontrolünde olduğunu söylüyor. Bu kentlerden biri olan Baida’dan Bingazi’ye destek geldiği söyleniyor.

BAHREYN:
Geçen gece yarısı saldırıya uğrayarak İnci Meydanı’nı terk etmek zorunda kalan göstericiler bugün meydanı gene işgal ettiler. Bazı kaynaklara göre Bahreyn Ordusu başkentten çekilmeye başladı ve Emir oğluna göstericilerle görüşme talimatı verdi ama göstericiler ordu kentlerden tamamen çekilene kadar kimseyle görüşmeyeceklerini açıkladı.

Bu arada bir çok işkolunda grevler sürerken yarın için genel grev çağrısı yapıldı.

YEMEN:
Hükümet giderek kontrolü kaybediyor. Güney Yemen’de, Aden’de ayrılık rüzgarları esmeye başladı. Bu bölgede ayrılıkçı bir hareket 2007’den beri var.

Ordu, polis ve hükümet yanlısı çeteler göstericilere saldırıyor. Güvenlik güçleri sık sık ateş açıyor.

İktidar partisinin bir yetkilisi Mısır ve Tunus’ta Arap halklarının tarihinin bir kere daha yazıldığını söyleyerek bu devrimleri coşku ile karşıladığını açıkladı. Aynı yetki Yemen2de iktidar ve muhalefetin sokaktaki hareketten uzak olduğunu, onu anlamadığını söyledi, poltik tutukluların serbest bırakılmasının şart olduğunu da söyleyen yetkili değişim gerekli dedi.

Öyle görülüyor ki Yemen’de diktatörlüğün devrilmesi çok uzamayacak.

KATAR::

İlk gösteri gerçekleşti. Büyük çoğunluğu Katar vatandaşı olmayan Katar işçileri gösteriyi gerçekleştirdi. Göstericiler vatandaş olmak istiyorlar.

CEZAYİR:

Her cumartesi yapılacağı ilane dilen gösteriye katılanlar polisle karşılaştılar. Çatışmanın ardından gösteri dağıldı.

İRAN-FAS:
Bu iki ülkede yarın için gösteri çağrısı var!

18 Şubat 2011 Cuma

18 Şubat, Cuma

GÜNÜN NOTLARI

MISIR:

2 milyona yakın Mısır’lı Tahrir Meydanı’nda toplandı ve zaferi kutladı. Yapılan konuşmalarda ordu halkı dinlemesi için uyarıldı.

Yüksek Askeri Konsey grevleri yasakladığını ilan etti ve politik gösterilere karşı daha az tolerans göstereceğini ifade etti.

TUNUS:
Polis başkent’te göstericilerle çatıştı.

ÜRDÜN:
Cuma namazından çıkan göstericilerle (2.000 kişi) polisle ve hükümet yandaşı olduklarını söyleyen çetelerle çatıştı. En az 8 yaralı var.

IRAK:
Bir çok şehirde binlerce insan iş ve daha iyi kamu hizmeti isteyerek gösteriler yaptı. Bazı yerlerde göstericilerle polis çatıştı.

İRAN:
Cuma namazında okunan hutbelerde Karrubi ve Musavi için idam cezası istendi. Muhalefet Pazar günü için gösteri çağrısı yaptı ve hükümet gösteri olduğu takdirde hareketin liderlerini cezalandıracağını söyledi.

Hükümet meclis başkanı Rafsanjani’nin düşürülmesini istiyor.

BAHREYN:
Başkent Manamar’da çatışmalar devam etti. Önceki gün polis saldırısında ölenlerin cenazelerine katılım çok yüksekti ve Şii liderler hükümeti ve Emir’i ağır bir biçimde eleştirdiler.

Gelen haberlere göre polis gene ateş açtı ve polisin yanı sıra tanklar halka ateş açtı.

Manamar’daki Salmaniye Hastanesi yaralılarla dolup taşıyor ve sürekli kan isteniyor.

YEMEN:

Gösterilerin önü alınamıyor. Bir çok kentte gösteriler oldu. Aden’de 3 kişi öldü, Taiz kentinde ise göstericilere el bombası atıldı ve 1 ölü 24 yaralı var. Bugün toplam 5 kişi öldü.

LİBYA:
Libya’nın doğusunda yoğun gösteriler ve çatışmalar oldu. Göstericiler bazı kentlerin yönetimini el geçirdiklerini iddia ettiler.

Hükümet Çad’dan getirdiği askeri birliklerle Bingazi göstericilerine saldırıyor.

Bingazi’de 50 bin kişi gösteriye katıldı. Milli güvenlik binası yakıldı. Adliyenin önünde toplanan ve tutuklananların serbest bırakılmasını isteyen göstericilere tanlardan ateş açıldı.

Göstericiler Bingazi Havalanı’na yeni askeri uçakların inerek asker getirmesini engellemeye çalışıyor.

Başkanlık Sarayı önünde çok yoğun çatışmalar ve çok sayıda ölü var.

Doğu Libya’da Janzar, El Zawia, Tobruk’ta büyük gösteriler oldu. El Zawia’da Devrim Muhafızları binası ve bir karakol yakıldı. Tobruk’ta Gaddafi’nin büssü yıkıldı.

Çeşitli kaynaklara göre bugün 27 ila 70 arasında ölü var. Sadece bugün Bingazi’de gösterilerde ölen 40 göstericinin toprağa verildiği söyleniyor.

Bingazi’de halk trafiği yönetiyor, mahallelerde savunma komiteleri kuruldu. Halk silahlanmaya çalışıyor.

Hükümet SMS mesajları ile halkı tehdit ederken Devrimci Komite “gösteriler devam ettiği takdirde şiddet kullanacaklarını” açıkladı!

17 Şubat 2011 Perşembe

17 Şubat, Perşembe

GÜNÜN ÖZETİ

MISIR:
Grevler yaygınlaşarak sürüyor. İşçiler acilen sendikal örgütlenme özgürlüğü ve ücret artışı istiyor.

LİBYA:
Dün Libya’da “eylem günü” idi. Çok sayıda gösterici çeşitli kentlerde sokaklara çıktı.
Daha önce de gösterilerin olduğu Bingazi’nin dışında Bayda ve Derna kentlerinde de gösteriler oldu. Bingazi ve Bayda’da polis ateş açtı. 6 ila 19 arasında ölü olduğu söyleniyor.
Gece Başkent’ten Bingazi’ye uçaklarla asker taşındı, binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirildi. Göstericiler Libya’nın bağımsızlık mücadelesinin kahramanı Ömer Muhtar’ın mezarının bulunduğu alanda polis ve asker saldırılarına rağmen durmaya devam ediyorlar.
Bingazi’nin AlJab hastanesi yetkilileri çok fazla sayıda yaralı geldiğini söylediler.
Bingazi’de avukatlar ve hakimler “Gaddafi’nin çekilmesini isteyerek yürüyüş yaptılar.
Bu arada Gaddafi’nin ailesinin Lübnan ‘da olduğu haberi doğrulandı.

BAHREYN:
Hilary Clinton Bahreyn yetkililerine sakin olmaları öğütledi. Clinton’ın uyarısına rağmen Bahreyn’de gösteriler ve çatışmalar yaşandı.
Göstericiler “rejim düşüne kadar işe gitmiyoruz” diyorlar. Gösterilere Bahreyn vatandaşı olmayan çok sayıda işçi de katılıyor.
Gece yarısı İnci Meydanı’na yapılan polis saldırısında 3 kişinin öldüğü söyleniyor. Polis saldırısı sırasında ambülansların meydana gelmelerine engel olundu, bir ambülans çalışanı ağır bir biçimde polis tarafından yaralandı.
Polis saldırısından sonra binlerce kişi yeninden İnci Meydanı’nı ele geçirmek için yürüyüş yaptı ama polis çok yoğun gaz bombası kullanarak gösteriyi dağıttı.

FAS:
Muhalefet 20 Şubat Pazar günü sokağa çıkma kararını açıkladı.

İRAN:
Muhalefet 20 Şubat Pazar günü sokağa çıkma kararını açıkladı.
Yapılan bir açıklamaya göre İran’da her 8 saatte bir, bir insan idam ediliyor.

YEMEN:
Gösteriler ve çatışmalar sürüyor. Başkentte çok sayıda yaralı var.

Tunus ve Mısır devrimlerinden sonra bütün Ortadoğu ayağa kalktı. Her yerde gösteriler var ve bu gösterilerin hepsine diktatörlüklerin polisi ve zaman zaman ordusu büyük bir şiddetle müdahale ediyor. Bütün bölge çapında yüzlerce insan gösterilerde öldürüldü.
Tunus ve Mısır’dan sonra Bahreyn’de mücadeleye işçiler katılmaya başladı.
Egemen sınıflar büyük bir şiddet uyguluyor ama gösterilerin önünü kesemiyorlar.
Batılı basın artık Tunus ve Mısır kadar etkili değil.
Tunus ve Mısır devrimlerinden sonra Yemen, Bahreyn, Libya, Cezayir, İran ve Ürdün’de gösteriler oldu. Şubat 20’de Fas’ta da gösteriler başlayacak.

16 Şubat 2011 Çarşamba

16 Şubat, Çarşamba
GÜNÜN ÖZETİ

MISIR:
Yüksek Askeri Konsey Anayasa değişikliğinin 6 madde ile sınırlı olacağını duyurdu. Müslüman Kardeşler yeni bir parti kuruyorlar.
Grevler ve işçi gösterileri yayılarak sürüyor. Mısır Merkez Bankası işçi hareketinin yaygınlığı nedeniyle bankaların kapalı kalmasını istedi.

TUNUS:
İşçiler ve toplumun çeşitli kesimleri yeni talepler şekillendiriyorlar.
Sokak, mahalle savunma komiteleri devam ediyor.

LİBYA:
Bingazi’de çatışmalar çoğalıyor. Göstericiler ile polis arasında ve göstericiler ile kendilerine hükümet yandaşları diyen bir grup arasında çatışmalar oldu. Bir gösterici öldü.
Bingazi’de Sabri bölgesinde “Halk Komitesi” binası yakıldı.
213 imza içeren bir açıklama Gaddafi’nin istifasını talep etti. Libya’da ilk kez açık açık Gaddafi’nin istifası istenmiş oldu.

CEZAYİR:
Cezayir’in doğusunda Annaba kentinde 5.000 işsiz, hükümet binasının önünde oturma eylemine başladı. İş istiyorlar.
Akbau kentinde ise gösteriler oldu. 30 yaralı var.
Cezayir’de 1992 yılında seçimleri İslamcı olduğu söylenen bir parti (parti kendisini böyle tanımlamıyordu) seçimleri kazanınca ordu darbe yaparak iktidarı almıştı. O günden bugüne ordu 150.000 kişi öldürdü.

YEMEN:
Gösteriler 5. gününe girdi ve yayıldı.
32 yıldır iktidarda olan Saleh’in istifasını isteyen büyük bir kitle Aden’de gösteri yaptı. Polis ateş açtı. 3 ölü var.

BAHREYN:
İnternetin çalışması büyük ölçüde kısıtlandı.
Başkent Manama’da 10.000 kişi İnci meydanında toplandı ve önceki gün ölen göstericiyi andı. Birçok gösterici meydana çadırları ve battaniyeleri ile geldi.
Emir ve İç İşleri bakanları, ölüm olayından üzüntü duyduklarını açıkladılar, bir polisin tutuklandığını söylediler. Ancak bu açıklamadan sonra polis tekrar göstericilerin üzerine ateş açtı.
Bahreyn’de 5. Fili için büyük bir ABD üssü var. ABD, “her iki tarafı da sakin olmaya ve şiddetten uzak durmaya çağırıyoruz” diyen bir açıklama yaptı.
ABD, Emir ve hükümet gösterilerin devamından ve bu gösterilerin daha da radikalleşmesinden korkuyor.

Göstericilerin talepleri şunlar:

* Politik tutukluların serbest bırakılması,
* İş ve konut,
* Temsil yeteneği ve yetkileri olan bir parlamento,
* Halk tarafında yazılmış bir anayasa,
* İçinde Emir’in 40 yıldır başbakan olan amcasının olmadığı bir hükümet!

15 Şubat 2011 Salı

15 Şubat, Salı
GÜNÜN ÖZETİ

MISIR:
Askeri Konsey grevleri yasakladı ancak birçok yerde grevler sürüyor.

YEMEN:
Gösteriler 4'üncü gününe ulaştı
Göstericiler ile polis ve göstericiler ile hükümet yandaşları arasında
çatışmalar oldu.
Geçen ay gösteri çağrısı yaptığı tutuklanan başörtülü kadın gazeteci
Karman Reuters Haber Ajansı'na "Yemen'de devrim Mısır'dan daha kolay.
Yoksulluk daha çok ve daha çok açlık var... Yemen'de öfke daha fazla"
dedi.
Yemen'in nüfusu 23 milyon ve %40'ı günde 2 dolardan az gelire sahip.

İRAN:
Pazartesi günkü gösterilerde iki kişinin öldüğünü yetkililer de söylüyor.
Muhalefet sözcüsünün açıklamasına göre 1.500 tutuklu var.
İran parlamentosunda bazı milletvekilleri muhalefetin liderleri Musavi
ve Karrubi'nin idam edilmesini istediler.
Ayetullah Hamaney Mısır'da ki gelişmeleri ABD ve İngiltere'nin işi
olarak tanımladı.
İran gazeteleri Pazartesi günkü gösteriyi haber olarak vermedi.

BAHREYN:
Ortadoğu ve Arap dünyasının bu en az nüfuslu ülkesinde gösteriler
ikinci gününe girdi. Nüfusunun çoğunluğu Şii olmasına rağmen Sünni bir
hanedan tarafından (el Halifa ailesi) yönetilen Bahreyn'de hükümet
gösterilerin önünü alamıyor. Bugün Bahreyn'li göstericiler İnci
Meydanı'nında (Lulu da deniyor) oturma eylemine başladılar.
Göstericilerin elinde özgürlük isteyen dövizler ve dünkü gösteride
tutuklandıktan sonra ölen bir göstericinin fotoğrafları var.
Göstericilere "siz Şii'siniz, İran'dan destek alıyorsunuz" dendiği
için göstericiler "Ne Şii, ne Sünni, hepimiz Bahreynliyiz" diye
sloganlar atıyorlar.
Bahreyn'de Sultan Hamad'ın amcası 40 yıldır başbakan.

14 Şubat 2011 Pazartesi

11:55 Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci, ülkede 19 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hâlin birkaç gün içinde sona ereceğini açıkladı.
11:03 Tahrir Meydanı'nda kalan son göstericilerin, bu sabah askeri polis tarafından kuşatıldığı bildirildi. Görgü tanıkları, kırmızı bereli askeri polisin, bu sabah meydanda kalan 20-30 kadar göstericiyi kuşattığını ve göstericilerden alanı terk etmelerini istediklerini söylediler. Göstericilerden Yahya Sakr, Reuters'a yaptığı açıklamada, yüksek rütbeli bir subayın, "bir saat içinde meydanı terk etmezlerse tutuklanacaklarını" söylediğini belirterek, "Yarım saatimiz kaldı, askeri polis tarafından kuşatıldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şimdi ne yapmamız gerektiğini tartışıyoruz" dedi.
10:21 İran ve Bahreyn'de de protestocular bugün sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Tahran yönetiminin bugünkü gösteriler öncesi bazı reformcuları ve gazetecileri gözaltına aldığı yönünde haberler geliyor. Tunus ve Mısır'da gibi bir durumla karşı karşıya kalmak istemeyen Körfez ülkesi Bahreyn’de ise yönetim, daha fazla basın ve internet özgürlüğü vaadinde bulundu.
09:49 Mısır’da devrik Hüsnü Mübarek’in Başbakanlığa atadığı Ahmet Şefik, Mübarek’in Şarm El Şeyh’te olduğunu doğruladı. İki oğlunun ise ülke dışına kaçtıkları sanılıyor. Mısırlılar Mübarek’in 30 yıllık yönetiminde elde ettiği servetine el konulmasını istiyor. Mübarek’in ise el konulma ihtimaline karşı servetini çeşitli ülkelere aktardığı iddia ediliyor. Bu ülkeler arasında, ilişkilerinin iyi olduğu Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu sanılıyor. Devrik liderin ayrıca ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde gayrimenkule yatırım yaptığı belirtiliyor.

13 Şubat 2011 Pazar

GÜNÜN ÖZETİ
- Sabah erken saatlerde polis ve ordu birlikleri Tahrir Meydanı'nı boşaltmak için harekete geçti. Birkaç yüz gösterici Meydanı terk etmedi. Onların direnişini duyan çok sayıda başkaları meydana gelmeye başladı.
- Yüksek Askeri Komisyon parlamentoyu ve anayasayı fesh etti. Kurulacak bir komisyon yeni anayasayı hazırlayacak. Eylül ayında yeni seçimler yapılacak ve Askeri Komisyon, o tarihe kadar iktidarda olacağını ilan etti.
- Hareketin bazı unsurları "Tahrir'den fabrikalara" sloganını öne çıkarmaya başladı.
- Grev hareketi yaygınlığını sürdürdü ve yeni fabrikalar ve işyerleri grev hareketine katıldı.
- YEMEN: Başkentte binlerce gösterici 3 gündür polisle çatışıyor. Göstericiler, her gün sokakta olacaklarını söylüyor.
- CEZAYİR: 30 bin polise karşı binlerce Cezayirli gösteri yaptı. Polis göstericilere saldırdı, çok sayıda gözaltı ve yaralı var. Cezayirli göstericiler, gelecek Cumartesi günü (19 Şubat) yine eylem planlıyorlar.
19.00 Yemen polisi 3 gündür göstericilerle çatışıyor ama gösteriler devam ediyor. Bugün halk, başkanlık sarayına doğru yürüdü ama polis duruma hakim oldu.
17.50 Grevciler, duvarlara Mübarek resimleri asmaya devam eden bakanlık yetkililerine saldırdı.
16.30 Mısır Yüksek Askeri Konsey, yaptığı açıklama ile parlamentoyu ve anayasayı fesh etti. Yeni kurulacak bir komisyon yeni anayasayı yapacak ve bu anayasa oylanacak. Konsey ayrıca Eylül ayında, seçimlerin yapılacağını ilan etti. O zamana kadar yönetimde kalacağını da belirtti.
16.00 Yemen'in başkentinde göstericiler ile polis arasında çatışmalar oldu. Çok sayıda yaralı ve tutuklu var.
15.40 Tahrir Meydanı'nda yüzlerce gösterici talepleri karşılanıncaya kadar Meydan'da kalacaklarını söyleyerek oturuyorlar. Bu arada mücadele Tahrir'den fabrikalar ve işyerlerine kaymış durumda. Önceki grev ve direnişlere ek olarak:
- Telekom işçileri Ramses Sokağını tamamen kapatmış durumda. İşçiler politik taleplerin yanı sıra ücret artışı istiyor.
- Devlet medyasında çalışan gazeteciler ve basın işçileri aranbmış editörlere karşı grevde.
- Helwan Tekstil fabrikasında grev var.
- Menoufiya'da tekstil işçileri grevde.
- Damietta'da Petrojet işçileri grevde.
11.00: Mısır ordusu Tahrir'deki göstericileri boşaltıyor ama gidenlerin yerine binlerce yeni insan Tahrir Meydanı'nı dolduruyor. Mısır Devrimi sürüyor. Devrimciler orduya boyun eğmeyecek

10.00: Mısır Ordusu Tahrir Meydanı’na bazı çadırları ve barikatları sökerek girmeye başladı.


12 Şubat 2011 Cumartesi

GÜNÜN ÖZETİ

Mısır halkı bütün gün Mübarek’in gidişini kutladı. Tahrir Meydanı doluydu, halk eğleniyordu ama bir yandan da tartışmalar vardı. Göstericilerin önemli bir kısmı yeni talepleri şekillendiriyordu: Mübarek’in yargılanması, Mübarek kalıntılarının da (Ömer Süleyman, Tantawi gibi) yargılanması, olağanüstü durumun tamamen ve derhal kaldırılması, parlamentonun dağıtılması, derhal seçim, örgütlenme ve sendikal örgütlenme özgürlüğü, basın özgürlüğü, asgari ücretin 1200 Mısır lirası olması…

20.56 Mısır'da grev dalgası devam ediyor. İskenderiye'de şoförler  de greve çıkarak Kahire'de grev yapan meslektaşlarına katıldı. El Hawamdiya Şeker Fabrikası'nda yaklaşık 5 bin işçi greve devam ediyor. 2008'deki büyük grev dalgası sırasında bu fabrikada yine grev vardı. Petrol işçileri yarın greve çıkıyor.
20.31 Guardian: Mısır ordusu yönetimi sivillere terk etmediği için aktivistler Tahrir Meydanı'ndan ayrılmıyor,
20.19 Siyonist İsrail'in Başbakanı Netanyahu, Mısır ordusundan "askeri güvence" aldığını söyledi ve "memnuniyetini" dile getirdi.
20.08 Mısır'da gösteriler her yerde devam ediyor. Halk "Mübarek yargılansın" sloganları atıyor. Mısır Genelkurmay'ı ise geceyarısından sabah 6'ya dek sokağa çıkma yasağı ilan etti.
17.22 Mübarek'in istifasının ardından dün gece Yemen'in başkenti Sanaa'nın merkezinde buluşan 4 bin genç aktivist ''Mübarek'ten sonra sıra Ali'de'' sloganıya Diktatör Ali Abdullah Salih'e karşı gösteri yaptı. 'Defol Ali'' ve ''Halk rejimin düşmesini istiyor'' sloganlarının da atıldığı Yemen'deki protesto Mısır Devrmi'nin dalga dalga yayıldığını gösteriyor.
15.51 Mısır ordusu, “bölgesel ve uluslararası tüm anlaşmalara sadığız"  açıklamasını yaptı. Bu anlaşmalar küresel kapitalist kurumlar olduğu kadar siyonist İsrail devletiyle yapılan ve Gazze'deki katliamı devam ettiren Mübarek'in ABD emperyalizmi yanlısı politikalarını içeriyor.
15.37 Cezayir polisi demokrasi isteyen göstericilere saldırıyor. Polis saldırısı sonucu bir kaç göstericinin yaralandığı haberleri geliyor. Bu aybaşında, Tunus'taki ayaklanmayla aynı anda gerçekleşen, Buteflika diktatörlüğünü protesto gösterilerinde en az 5 kişi ölmüştü.
15.30 Cezayir'de yasağa ve tutuklamalara rağmen yüzlerce göstericinin toplandığı ve yer yer polisle çatıştığı haberleri geliyor. Ülkede 1992'den beri Olağanüstü Hal'in yürürlükte olması nedeniyle, gösteri yapmak yasak...
15.20 Yüksek Askeri Konsey, yeni kabine kurulana kadar, Mübarek'in bakanlarının görevlerini sürdüreceklerini açıkladı. Devrimi yapan halk ise Mübarek, Süleyman ve diktatörlüğün tüm temsilcilerinin siyasetten çekilmesini 19 gündür süren gösteriler boyunca talep etmişti.
13.33 Cezayir'in başkentinde polis yüzlerce kişiyi tutukladı. Diktatörleri, Afrika'nın ve Ortadoğu'nun egemen sınıflarını devrim korkusu sardı.
12.30: Cezayir kent merkezine 30 bin polis ve sayısız polis aracı, panzer yığıldı. Cezayir diktatörlüğü dün Cezayirlilerin Mısır'da Mübarek'in istifa etmesini kutlamalarına izin vermedi.
11:40 El Cezire: Cezayir’de demokrasi yanlıları devlet başkanı Buteflika’ya karşı bugün büyük bir gösteri yapmaya hazırlanıyor. Ancak yetkililer muhalif Kültür ve Demokrasi Partisi’inin başkent Cezayir’de yapmayı planladığı yürüyüşü yasakladı.  Güvenlik güçleri başkente tüm girişleri kapattı. Aktivist ve blogger Elias Filali, durumun gergin olduğunu, ancak halkın protestoları sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor. Protestocular, hükümetin değişmesini, daha geniş demokratik özgürlük ve daha fazla iş istiyor.
9.30: Tahrir Meydanı’ndaki kalabalık arasında tartışmalar var. Kalabalığın önemlibir kısmı “yetmez, yargılanmalı”, bir kısmı ise “hayır” bekleyelim diyor.

9.01: Ordu Tahrir Meydanı çevresindeki barikatları kaldırıyor

8.36: Tahrir Meydanı’nda halkın bir kısmı dans ediyor, bir kısmı Meydanı temizliyor.

11 Şubat 2011 Cuma

22.15 Obama, Mısır'da yaşanan son gelişmeler hakkında konuştu: "Mısır halkı söyleyeceğini söyledi. Mısır asla eskisi gibi olmayacak."
21.47 Hamas sözcüsü Sami Abu Zuhri, Hamas'ın Mısır Devrimi'nin arkasında durduğunu ve halkın taleplerini desteklediğini basın açıklamasıyla duyurdu.
21.35 Mübarek'in ayrılmasıyla birlikte korumalarının da kutlamalara başladığı söyleniyor.
21.14 Mısır ordusu sözcüsü, Mübarek'in yetkilerini devrettiği Askeri Yüksek Konsey'in meşruiyetinin tartışılmayacağını söyledi. Halka "sakin" olmasını, yani üstü kapalı olarak evlerine dönmelerini tavsiye etti. Tahrir'de ve Mısır'ın tüm kentlerinde ise halk devrimi kutluyor.
21.00 Tecrübeli bir aktivist olan Ahmet Salad, bugünün ona ne ifade ettiğini anlattı:
"Bugün olanlar gözlerimi yaşartıyor. Her zaman kazanacağımıza dair inancım vardı ama bu son olanlar, anlamlı hale getirdi. Kaç gündür mücadele ediyoruz... 25 Ocak'ta başladı ve sonunda kazandık. Bugün özgür olacağımızı, bundan bir hafta önce dahi hayal edemezdik."
20.58 Mısır ordusu adına resmi açıklama yapan general Mübarek'in yurtseverliğine övgü yağdırdı ve diktatöre saygı duruşunda bulundu.
20.35 Mısır halkına Gazze'den destek: Hamas, Gazze'deki herkesi bu akşam Mübarek'in ve rejiminin gidişini kutlamaya çağırdı. Mısır bayrakları taşıyan insanlar sokakları doldurmaya başlıyor.
"Devrim ezilenlerin şölenidir." Lenin

Devrim, şimdi, Mısır'da!



Doğan Tarkan, Mübarek'in gidişini yorumladı:

DOĞAN TARKAN: Evet, Mübarek gitti ama yetmez! | Marksist.org
20.10 Mübarek'in istifası Tunus ve Lübnan'da da sevinçle karşılandı. Tunus’un başkenti Tunus'ta ve Beyrut’ta havai fişekler atılıyor, insanlar dans ediyor.
20.05 Tahrir’deki aktivistlerden Selma: “Herkes Hüsnü Mübarek’in, protestoculara karşı işlenen suçlardan dolayı mahkemeye çıkarılmasını umuyor.”
20.03 Şu an Tahrir Meydanı'nda 2 milyondan fazla kişi Mübarek'in gidişini kutluyor.
20.00 Mısır Maliye Bakanı Samir Radwan: “Mübarek asla Mısır’dan ayrılmayacak, ülkesinde ölecek. Bu onun hakkı.”
19.53 İsviçre, Mübarek'in bu ülkedeki muhtemel malvarlıklarını belirleyerek dondurma kararı aldı.
19.42 Müslüman Kardeşler: "Bugün zafer günüdür."
Mısır Halkı devrimi selamlıyor:



Mübarek'in istifa haberin Tahrir Meydanı'na ulaştığı an:

19.13: Devrik lider Mübarek istifasından sonra Şarm El-Şeyh'e yerleşmeyi planlıyor.
19.12: AB Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’in istifasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
19.07: CNN, ABC ve NBC televizyonları Mısır'daki muhabirlerini geri çağırdı. Mısır'da sadece gösterilerin başladığı günden beri baskı ve saldırılara rağmn canlı yayınını sürdüren Al Jazeera 'nin muhabirleri bulunuyor.
18.58: Mısır'da sevinçle devrimi selamlayan yüzbinlerce insan, Mübarek'in yargılanmasını, servetine el konulup bunun gerçek sahiplerine, yani halka verilmesini talep ediyor. Kutlamalar büyük coşku içinde devam ediyor!
18.55: El Arabiya TV: "Ordu parlamentoyu feshedecek."
18.52: Yarın İran ve Cezayir sokağa çıkıyor.
18.50: Filistin'de Gazze'de sevinç gösterileri var. Hamas "Mısır Devrimi'nin başlangıcı" diye açıklama yaptı.
18.44: İskenderiye'de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutluyor. Kent merkezinde konvoylar geziyor. Halk "başardık" sloganları atıyor!
18.34 El Cezire: Bugüne kadar cumhurbaşkanı olarak sadece Mübarek'i gören genç yaştaki Mısırlılar kutlamalar yapıyor.
18.28 El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin: "Bir çok insan için rüya gerçek oldu."
18.21 Mısır'da kalabalıklar gösterilere başladı. Tahrir'de, İskenderiye'de, Süveyş'te sevinç dolu sahneler yaşanıyor.
18:05 Ve sonunda Hüsnü Mübarek istifa etti. Mübarek giderken tüm yetkilerini Yüksek Askeri Konsey'e devretti. Ancak asıl mücadele şimdi başlıyor. Yaşasın devrim!
18.02 NDP'nin Genel Sekreterliğine atanan Hüssam Badravi, Mısır'ın yeni partilere ihtiyacı olduğunu söyleyerek sekreterlikten ve partiden istifa etti.
17.55 Mısırlı aktivist Alaa Abdal Fatah, ordunun pes ettiğini, protestocuların devlet televizyonu çevresinde insan akışını kontrol ettiklerini söyledi.
17.40 Görgü tanıkları, başkanlık sarayından en az iki helikopterin havalandığını söylüyor.
17.30 İki haftadır süren protestolar boyunca Tahrir'de bulunan Karim Ennarah: "İnsanlar rejim üzerinde daha fazla baskı kurmaya başladı. Sarayın dışında 3000 veya 4000 kişi, öbür tarafta da bir o kadar insan var. Mübarek'in sarayda olup olmadığını bilmiyoruz ancak bu şekilde protestolarımızın sembolü olarak başkanı kuşatma altında tutuyoruz. "
Tahrir'de son durum:

17.15 Devlet televizyonu, ilk kez, demokrasi yanlılarıyla yaptığı röportajları yayınlamaya başladı.
17.11 Kuzey Sina'daki El Ariş'te polis, bir karakola girmeye çalışan bin kişilik gruba ateş açtı.
17.05 Tahrir Meydanı'nda olduğu gibi Başkanlık Sarayı'nın önünde de çadırlar kurulmaya başlandı.
17.00 Devlet televizyonu, Mübarek'in Şarm El Şeyh'te olduğunu doğruladı ve kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı makamından "önemli ve acil" bir açıklama yapılacağını duyurdu.
16.37 İskenderiye'deki başkanlık konutuna doğru onbinlerce insan yürüdü.
16.33 Mısır ordusu, Kahire’deki Başkanlık Sarayı’na giden tüm yolları bloke etmiş durumda.
16.19 AFP: Mısır'da yerel bir hükümet yetkilisi, Hüsnü Mübarek'in Şarm El Şeyh'te olduğunu doğruladı.
16.16 Süveyş'te binlerce protestocu, 10 hükümet binasını kuşattı ve Mübarek gidinceye kadar geri çekilmeyeceklerini açıkladı.
16.11 Fabrika önünde grev yapan Mısırlı işçilerin pankartlarından: "Kazanana kadar devrim!"
16.05 Danimarka Başbakanı Lars Rasmussen, Mübarek'i istifaya davet eden ilk Avrupa Birliği lideri oldu.
16.02 İskenderiye'de Mısırlı denizciler göstericilere yiyecek veriyor. Darbe tehditleri yağdıran Mısır ordusu saflarındaki bölünmüşlük artıyor.
16.00 İsrailli İşçi Partisi milletvekilli Bünyamin Ben Eliezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisine "onurlu bir çıkış yolu aradığını" söylediğini bildirdi.
15.42 Reuters: Müslüman Kardeşler, protestoların sürdürülmesini istedi. Halka hitâben açıklama: “Kararlı olduğunuzu gösterin. Haklarınızı geri alın.”
15.35 El Arabiya: Mübarek ve ailesi Şarm El Şeyh'e gitti.
15.30 Mübarek'in ülkeyi terk ettiğine dair haberler yoğunlaşıyor. Nereye gittiği konusunda bilgi yok.
15.25 Qina'da 50 bin kişi gösteri yapıyor.
15.20 6 Ekim Köprüsü'nde ordu barikatı kalktı.
15.10 Tahrir'de çok miktarda gösterici TV binasına giriyor.
15:05 BBC: Batılı üst düzey bir yetkili, Mübarek'in Kahire'yi terk ettiğini söyledi.
15.00 İskenderiye'deki başkanlık binasının çatısında keskin nişancılar var.
14.53: Ordu üst yönetimi, Mübarek ve başbakan olmadan toplandı.
14.47: Süveyş'in her yerinden "burası kurtarılmış bölge!" mesajları geliyor.
14.45: Mübarek'in Kahire'den kaçtığı söyleniyor ama göstericiler bunun hareketi yatıştırmak için bir taktik yalanı olduğunu düşünüyor.
14.43: Heliopolis kentinde göstericilerle ordu karşı karşı karşıya
 
14.41: Tahrir Meydanı'nda Helwan kentinde grevde olan askeri işyerlerinden binlerce işçi var.
14.40: Havaalanı polisi grevde.

14.28: Kahire’nin güneyindeki Assuit’de (400 bin nüfusu var) 10 binlerce işçi Mübarek’in istifasını istiyor.

14.10: Başkanlık Sarayı’nın civarında Mübarek’in karşı devrimci çeteleriyle çatışmalar var.
14.11: Al Arabiya: Göstericiler, Süveyş'te hükümet binasını ele geçirdi.
14.00: Sadece Tahrir Meydanı'nda değil her yerde protesto var. Özgürlük isteyen halk, devlet televizyonunun çevresini de sardı.
13:49: Mısır ordusundan bir albay, Başkanlık Sarayı'nın çevresindeki kalabalıktan Mübarek'e 'onurlu bir çıkış' için izin vermelerini istedi ama halk, albayı yuhaladı ve konuşmasını tamamlamasına izin vermedi.
13.40: Başkanlık Sarayı'nın dışında toplanan göstericilerle ordu arasında tansiyon yükseliyor.
11.27: Ömer Süleyman Başbakan Ahmet Şefik’e görüştüğü ihtiyarlar heyetinden bir başbakan yardımcısı atamasını söyledi.

11.22: İskenderiye’de kalabalık toplanmaya başladı ama asıl kalabalığın Cuma namazından sonra bir araya geleceği biliniyor.

10.30: Mısır Ordusu Komutanlığı yayınladığı “İki Numaralı Bildiri” ile “eğer durum normale dönerse” Mısır’da 30 yıldır uygulanan olağanüstü durumu kaldıracağını söyledi. Ayrıca adil ve özgür bir başkanlık seçimlerini garanti edeceğini ilan etti
Ordunun Mübarek ve Süleyman’ın 5 aylık geçiş planını desteklediği gözüküyor.

10.07: Resmi devlet televizyonu binaya girip çıkamadıklarını söylüyor.

9.51: Göstericilere katılan orta rütbeli bir subay kendisi gibi başka subayların da olduğunu söyledi.
18. günün (10 Şubat Perşembe) özeti:
Demokrasi isteyen göstericiler bütün gün Tahrir (Kurtuluş) Meydanı’na gelmeye devam etti. Büyükçe bir grup gösterici ise Parlamento binasının önünde oturmaya başladı. Bugün (11 Şubat Cuma) 20 milyon kişinin sokağa çıkması isteniyor/bekleniyor.

Grevler yayılıyor. Henüz bir genel grev çağrısı yok ama çok sayıda kentte birçok fabrika grevde.
Grevci işçiler Mübarek rejiminin devrilmesini, özgürce sendika kurma hakkı ve ücret artışı istiyor. Bu grevci işçiler Mübarek gitse bile kolay kolay geri dönmezler.

Akşam Mübarek TV’de konuştu. Bazı yetkilerini Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini söyledi ve istifa etmeyeceğini belirtti. Daha sonra Ömer Süleyman konuştu ve 5 ay içinde değişimi gerçekleştireceklerini anlattı.

Mübarek ve Süleyman konuşurken Tahrir Meydanı’nda 3 milyon kişi vardı ve büyük bir öfke ile slogan atıyorlardı.

Mübarek ve Süleyman konuşmadan hemen önce Ordu Komutanlığı yayınladığı “1 Numaralı Bildiri” “Mısır halkını korumak için” ile sürekli toplantı haline olduğunu ilan etti. “Mısır halkını korumak” terimini Mübarek ve Süleyman da kullandı.

El Baradei “şimdi Mısır infilak edecek” dedi. İngiltere Dış İşleri Bakanı Mübarek’in konuşmasını “yardımcısına ne bıraktığı belli değil” diye
değerlendirdi.

Slavoj Zizek, Guardian gazetesine “Uzlaşma için artık hiç bir olanak yok. Ya bütün Mübarek takımı gidecek ya da ayaklanma ihanete uğrayacak” dedi

ABD başkanı Barak Obama ise “Mısırlılara yönetimin değişmekte olduğu söylendi ama bu değişimin şimdi mi olacağı, anlamlı ve yeterli mi olacağı belli değil” derken Mübarek ve Süleyman’ın konuşmalarının yetersizliğine vurgu yaptı.

Mübarek ve Süleyman’ın konuşmalarından sonra göstericiler Tahrir ve Parlamento önündeki oturma eylemlerini yaydılar. Göstericiler gece boyunca Devlet Radyo ve Televizyonu ve Başkanlık Sarayı’nın da önünde oturmaya başladılar. Radyo-Televizyon binasının önünde 10 bine yakın insan oturmaktaydı.

İskenderiye’de de gece büyük bir gösteri yapıldı.

Bugün, Cuma, Mısır’da 20 milyon insanın yürüyeceği söyleniyor.



Doğan Tarkan: Devrim gelişiyor
 
00:54 ABD başkanı Obama, Mübarek'in konuşmasından sonra Mısır'ı tartışmak üzere güvenlikten sorumlu ekibiyle toplantıya girdi.
00:38 Muhalefet lideri olarak öne çıkarılan ancak göstericilerden ciddi bir destek göremeyen El Baradey, twitter'a yazdığı mesajda "ülkeyi kurtarması" için orduyu "göreve" çağırdı.
23:58 Kahire'deki devlet televizyonu binasının önündeki kalabalık büyüyor. Bir El Cezire muhabiri, İskenderiye'deki göstericilerin şehirdeki bir askeri üsse doğru yürüyüşe geçtiğini öne sürdü. Tahrir'den Mübarek'in gitmesini ve rejimin dağılmasını isteyen sloganlar yükselmeye devam ediyor.

10 Şubat 2011 Perşembe

23:44 Süleyman'ın "düzeni yeniden tesis etme" iddiasıyla yaptığı evinize dönün çağrılarına rağmen Tahrir'den yükselen sloganlar giderek daha öfkeli bir hale bürünüyor. Yarın için yapılan eylem çağrısı hala geçerli.
23:40 Ömer Süleyman: "Vatanın geleceği, toplumun huzuru için, milli birlik ve beraberlik için birlik olmanın vakti." diyerek, göstericilere "evinize dönün" çağrısı yaptı. Herhalde El Cezire'yi kastederek, "yabancı menşeili uydu kanallarındaki haberlere inanmayın" dedi. Ordunun rejimi koruyan en büyük güç olduğundan bahsetti.
23:38 Yetkileri devralan işkenceci başkan yardımcısı Ömer Süleyman devlet televiyzonuna konuşma yapıyor.
23:30 El Cezire, göstericilerin bir kısmının Tahrir meydanı yakınındaki devlet televizyonu binasına yöneldiğini açıkladı.
Mübarek'in konuşmasıyla ilgili Marksist.org'un haberi:

Diktatör Mübarek gitmek bilmiyor!
23:04 Özgürlük isteyen milyonlarca Mısırlı, Mübarek'e ayakkabılarını gösteriyor, "Defol" diye bağırıyor...
23:03 Mübarek, gitmeyeceğini tekrarlayarak, yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini açıkladı...

Konuşma sonlandı, Tahrir Meydanı'nda protesto dalgası büyüyor...
23:01 Eli kanlı bir diktatör "halkın birliği"nden, Mısır'ın onurundan bahsederken, milyonlarca kişi kendisini istifaya davet ediyor... Tahrir Meydanı'ndaki kalabalık her geçen saniye öfkeleniyor...
22:58 Mübarek, kendisinin de genç olduğundan bahsedip, vatana bağlılığın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor... Kitlelerin protestosu tam da bu anda doruğa çıktı, Tahrir Meydanı "Defol" sloganlarıyla inliyor...
22:56 Mübarek, önceliklerinin, tüm Mısır halkının ülkeye güvenini tekrar sağlamak olduğunu söylüyor. Kitleler onun gitmesini isterken, o zor zamanlardan geçtiklerini ve bu durumun devam etmesine izin veremeyeceklerini, her geçen gün ekonomilerinin kötüye gittiğini söylüyor... Mübarek'e göre, şu an isyan eden kitleler, ekonomi bozulduğunda ilk kurbanlar olacaklar...
22:54 Mübarek, gitmeyeceğini sinyallerini verirken, kurduğu komitelerin raporlarını değerlendirmeye başladığını ve acil anayasal değişiklikleri yapacağını söylüyor. Tahrir Meydanı'ndaki kalabalıklar huzursuzlanmaya başladı!
22:52 Mübarek, bugünden Eylül ayına kadar iktidarın sistematik geçişini ulusal diyalogla sağlayacaklarını söylerken, Tahrir Meydanı'ndan yuhalamalar yükseliyor...
22:51 Mübarek, ülkeyi bu zor durumdan çıkaracaklarını söylüyor. Eylül'deki seçimlerde halkın özgürce istediği iktidarı seçebileceğini anlatıyor.
22:50 Mübarek, "Yabancıların baskılarına boyun eğmeyeceğim" diyor.

Tahrir Meydanı'nda milyonlar istifasını isterken, "dış mihraklar" edebiyatına sarılmaya devam ediyor...
22:49 Mübarek: "Çocuklarım, sizinle gurur duyuyorum, değişim istiyosunuz Mısır'ın iyiliği için.Şehit düşenler ve yaralananlar, kanınız boşa akmadı. Bunu yapanları mutlaka cezalandıracağım."
22:48 Mübarek, gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin ve yaralananların acısını paylaştığını söylüyor... Yüzlerce kişi, Mübarek'in karşıdevrimci çeteleri ve polisi tarafından öldürülmüştü...
22:47 Mübarek konuşmasına başladı:

"Tahrir'deki herkese ve bütün ülkeme tüm kalbimle sesleniyorum: Sizinle gurur duyuyorum."
Devrimin 17. gününde, Tahrir Meydanı 3 milyon kişiyi ağırlıyor. Şu ana kadarki en büyük gösteriden bir kare:

22:19 Mübarek'in konuşması başlamak üzere...
22:15 Mübarek'in beklenen konuşması şimdiden 15 dakika kadar gecikti. Devlet televizyonu, Mısır'da hayatın olumlu yönlerini gösteren bir reklam kaydı yayınlıyor...
22:10 Devlet televizyonunun yayını birkaç saattir çarpıcı bir şekilde değişti. Tahrir Meydanı gizlenmiyor, protestolar gösteriliyor ve eski bakanlar ile yöneticiler isim verilerek suçlanıyor...
22:08 Tahrir Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman karşıtı sloganlar atılıyor...
22:06 Mübarek'in hâlâ başlamayan ve merakla beklenen konuşmasının, banttan kayıt olabileceği tahmin ediliyor. Eğer öyleyse, bunu gören tek kişi olma ihtimali yüksek olan Enformasyon Bakanı, Mübarek'in istifa etmeyeceğini açıkladı...
22:04 Tarihe not düşülmeli: Mısırlı savcılar, bugün üç eski bakan ve önemli bir iş adamı hakkında görevi kötüye kullanmak ve yolsuzluktan soruşturma açtı...
21:58 Slogan atan kalabalıkların içinde, göstericiler bir yandan da çöp kutularını dolaştırarak meydanı temizliyorlar...
21:40 Günlerdir Mübarek rejimi lehine yayın yapan, işin içinde ABD'nin ve MOSSAD'ın olduğunu söyleyen karşı devrimcileri protestocu gibi gösteren röportajlar yayınlayan devlet kanalı Nil TV dahi şu an Tahrir Meydanı'nı canlı olarak gösteriyor...
21:34 Tahrir Meydanı'nda bulunan El Cezire muhabiri, göstericilerin Mübarek'in iktidarı Ömer Süleyman'a bırakmasını kesinlikle kabul etmeyeceklerini, sistemde köklü bir değişiklik istediklerini söylüyor...
21:20 El Arabiya, Mübarek'in yeni anayasal prosedürü açıklayarak görevini Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini iddia ediyor...
21:08 Mısır'da devrimin ivme kaybettiğini düşünenlerin yanıldıkları net bir şekilde ortada. İki gündür ülkede büyük bir grev dalgası başladı. Bu akşam Tahrir Meydanı karnaval alanı gibi. Yüzbinlerce insan şarkı söylüyor, sesini yükseltiyor. 31 yıllık diktatör Mübarek, protestoların 17. gününde devrilebilir...
21:00 Mısır hükümet sözcüsü Magdi Radi, Mübarek'in yaklaşık 1 saat sonra halka hitap edeceğini duyurdu.
20:52 İskenderiye'den bir gösterici, Ahmed Abdül Azim, El Cezire'ye "Zaferin kapısındayız!" diyor...
Bu akşam Tahrir Meydanı...

20:50 Mısır'da devlet televizyonu, Mübarek'in bu akşam halka bir açıklama yapacağını milliyetçi görüntüler eşliğinde yayınlamaya devam ediyor...
20:47 El Arabiya'nın iddiasına göre, Tahrir'deki halk iktidar değişimi planını reddederse, ordu harekete geçecek.
20:45 Obama: Tarihin çözülüşüne tanıklık ediyoruz. Mısır halkı değişim istiyor. Mısır halkı, öğrenciler, gençler bilmeli ki, demokrasiye geçişte onların yanında olacağız"
20:35 ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'daki isyan dalgasıyla ilgili bir açıklama yaptı... Detaylar az sonra...
20:28 İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır'da Mübarek'in yerine kim gelirse gelsin, İsrail'le olan barış anlaşmasının korunacağını umduğunu söyledi. ABD ve İsrail'in müttefiki Mısır'da halkın ayaklanması, Ortadoğu'da egemenleri korkutmaya devam ediyor...
Mısır'da ordunun yayınladığı açıklama:

Silahlı Kuvvetler Yüksek Şurası tarafından yayınlanan 1 No'lu bildirge:

Silahlı kuvvetlerin halkın güvenliğini sağlamak, çıkarlarını gözetmek ve anavatanın, vatandaşlarının ve büyük Mısır halkının kazanımlarını inançla kollamak görevinden yola çıkarak Silahlı Kuvvetler Yüksek Şurası bugün, 10 Şubat 2011 Perşembe günü Silahlı Kuvvetler  Yüksek Şurası tarafından yayınlanan 1 No'lu Bildirge gündemiyle toplanmıştır. Gelişen olaylar üzerine, anavatanı ve onun kazanımlarını korumak ve büyük Mısır halkının arzularını karşılamak için nasıl önlemler alınabileceği ve nasıl düzenlemeler yapılabileceğini tartışmak amacıyla sürekli toplantı halinde olunmasına karar verilmiştir.

Allah'ın selamı ve rahmetiyle.
20:20 El Arabiya'ya göre Mübarek biraz sonra halka seslenecek...
20:15 El Cezire'nin bildirdiğine göre, Tahrir Meydanı'nda bir subay, silahını bırakarak göstericilere katıldı.
20:03 NBC: Mısır polisi, Mübarek’in konuşması halinde yaşanabilecek olası senaryolara hazırlanmak için Tahrir’den çekildi.
Tahrir Meydanı'ndan bu akşam...
19:53 Karama muhalefetinin liderine göre, ordu Mübarek'le görüştü ve artık gitme zamanının geldiğini söyledi.
19.24 AA: Müslüman Kardeşler'in üst düzey yetkililerinden Essam El Erian, gelişmelerin ''askeri gibi gözüktüğünü'' söyledi.
18.44: Kahire’nin merkezinde ordunun görünürlüğü arttı. Sokaklarda daha çok tank var.
18.42: Yarın ki büyük yürüyüş için Tahrir Meydanı şimdiden doldu. Meydan’da 3 milyon insan olduğu söyleniyor.
18.40: Mübarek’in TV konuşması yapacağı duyuruldu.
18.30: İktidardaki UDP Genel Sekreteri Mübarek’e “çekil” dediğini söyledi.
18.20: CIA yöneticisi Leon Panetta Mübarek’in istifa etmesinin mümkün olduğunu söyledi.
18.00: Bazı kaynaklara göre Mısır ordusu yönetime el koyduğunu söylüyor.
17:44 KAHİRE (A.A) - Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi başta olmak üzere 17 gündür başkentte protesto gösterilerini sürdüren muhaliflerin "tüm taleplerinin karşılanacağı" açıklandı. 

Ordu komutanlarından Hasan el Roveni, Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki protestoculara yaptığı konuşmada, "istediğiniz her şey yerine getirilecek" dedi. 

CNN televizyonu, aynı zamanda başkomutan olan Mübarek'in başkomutanlığı, bu nedenle ordu komutanlığına devredebileceğini ileri sürdü.   

Güvenlik kaynakları da, Yüksek Askeri Konsey'in tüm gün toplantı halinde olduğunu belirttiler. 

Ordunun konuya ilişkin yakında bir bildiri yayımlayacağı kaydedildi. Mübarek'in de kısa bir süre içerisinde halka hitap edeceği kaydedildi. 

Mübarek'in görevini bırakabileceği haberlerini, iktidar partisi yetkilileri de teyit etti.
13:50 Yürüyüşteki 1000'e yakın doktorun Tahrir Meydanı'na vardığı ve burada büyük sevinç gösterileri ve alkışlarla karşılandıkları bildiriliyor.
13:40 Mahalla'da 24 bin tekstil işçisi greve başladı.
13:35 Tagaamu Partisi, başkan yardımcısı Süleyman'ın "diyalog ya da darbe" ültimatomu üzerine görüşmelerden çekildi.
13:30 Avukatların ardından doktorlar da yürüyüşe geçti. "Beyaz ceket yürüyüşü" adını verdikleri eylemlerine başlayan doktorlar "Qasr el-Eini" hastanesinden Tahrir Meydanı'na doğru yürüyorlar.
13:20 Yaklaşık 3000 avukat direnişe destek olmak için yürüyüş yapıyor. Kahire şehir merkezinde bulunan Avukatlar Sendikası'nın önünden Mübarek'in başkanlık ofislerinden biri olan tarihi Abidin Sarayı'na yürüyen avukatlar buradan da direnişe destek olmak için Tahrir Meydanı'na yürüyecekler.
13:15 Tarafsız olduğu söylenen ordunun, binlerce göstericiyi tutukladığı ve işkence ettiği ortaya çıkıyor.
12:50 Mısır'da direniş büyümeye devam ediyor. Parlamento binasının önünde kamp kurmuş olan yüzlerce gösterici bugün de yerlerini terk etmiyor. Öte yandan ülke çapında binlerce işçinin katıldığı grevler de ikinci gününde devam ediyor.

(Fotoğraf: Al Jazeera English)
12:00 Kabineye yeni atanan kültür bakanı Gaber Asfour istifa etti. Ailesi tarafından yapılan açıklamada istifanın gerekçesi olarak sağlık nedenleri gösterilse de asıl nedenin, aynı zamanda tanınmış bir yazar olan Asfour'un meslektaşları ve çevresi tarafından aldığı yoğun eleştiriler olduğu düşünülüyor.
02:00 Mısır işçi sınıfı ayakta:

  • Telekomünikasyon işçileri grevde. 
  • Bari Suwief’de demiryolu işçileri grevde.
  • Ulaşım işçileri birçok yerde grevde.
  • Mahalla el Kubra’da tekstil sektörü hemen hemen tamamen grevde. Bugün tekstil işçileri yürüyüşü olacak.
  • Süveyş Kanalı’nda 6.000 işçi grevde.
  • Port Said’de grevler var.
  • Kahire’de posta işçileri grevde.
  • Petrol işçileri greve çıkıyor.
  • Basın işçileri bir süreliğine iş bıraktı.
  • Bugün doktorlar ve tıp öğrencilerinin yürüyüşü var.
  • Helwan kentinde askeri mühimmat üreten 4 işyerinde grev var.
01:45 Tahrir Meydanı'ndan gündüz saatlerinde çekilmiş bir kare.


9 Şubat 2011 Çarşamba

GÜNÜN ÖZETİ:


Bütün Mısır çapında grevler yaygınlaşıyor. Her yerde yeni fabrikalar greve çıkıyor. Artık Batılı gazeteciler de grevlerin yaygınlığını ve grevci işçilerin gösterilerdeki rolünü kabul etmeye başladı.

Grevlerin yaygınlaşması ve Mısır işçi sınıfının mücadeleye atılması Mısır Devrimi açısından çok önemli bir gelişme.

Kahire’de demokrasi göstericileri Tahrir Meydanı’ndan sonra Mısır Parlamentosu’nun çevresinde de oturma eylemi başlattılar. Tahrir’de ve bu alanda on binlerce insan var.

Gösteriler Kahire dışına da yayılıyor. İsmailiye’de polis ile göstericiler arasında büyük çatışmalar oldu.

Mısır’ın Güneyi’nde büyük bir bölgeyi kapsayan vadiel-jedid’de 3 gündür çok sert çatışmaların yaşandığı haberleri geliyor. ElCezire, BBC ve Guardiam gazetesi muhabirlerine göre bölgede 2 kişi öldü, 100’e yakın yaralı var. Göstericiler 3 karakol, 1 adliye ve 7 resmi binayı yaktılar. Ayrıca iktidar partisi UDP’nin binası da yakıldı. Polis bütün bölgede su ve elektriği kesti.

Bazı Batılı gazeteler Mısır ordusunun yüzlerce göstericiyi gizlice tutukladığını ve işkence yaptığını iddia ettiler. Gazetelere göre bu bilgi tutuklanan ve işkence gören bazı göstericilerden geldi.

Müslüman Kardeşler örgütü Mübarek ve hükümete çekilmeleri için bir hafta süre verdi. Cuma gününe büyük bir gösteri çağrısı var.

16.20 Mısır'ın her yerinden grev haberleri geliyor. Devrim bitti diyenler fena halde yanılıyor. Cuma günü Mübarek ve karşı devrimci çetesinin gitmesi için yine büyük bir gösteri gerçekleşecek. Hareket, Kahire'den Mısır'ın tüm kentlerine yayılmış durumda.
14.00 El-Cezire muhabiri Ayman: "Şu an da Mahalla, Süveyş ve Helwan'da binlerce fabrika işçisi greve başladı."
GÜNÜN ÖZETİ:

Dün gece Tahrir Meydanı en kalabalık gecesini yaşadı. Binlerce insan ilk kez Meydana geldi. Tahrir tam bir çadır kent durumunda. Her tarafta tartışma var. Herkes kendisine çok güvenli. "Mübarek ve çetesi gitmeden gitmeyiz" diyorlar.

Kimileri "devrim bitti" dese de Mısır’da devrim bütün heyecanı ile sürüyor. Batı medyası Tahrir’deki kalabalığı “devasa bir kalabalık” olarak tanımlıyor.

Kahire’de göstericiler Parlamento’nun önünde de oturmaya başladı. Parlamentonun feshini istiyorlar. Devrimci göstericiler Tahrir Meydanı ile Parlamento’nun önünde oturanların arasını  doldurmaya, protesto alanını genişletmeye çalışıyor.

Kahire dışında başka kentlerde de gösteriler sürüyor. İskenderiye’de çok büyük bir gösteri gerçekleşti.

20 avukat Mübarek’in yargılanmasını talep etti.

ABD sürekli olarak değişimin barışçı ve hızla olmasını öneriyor. Bazıları bunu Mısır devriminin ABD tarafından yönlendirilmesi olarak algılıyor. Oysa ABD korkuyor. Mısır Devrimi’nden korkuyor. Emekçilerin, yoksulların her şeyi kendi ellerine almasından korkuyor.


TUNUS:
Gösterileri kontrol etmek için yedekler askere çağrılıyor

SURİYE:
Beşir Esad gene reformların gerekliliğinden bahsetti ve internet yasakları kalktı.

İRAN: Muhalefet sokak gösterileri çağrısı yaptı.
02:05 Kahire'deki parlamento binasının önünden bu akşam çekilmiş bir fotoğraf.

8 Şubat 2011 Salı

21.55 Mısır Parlementosu'nun önündeki gösteri büyüyor. Burada bulunan bir görgü tanığının geçtiği tweet: "Birisi biraz önce parlementonun ön kapısına tırmanıp kapının üzerine "rejimin çöküşüne kadar kapalıdır" yazılı bir döviz astı."

21.33 Parlemento'nun önündeki caddeyi işgal edenlerin başında öğretim görevlileri geliyor. Grubun en önünde üniversite rektörleri var.
21:15 Parlamento önündeki protesto gitgide büyüyor...
20:38 İşçiler gitgide hareketin aktif bir parçası olmaya başlıyorlar. Reuters'in haberine göre, Süveyş'teki bir çelik fabrikasında 1300 işçi ücretler nedeniyle süresiz grev ilan etti.
19:55 Protestocular, Tahrir Meydanı'yla Parlamento Binası arasını birleştirmeye çalışıyorlar. Bu gerçekleşirse, gerçek bir genişleme olur.
19:51 Mübarek, değişim için yol haritasını açıkladı. Reformlarla uğraşmaları için üç komite kurdu, ancak protestocular bunların yeterli olmadığını söylüyor. Hükümetin ve Mübarek'in derhal gitmesini, her şeye yeniden başlamayı istiyorlar.
19.30: Binlerce insan Tahrir Meydanı’na geliyor. Bugün maaşlarına yüzde 15 zam yapılan binlerce memur Tahrir’de. Meclis’in önünde binlerce insan oturma eylemi yapıyor. Böylece Tahrir Meydanı dışında ikinci bir yerde daha oturma eylemi yapılıyor. Grevler yaygınlaşıyor. İşçi sınıfı mücadelede daha öne çıkıyor.
Tahrir Meydanı, bugün:

18:55 Göstericiler, Tahrir Meydanı'ndan sonra Parlamento Binası önünde ikinci bir cephe daha açtılar. Binlerce kişi burada süresiz oturma eylemine başladı. Battaniyeler buraya transfer ediliyor...
18:30: El Cezire canlı yayında Tahrir meydanını gösteriyor, yüzbinlerce insan şu anda meydanda toplanmış durumda ve daha fazla insanın gelmesi bekleniyor.
18.19: Göstericiler cuma günü sembolik bir mahkeme düzenleyip Mübarek'i yargılayacaklarını duyurdular.
17.50: Başkan yardımcısı bu sabah 10.30da bir açıklama yaparak başbakanın anayasal reformlar yapmayı kabul ettiğini açıkladı.
17.45 Mısır devlet televizyonu, Tahrir Meydanı'nın gösterildiği canlı yayını kesti. Onun yerine Ömer Süleyman'ın bakanlarla yaptığı toplantının görüntülerini ve Nil Nehri kıyısında yürüyen insanlardan kareler yayınlıyor.
17.31 Bir çok işçinin protestocularla dayanışmak için işlerinden erken çıktığı ve meydana doğru ilerlediği bildiriliyor. Daha önce belirtildiği üzere Kahire Üniversitesi çalışanları ve gazeteciler şu an grevde. Bunun yanında Port Sayid, İsmailya ve Süveyş'ten 6.000 kadar Süveyş Kanalı Şirketi çalışanının, bugün maaş ve çalışma koşullar üzerine bir oturma eylemi planladığından söz ediliyor. %10 maaş artışı ve genel müdürün görevden alınmasını talep eden Mısır Telekom personeli de, yönetimi greve gitmekle tehdit ediyor.
17.26 Mısır’da 34 siyasi mahkum serbest bırakıldı. Bu bir ilk. Mısır’da siyasi faaliyetleri nedeniyle kaç kişinin mahkum edildiği bilinmiyor, ama bu rakamın binlerce olduğu kabul ediliyor.
Binlerce insan Tahrir Meydanı'nda toplanmaya devam ediyor. Mısır'ın her yerinden insanlar Kahire'ye akın ediyor. Kalabalığa profesörler, öğrenciler, doktorlar ve işçiler de katılıyor. Meydanda son durum:


17.05 Tahrir Meydanı'nda bir kez daha binlerce insan gösteri yaptığı bu günde, Kahire'deki görüntülere paralel olarak İskenderiye, İsmailya, Mahalla ve El-Kübra'da da sokaktaki protestocuların yoğunluğu göze çarpıyor. Bir protestocunun tweetinden: "Meydanı bugün ilk kez ziyaret eden bir dolu insan var. İçlerinde iyi giyimli insanların da olması dikkat çekiyor. Çevrede çok fazla kamera var."
16.55 Guardian muhabiri Jack Schenkner, Tahrir Meydanı'ndan en yeni izlenimlerini bildirdi:

"Bugün Tahrir'de neredeyse daha önce gördüklerime hiç benzemeyecek derecede büyük bir enerji ve iyimserlik hakim. Buradaki atmosferi kelimelerle ifade edebilmek çok zor. Piknik yapan aileler, çeşit çeşit bayraklar sallayan protestocular, çay dağıtan gönüllüler, protestocuların çevresini sarmış gülümseyen korumalar... Kendimi burada onlardan biri gibi hissediyorum."
16.43 Mısır devlet televizyonunun, yapılan gösterilerin büyüklüğüne rağmen, gösterilere yayınlarında yer vermemesi dikkat çekiyor. Mübarek'in sansürü nafile bir çabayı sergiliyor.
16.37 Tahrir Meydanı'nda göstericiler yanlarında getirdikleri yiyecekleri ve tıbbi malzemeyi paylaşıyor. Ayrıca meydana tıbbi bakım için çadırlar kurulmuş durumda.
16.08 Hükümet yanlısı Rosalyusif gazetesi çalılşanları editörü protesto etme kararı aldı.
15:10 Mısır'daki hareketin momentumunu kaybettiğini düşünenler yanılıyor. 25 Ocak'ta başlayan isyan dalgası ikinci haftasını doldururken, Kahire ve İskenderiye'ye yüzbinlerce kişi meydanları doldurmaya devam ediyor...

YAŞASIN DEVRİM!


Devrim, "ezilenlerin şöleni" olmaya devam ediyor. Dün akşam Tahrir Meydanı'ndan görüntüler...

14.49: Mısırlı 20 avukat Mübarek ve ailesinin devlet fonlarını çaldığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. 15 gün önce düşünülemeyecek bir eylemdi bu.
14:44 Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın göstericilere daha çok ödün vermeye yönelik adımlarına rağmen, gösterilerin 2. haftasının doldurulduğu günde yüzbinlerce insan sokaklara çıkmaya devam ediyor. Aktivistler, bunun, hareketin ivme kaybetmediğini ispatladığını vurguluyor...
14.30: Hüsnü Mübarek ile yaptığı toplantıdan çıkan başkan yardımcısı Ömer Süleyman “rejimin iktidarın barışçı geçişi için bir plana ve zamanlamaya sahip olduklarını söyledi.
14:30 Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "halkın demokrasi umutlarına" destek verdiğini göstermek için bugün Tunus'a geldi. "Politik şeffaflığı" desteklemek için yapacağı turda, daha birçok Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkesini gezecek, ancak Mısır'ı değil.
14:21 Ankara'da, aralarında SES, Yol-İş, Genel-İş'in bulunduğu bazı sendika üyelerinden oluşan bir grup, Mısır'da yaşanan halk protestosuna eylemle destek verdi.
Mübarek karşıtı gösterilerden bir kare...

14.18 El Cezire televizyonu, bir grup göstericinin parlamento binasına ve İçişleri Bakanlığı'na yürüme planı yaptığını duyurdu. Bu bilgi henüz doğrulanmış değil.
14:05 El Cezire'nin haberine göre, Tahrir Meydanı'na dört bir yandan gösterici yağıyor. Mısır'da 25 Ocak'tan beri toplanan en büyük kalabalıklardan biri Kahire'nin merkezine geliyor...
13:55 Göstericiler, Mübarek yanlısı karşıdevrimcilerle çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgenin yakınındaki bir apartmanda toplanarak, son 2 haftada olanları, motivasyonlarını ve demokrasi hareketinin bundan sonraki doğrultusunu tartışıyorlar...
13.45: Müslüman Kardeşler örgütü göstericilerin talepleri karşılanmadıkça görüşmelerden çekileceğini bir kere daha açıkladı.
10:58 Gösterilere bugün Kahire'deki üniversite profesörleri de sendikalarıyla yapacakları yürüyüşle destek verecek...
09:58 Alman gazetesi Der Spiegel'in haberine göre, Mübarek bugün "sağlık kontrolünden geçmek üzere" Almanya'ya gidebilir...
9.54 AA: WikiLeaks'in ele geçirdiği ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından Washington'a gönderilen 2008 tarihli kriptoda, "Hacham'ın, Soliman'a övgüler yağdırdığı ve İsrail Savunma Bakanlığı ile Mısır istihbaratı arasında kurulan kırmızı hattın hergün kullanıldığı" kaydediliyor. "Soliman" Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcılığına getirilen Ömer Süleyman. David Hacham ise İsrail Savunma Bakanlığı'nın danışmanı. Kriptoda, "görev değişikliği senaryosunun analizi için Kahire Büyükelçiliğimizi görevlendirebiliriz, ancak Soliman seçeneği için İsrail'in ortaya koyduğu tercih tartışılmaz" deniliyor.
9.24: Tahrir Meydanı’ndaki muhalefet Mübarek’in yıkılması için yeni gösteri çağrısı yaptı. Meydan’da oturanlar Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman ile muhalefetin yaptığı görüşmeleri dikkate almıyor.
9.08: Dün gece Tahrir Meydanı gene festival havasındaydı. Müzik, şiir, tartışmalar. Devrim halk yığınları için kaos ve kargaşalık değil, mutluluk, neşe ve eğlence...
8.00: Hükümet devlet memurlarının maaşlarına %15 zam yaptı.
6.21: Tahrir Meydanı’ndan gelen haberlere göre meydan kalabalık ve sabah çok daha fazla insanın gelmesi bekleniyor.
Tahrir Meydanı'nda son durum:

7 Şubat 2011 Pazartesi

23:05 Google'ın Ortadoğu şefi Weal Ghonim, serbest bırakılmasının ardından On TV'ye konuştu:

"Can kaybından büyük üzüntü duyuyorum. Biz başından beri barışçıl protestolarda bulunduğumuzu, ülkeyi yeniden inşa etmek istediğimizi söylemiştik.", "Lütfen beni bir kahramana dönüştürmeyin, ilgiyi sokaklardaki insanlardan uzaklaştırmayın."
22:17 HRW araştırmacısı Heba Morayef, İskenderiye, Kahire ve Süveyş'te bulunan 7 hastaneye ziyareti ve doktorlarla görüşmeleri sonucunda, iki hafta önce başlayan protestolar boyunca en az 297 insanın öldürüldüğünü tahmin ediyor.
Tahrir Meydanı'ndan: "Elveda değil, görüşürüz!"

"Git artık Mübarek! Yeni evlendim ve eşimi özlüyorum!"

21.08 NDP'nin "çocuklarınızın geleceğini garanti altına almak için..." yazılı afişleri halk tarafından sökülüyor.
20.50 Barack Obama, Mısır'ın uluslararası bir toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilme konusunda "ilerleme kaydettiğini" söyledi. Bir gazetecinin sorusuna karşılık olarak kısa bir yorum yaptı. Mısır başkan yardımcısı Omar Süleyman'ın, protestocular çoğunlukta olmak üzere Mübarek rejimi karşıtlarıyla ve onları temsil ettiğini iddia edenlerle görüşmeye başladığını; ancak başkan koltuğunu terk edinceye kadar bununla bir gelişme kaydedilemeyeceğini söyledi.
20.45 Mahalla'da protestocular polis arabalarını ateşe verdi.
20.44 Protestoları organize edenlerden Ahmet Nagib, "Biz kurban edilmekten korkmuyoruz, ama devlet güçleri tarafından geri çekilmek istemiyoruz.".
20.15 27 Ocak'tan beri gözaltında tutulan aktivist Wael Ghonim, serbest bırakıldı. Ghonim'in serbest bırakılmasının ardından yazdığı ilk twitter mesajı: "Özgürlük, uğrunda mücadele edilmeyi hakedecek kadar kutsal bir şey."
19.44 Binlerce insan Tahrir Meydanı'nda çadırlarda barınmaya devam ediyor. Mübarek'in gitmesine dair talepleri karşılanıncaya kadar, tuttukları bölgeden kımıldamayı reddediyorlar. Bazıları tankların yanında kamp kuruyor.
18.54 Dün, ordu tarafından gözaltına alınan El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin, serbest bırakılmasının ardından gözaltında yaşadıklarını anlattı. Farklı bir araziye götürülüp plastik çubuklar bağlanarak kelepçelendiğini, ekipmanına ve araç gereçlerine el konulduğunu ve sorgulandığını söyledi. Aynı arazide iki gazetecinin daha tutulduğu biliniyor.
18:45 Aktivist Wael Ghonim'in serbest bırakıldığına dair haberler El-Cezire, El-Arabiya, BBC ve Reuters gibi haber kanallarınca iletilmiş olsa da henüz kesin bir doğrulama bulunmuyor.
18:24 Mısır hükümeti emekli ve çalışanların maaşlarında yapılması planlanan %15'lik zammı onayladı.
17:30 Direnişin sembol isimlerinden Wael Ghonim serbest bırakıldı. 25 Ocak'tan bu yana tutuklu olan Ghonim'in şu sıralarda Tahrir Meydanı'nda olduğu gelen bilgiler arasında. Google'ın Ortadoğu'daki üst düzey yöneticilerinden ve aynı zamanda bir aktivist olan Ghonim'in, direnişin ardındaki internet örgütlenmesinde kilit isimlerden biri olduğu düşünülüyor.
17.23 Nasırcı Parti ve Süleyman arasındaki görüşmelerde "Halk tarafından yeni bir anayasa yapılmalıdır" görüşü dile getirildi.
17.15 AA: Mısır'da sol muhalefetin önde gelen partilerinden birisi olan Nasırcı Parti'nin, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ile yürütülen diyalog sürecine devam etmeyeceği bildirildi. Protestoların tüm Mısır'ı temsil ettiği vurgulanan açıklamada, "Ocak devrimi, Mübarek yönetiminin meşruluğunu da ortadan kaldırmıştır" denildi.
16.06 Sokağa çıkma yasağı 20.00 - 06.00 arası olarak kısaltıldı.
15.44 Gazeteciler, devlet destekli sendika başkanının dava edilmesi için imza toplamaya başladı.
15.40 Mısır genelindeki tüm protestocular arasında, Süveyş Kanalı işçilerini ve ulaşım sektörü çalışanlarını greve davet eden twitter mesajları yayılmaya başladı.
15.35 Mısır'ın dört bir yanından oturma eylemi haberleri geliyor. Nasr kentinde Workers Üniversitesi önünde bir oturma eylemi gerçekleşiyor. Üniversite çalışanları devlet destekli sendika başkan yardımcısı Mustafa Mongi'nin etrafını kuşattı. Protestocular, Mongi'nin derhal istifasını istiyorlar.
15.31 Süveyş'te bir çimento fabrikasında işçiler oturma eylemine başladı. Yine Süveyş'teki bir tekstil fabrikası önündeyse oturma eylemi düzenleneceği haberi geldi.
15.26 Anadolu Ajans muhabiri Mehmet Kemal Firik, Kahire'den bildiriyor: "Siyasi grupların temsilcileri diyalog sürecindeki gelişmeleri göstericilere megafonlarla yaptıkları açıklamalarla duyururken, gönüllü doktorlar göstericilerin tedavisini üstleniyor, gençler de alandaki çöpleri toplayarak dışarıya taşıyorlar. Gösteri alanına giren seyyar satıcılar sayesinde temel ihtiyaçlarını karşılayan göstericiler, Tahrir meydanına giren satıcıların fırsatçılık yapmasına izin vermeyerek, devamlı fiyatları kontrol ediyorlar."
14.34 Tahrir meydanına gelen yeni göstericileri ve medya mensuplarını ud eşliğinde söyledikleri şarkılarla karşılayan göstericiler, alanda hazırladıkları duvar gazeteleri ve duyuru panoları ile gelişmeleri takip ediyor.
14.00 BBC: Protestoların, hükümet ve muhalifler arasındaki görüşmelerin başarısızlığının ardından artması bekleniyor.
13.12 Şu anda Tahrir'de,geçtiğimiz günlerde gösteriler esnasında öldürülen aktör Ahmet Mahmut için sembolik bir cenaze töreni düzenleniyor. Kahire'deki ofisinde protestocularla Mübarek'in çeterleri arasındaki çatışmaları konualan bir film çekmeye hazırlanırken vuruldu. Protestocular, ölümü nedeni hakkında soruşturma talep ediyorlar.
10.28 Direnişçiler Tahrir Meydanı'nda sigara içilen ve içilmeyen yerler belirlediler. Bu durum meydanı sahiplendiklerini ve uzun süre de ayrılmayı düşünmediklerini gösteriyor.